ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Σφοδρές συγκρούσεις αστυνομικών-διαδηλωτών, αυτοκίνητα καίγονται – Δείτε βίντεο

kosov

Πεδίο μάχης παραμένει η περιοχή του βόρειου Κοσόβου όπου τα επεισόδια συνεχίζονται, οι εικόνες χάους στους δρόμους παραμένουν και οι συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές ευθύνονται για σειρά σοβαρών τραυματισμών. Η έκρυθμη κατάσταση δημιουργήθηκε την Παρασκευή με την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες Αλβανόφωνους δημάρχους και με τον σερβικό πληθυσμό σε τέσσερεις πόλεις να προσπαθεί να αποτρέψει τη συνθήκη αυτή. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της Δύσης απηύθυναν έκκληση προς την Πριστίνα για αποκλιμάκωση της έντασης.

Οι Σέρβοι διαδηλωτές πέταξαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης στους στρατιώτες του ΝΑΤΟ και έβαψαν με σπρέι τα οχήματα του ΝΑΤΟ.

 

Σε βίντεο που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα και κόβει την ανάσα, αποτυπώνεται ένα σκηνικό κλιμακούμενης βίας. Δυνάμεις του Κοσυφοπεδίου και Σέρβοι διαδηλωτές πλήττουν ο ένας τον άλλον με πυρά, δακρυγόνα και άλλα αντικείμενα.

Σοβαροί τραυματισμοί εντοπίζονται και στις δύο πλευρές. Τόσο στις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν χτυπηθεί με βία από τους διαδηλωτές όσο και στους διαδηλωτές, δύο από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση αφότου δέχθηκαν πυρά.

Οι δρόμοι έχουν παραδοθεί στο χάος με τις ζημιές να είναι ανυπολόγιστες, τη στιγμή που αυτοκίνητα καίγονται και οι πολίτες φοβούνται κάθε λεπτό που περνά για τη ζωή τους, εν μέσω μιας βαθιάς πολιτικής κρίσης που δεν λέει να αποκλιμακωθεί.

Νωρίτερα, στρατιώτες ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ σχημάτισαν κλοιούς ασφαλείας γύρω από τρία δημαρχεία του Κοσόβου σήμερα, Δευτέρα, προκειμένου να συγκρατήσουν Σέρβους που διαμαρτύρονται για τους Αλβανόφωνους δημάρχους που ανέλαβαν καθήκοντα σε περιοχές με Σερβική πλειοψηφία.

Στο Ζβέτσαν, μία από τις τρεις πόλεις, η τοπική αστυνομία του Κοσόβου – που στελεχώνεται πλέον εξ ολοκλήρου από Αλβανόφωνους αφότου όλοι οι Σέρβοι εγκατέλειψαν τη δύναμη πέρυσι – έκανε χρήση αερίων πιπεριού για να απωθήσει πλήθος Σέρβων που πέρασαν από οχύρωση ασφαλείας και επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο του δημαρχείου, σύμφωνα με μάρτυρες που επικαλείται το Reuters.

Στο Λεπόσαβιτς, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, ειρηνευτικά στρατεύματα των ΗΠΑ με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών τοποθέτησαν συρματοπλέγματα γύρω από το κτίριο του δημαρχείου για να το προστατεύσουν από εκατοντάδες Σέρβους που έχουν συγκεντρωθεί γύρω του.

Οι Σέρβοι ζητούν από την κυβέρνηση του Κοσόβου να απομακρύνει τους Αλβανούς δημάρχους και να επιτρέψει στις τοπικές διοικήσεις που χρηματοδοτούνται από το Βελιγράδι να επανέλθουν στα καθήκοντά τους.

You may also like

iceland volcano xr ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν – «Η λάβα μπορεί να χυθεί στον Βόρειο Ατλαντικό αν συνεχίσει έτσι»

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η νότια Ισλανδία λόγω μιας ακόμη ηφαιστειακής έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες που ...

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ