Κώστας Πάππας: Ένας Ομογενής σχολιάζει και προτείνει… Τι είπε στην “Πολιτεία” για την πολιτική κατάσταση και τη μετανάστευση νέων

Facebook
Twitter
pappas omogeneia
  • Ο Πυρηνικός Φυσικός και πρόεδρος της Ελληνο-Καναδικής Ομοσπονδίας του Κογκρέσου του Οντάριο, μιλά στην «Πολιτεία» και μεταφέρει την άποψη μερίδας Ελλήνων της Διασποράς

του Αχιλλέα Ροδίτη

Ο Δρ Κώστας Παπαναστασόπουλος (Πάππας), γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1940 αλλά σχετίζεται στενά με τη Δυτική Ελλάδα λόγω της καταγωγής του πατέρα του από τα Λεχαινά του νομού Ηλείας. Πέρασε από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, υπηρέτησε στο γνωστό αντιτορπιλικό «Βέλος» αλλά το 1966 μετανάστευσε στον Καναδά όπου σπούδασε Αστροφυσική και Μαθηματικά κι εξελίχθηκε σ‘ έναν από τους πιο φημισμένους Πυρηνικούς Φυσικούς. Εκτός αυτού έχει διατελέσει σε πόστα της Ομογένειας κι έχει αρθρογραφήσει στον Τύπο (ομογενειακό και εγχώριο). Ενώ επί χρόνια διατελεί πρόεδρος της Ελληνοκαναδικής Ομοσπονδίας (Κογκρέσου) του Οντάριο. Τον συναντήσαμε το περασμένο Σάββατο στην Πάτρα καθώς μετέχει σε μια προσπάθεια που αποσκοπεί στην διάδοση των ποιημάτων του Κωστή Παλαμά στις νεότερες γενιές της Ομογένειας. Δέχτηκε να σχολιάσει την κατάσταση στην Ελλάδα αν και ευθύς εξ αρχής προϊδέασε πως η γλώσσα που θα χρησιμοποιούσε θα ήταν «άβολη» αλλά τουλάχιστον θα αντιπροσώπευε, όπως είπε, την σκέψη που διακατέχει την πλειονότητα των Ελλήνων της Διασποράς.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

  • Ποια είναι η προσέγγισή σας για τα πράγματα στην Ελλάδα; Σε πολιτικό, σε οικονομικό και σε κοινωνικό επίπεδο; Πιστεύετε ότι κάτι «πάει» λάθος; Κι αν ναι, τι είναι αυτό;

Σε πολιτικό επίπεδο, θεωρώ Θετική την πολιτική Εξοπλισμού (Rafale, Belhara, IronDome, Πύραυλοι κλπ) και Συμμαχιών (Γαλλία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κλπ) απο την παρούσα κυβέρνηση απο το 2019 που ανέλαβε μέχρι και σήμερα. Πλην όμως, στις σχέσεις Εξωτερικής Πολιτικής της δίνω αρνητικό πρόσημο έως και πενιχρό λόγω της Πολιτικής Κατευνασμού (policyofappeasement) που εφαρμόζει με εχθρούς και φίλους και ιδιαίτερα με τον επιτήδειο ουδέτερο, την Τουρκία. Ενώ ειδικά με την υπεροπλία στον αέρα θα μπορούσε να εφαρμόσει Πολιτική Αποτροπής (policyofdeterrence). Αποτροπή δεν σημαίνει πόλεμος, τουναντίον.

Η γνώση του εχθρού ότι είσαι ισχυρότερος, με συνδυασμό ότι θα χρησιμοποιήσεις την ισχύ σου σε περίπτωση ανάγκης, τον αποθαρρύνει να αναλάβει τον ρίσκο να σου κάνει κακό. Ο πρόεδρος Ρούσβελτ χαρακτήρισε την πολιτική κατευνασμού που ακολούθησε ο Τσάμπερλεν, πριν τον Β’ Παγκοσμιο Πόλεμο για να τον αποφύγει, (που τελικά δεν απέφυγε), ως «πολιτική του να ταΐζεις ένα κροκόδειλο (τον Χίτλερ τότε, τον Ερντογάν τώρα), δίνοντας για τροφή έναν-έναν τους φίλους σου με την ελπίδα να φάει εσένα τελευταίο». Η σύντομη άμεση λύση είναι η εφαρμογή του Δικαίου της θάλασσας (UNCLOS 1982) με την διακήρυξη των 12ν.μ, μονομερή απόφαση της χώρας μας, έπειτα απο τους χάρτες και τα πρόστιμα της Commission.

Στο κοινωνικό επίπεδο, τώρα, έχουμε πλήρη αποτυχία έχοντας υιοθετήση απο την προηγούμενη κυβέρνηση την καταστρεπτική για την κοινωνία WOKEAgenda και μάλιστα στη διαπασών. Με την άνοδοTrump θα έχουμε οδυνηρά αποτελέσματα. Αναγνώριση του γάμου των Ομοφυλόφιλων, που κόστισε -13% στην ΝΔ και 60% αποχή στις ευρωεκλογές, αποδεικνύοντας ότι ο Ελληνικός λαός δεν την αποδέχεται. Η έγκριση της επισκεψης Rama δύο φορές, που ξεσήκωσε τους Αλβανούς στην Ελλάδα και που μέσα στην χώρα μας δήλωσε ότι υπάρχει άλυτο «Τσάμικο» και δεν υπάρχει «Βορειοηπειροτικό», που ουδείς κυβερνητικός διαμαρτυρήθηκε και όποιος πατριώτης αντέδρασε, θεωρήθηκε «γραφικός και φασίστας».

Και τέλος, σε οικονομικό, επίπεδο, …δεν είμαι οικονομολόγος να έχω ακριβή κρίση αλλά από τις αντιδράσεις της Ελληνικής κοινωνίας συμπεραίνω ότι υπάρχει σοβαρό θέμα. Με επιδοτήσεις δεν λύνονται τα προβλήματα ανεργίας, αλλά με εργασία και αυξήσεις μισθών.

 

  • Η Ομογένεια είναι μια δεύτερη Ελλάδα, στο εξωτερικό. Αυτές οι «δυο χώρες» πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να πετύχουν τα μέγιστα για το μέλλον τους σε παγκόσμιο επίπεδο;

Σχετικά με την Ελληνική Διασπορά, η ανάμειξη ΥΠΕΞ και ΓΓΑΕ θα τολμούσα να πω μετά λύπης πως εν τέλειο καταντά ενίοτε και καταστροφική. Οι Διπλωμάτες μας δεν είναι όσο πρέπει παρόντες. Κι έχουμε κάνει αναφορές στο ΥΠΕΞ και σε άλλους κυβερνητικούς φορείς, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Μόνο πρόσφατα η ΥΦΥΠΕΞ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αντικατέστησε τον ΓΓΑΕ – και καλά έκανε και μπράβο της.  Η λύση είναι απλή: Να σταλούν σοβαρά και υπεύθυνα στελέχη με εντολή να συνεργαστούν με τις εθνικές οργανώσεις της Διασποράς στις δεύτερές μας πατρίδες.

Ένα αξιοσημείωτο περιστατικό αφορά την επίσκεψη του αχαιού πρώην ΥΔΥΠΕΞ κ. Ανδρέα Κατσανιώτη. Δυστυχώς, «ήλθε… δεν είδε κανέναν και απήλθε». Πέρα από φωτογραφίες με παιδιά σε σχολείο της Κοινότητας, δεν επετεύχθησαν συναντήσεις για τις οποίες εγώ προσωπικά είχα μεριμνήσει, όπως με τον Γερουσιαστή Χουσάκο, τον πρώην Πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής του Καναδά και νυν Επίτιμο Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τορόντο Δημήτρη Σούδα (καταγωγή Καλάβρυτα) και την αντιδήμαρχο Μόντρεαλ Μαρία Ντέρος. Οι οποίοι ειχαν στείλει ήδη επιστολές στον κ. Μαλλιά, στηρίζοντας τον Ολυμπιακό  Ύμνο στην UNESCO. Δυστυχώς, χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία.

Εν κατακλείδι, λόγω της ανεπάρκειας των Διπλωματών μας και υφυπουργών μας, έχουμε γίνει οι άμισθοι πρεσβευτές των Εθνικών μας συμφερόντων, αλλά κι αυτό δεν αναγνωρίζεται από την πατρίδα.

 

  • Οι Έλληνες επιστήμονες φεύγουν έξω στην πλειονότητά τους. Πώς αυτό θα μπορούσε να αντιστραφεί; Με ποιους τρόπους;

Η απάντηση είναι απλή. Αντί να αμείβονται οι ευνοούμενοι του εκάστοτε κομματικού σωλήνα, (αργόμισθοι), να αμείβονται οι πτυχιούχοι, αφού πρώτα εργοδοτούνται από σοβαρές επιχειρήσεις. Αλλά ύπαρξη σοβαρών επιχειρήσεων συνεπάγεται επενδύσεις μεγάλων οργανισμών του εξωτερικού, τις οποίες η ελληνική γραφειοκρατία αποθαρρύνει να επενδύσουν. Επομένως, το Ελληνικό κράτος πρέπει να καταργήσει την περίπλοκη γραφειοκρατία και τους εκβιασμούς με «μίζες-τρικλοποδιές» από επιτήδειους κρατικούς υπαλλήλους και μεσάζοντες για να εγκρίνουν τα απαραίτητα έγγραφα αναγνώρισης της υπό αίτηση επιχείρησης. Η Καναδική «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής που έκλεισε ο Σύριζα, χάνοντας τις θέσεις τους χιλιάδες Έλληνες, είναι ένα θλιβερό επεισόδιο.

 

  • Αν είχατε την ευκαιρία να μιλήσετε με τον πρωθυπουργό της χώρας μας, ποια τρία πράγματα θα τον συμβουλεύατε να αλλάξει, άμεσα, στην Ελλάδα;

Θα του έλεγα όσα ανέφερα παραπάνω, δηλαδή:

  • Να σταματήσει την πολιτική κατευνασμού και να υιοθετήσει την πολιτική αποτροπής με την υπεροχή μας στον αέρα.
  • Να διακόψει το λακριντί με την Τουρκία και να καταργήσει την Διακήρυξη της Αθήνας, όπως άλλωστε έχει κάνει στην πράξη η Άγκυρα την οποία «ξεπλένουν» αυτά τα δύο σε συμμάχους και μη, όταν ο Μπαχτσελί απαιτεί τα Δωδεκάννησα και ο Φιντάν την Δυτική Θράκη.
  • Να επεκείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια μονομερές του δικαίωμα.
  • Να αποκυρήξει την WOKEAgenda, ευθυγραμμιζόμενος με την σωστή πλευρά της ιστορίας, που δεν είναι η παγκοσμιοποίηση.
  • Να επαναφέρει την εκπαίδευση στα προηγούμενα ιστορικά της πρότυπα με δύο φύλα, αντί 35, και μπαμπά-μαμά, αντί Γονέα 1 και 2.
  • Να εφαρμόσει καλύτερες συνθήκες και διευκολύνσεις, επαναφέροντας τις χιλιάδες Ελληνικές επιχειρήσεις απο τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Σκόπια κλπ).
  • Να σταματήσει να συμβουλεύεται οργανώσεις με ύποπτες διασυνδέσεις με ξένες πρεσβείες και να συμβουλεύεται τους γνωστούς σε όλους μας Γεωπολιτικούς αναλυτές οι οποίοι χαίρουν του σεβασμού του Πανελληνίου, αλλα έχουν περιθοριοποιηθεί, χαρακτηριζόμενοι «persone non grate».

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

0020

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή