ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος έβαλε “πλώρη” για Αιγιάλεια | Μιλά αποκλειστικά στην “Πολιτεία” για Δήμο, τρένο, ΠΔΕ και ΠΑΣΟΚ

IMG 0461

Σύντομα θα ανακοινώσει την απόφαση του. Ωστόσο μέσω της «Πολιτείας» ο Κώστας Σπηλιόπουλος εμμέσως πλην σαφώς φανερώνει τις προθέσεις του για την Αιγιάλεια. Και παράλληλα ασκεί δριμεία κριτική για την ΠΔΕ.

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Μέσω της σημερινής συνέντευξης του στην «Πολιτεία», ο Κώστας Σπηλιόπουλος «ανοίγει» τα χαρτιά του ως προς τα επόμενα πολιτικά του βήματα. Αν και δεν το δηλώνει επίσημα, απαντά με τρόπο που οδηγεί απευθείας στο συμπέρασμα ότι στόχος του είναι η κάθοδος του ως υποψήφιος Δήμαρχος Αιγιάλειας. Θέλοντας να γυρίσει σελίδα στην ιδιαίτερη πατρίδα του και να ανακόψει την πτωτική πορεία και την παρακμή που σήμερα ταλανίζει την περιοχή.

Επίσης, τονίζει: «Είμαι εκτός κεντιρκής πολιτιστικής σκηνής χωρίς να έχω χάσει ή να έχω αποδοκιμαστεί από τους πολίτες». Ακόμη, ασκεί κριτική στην Περιφερειακή Αρχή, τονίζοντας ότι «δεν έκανε το άλμα». Και μιλά για το τρένο στην Πάτρα μοιράζοντας ευθύνες μεταξύ υπουργείων και τοπικών φορέων. Ενώ απαντά στο πώς κατά τη γνώμη του το ΠΑΣΟΚ θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος…

 

«Ο κύκλος της κεντρικής πολιτικής σκηνής έχει κλείσει για μένα. Έχω επιλέξει να μείνω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Σύντομα θα ανακοινώσω την απόφασή μου και θα είναι αντίστοιχη με τη βούληση και την επιθυμία των πολιτών».
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ;

Ερ: Ευθεία η πρώτη ερώτηση κύριε Σπηλιόπουλε: Είναι στις στοχεύσεις σας ο Δήμος Αιγιαλείας όπως λέγεται και εκτιμάται από πολλούς;

Απ: Μετά από τη μακρά περίοδο που είχα την τύχη να βρίσκομαι στην κεντρική πολιτική σκηνή, έχω πάρει τις αποφάσεις μου. Οι πολίτες της Αχαΐας με τίμησαν και με το παραπάνω. Εξελέγην βουλευτής πέντε φορές συνεχώς από το 1996 έως το 2012 και στη συνέχεια ενώ ήμουν πρώτος, τη μοναδική έδρα κατέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Ενώ το 2015 πάλι πρώτος τον Ιανουάριο, όπου τότε λόγω της γνωστής διάσπασης δεν εκλέξαμε βουλευτή. Στην επομένη όμως εκλογή του Σεπτεμβρίου που ήταν με λίστα η τότε πρόεδρος, η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά τοποθέτησε στην πρώτη θέση άλλο στέλεχος που δεν συμμετείχε ποτέ στις προηγούμενες εκλογές.

Έκτοτε βρίσκομαι εκτός της κεντρικής πολιτικής σκηνής χωρίς να έχω χάσει και χωρίς να έχω αποδοκιμαστεί από τους πολίτες της Αχαΐας. Η απόφαση μου είναι ότι αυτός ο κύκλος της κεντρικής πολιτικής σκηνής έχει κλείσει για μένα και νέα πρόσωπα, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να μπουν μπροστά για την αναζωογόνηση του χώρου και γενικότερα της πολιτικής. Έχω επιλέξει να μείνω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την οποία υπηρέτησα πολλά χρόνια από μικρή ηλικία. Από πρόεδρος στο χωριό μου, έως το Δήμο του Αιγίου, τη Νομαρχία Αχαΐας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σύντομα θα ανακοινώσω την απόφασή μου και αυτή θα είναι αντίστοιχη με τη βούληση και την επιθυμία των πολιτών.

 

Ερ: Το ερώτημα που πλανάται είναι “Τις πταίει” που η πάλαι ποτέ περιοχή της Αχαϊας που εξέπεμπε αστείρευτη αίγλη, σήμερα παραπαίει μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας, με μύρια όσα άλυτα προβλήματα και αδιέξοδα. Πού εντοπίζεται η αιτία του κακού για την Αιγιάλεια;

Απ: Είναι πράγματι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η περιοχή και ο Δήμος της Αιγιάλειας βρίσκονται σε πτωτική πορεία και παρακμή. Ο Δήμος δεν έχει ισχυρή διοίκηση που να έχει σχέδιο και στόχους. Δεν έχει δυνατότητα διεκδίκησης και δεν έχει πολιτικούς συμμάχους. Για αυτό χάνει ευκαιρίες συνεχώς αλλά και τα κεκτημένα του παρελθόντος π.χ. ΤΕΙ Αιγίου.

Δυστυχώς στην πανέμορφη αυτή περιοχή, με τα πολλά πλεονεκτήματα και δυνατότητες, για πολλά χρόνια έχει επικρατήσει η μετριότητα, η ανικανότητα, η πελατειακή λογική, η ίντριγκα, η αδιαφάνεια και η συναλλαγή. ‘Ετσι αυτή η περιοχή με το τεράστιο πρόσωπο στη θάλασσα δεν είναι μία σύγχρονη ακμάζουσα πόλη και δεν θυμίζει σε τίποτα την πόλη του παρελθόντος που διεκδικούσε και επιτύγχανε στόχους. Πιστεύω πως οι πολίτες ζητούν αλλαγή σελίδας και γρήγορα βήματα να κερδηθεί το χαμένο έδαφος.

ΤΡΕΝΟ: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
ΟΡΑΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ»
ΤΡΕΝΟ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ερ: Τρένο! Περιμένοντας ένα έργο πνοής για την Πάτρα και την Αχαϊα, της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, τι μήνυμα θα στέλνατε και σε ποιον αποδέκτη;

Απ: Δυστυχώς το ζήτημα της έλευσης του τρένου στην Πάτρα έχει μείνει στάσιμο εδώ και πολλά χρόνια παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις και υποσχέσεις των κυβερνητικών παραγόντων των τελευταίων κυβερνήσεων. Μάλιστα η πρόσφατη απόρριψη του αιτήματος χρηματοδότησης από την Ε.Ε. έχει δημιουργήσει στασιμότητα και απογοήτευση για την εξέλιξη του έργου.

Πιστεύω πως η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, έχουν ασφαλώς την πρώτη και μεγάλη ευθύνη, αλλά και οι τοπικοί φορείς έχουν χάσει τη διεκδικητική τους ικανότητα. Έτσι ένα έργο τεράστιας σημασίας για την Πάτρα δεν έχει ορατό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

«Οι πολίτες στις εκλογές του 2019 έδωσαν εντολή για να αλλάξουν και να βελτιωθούν πολλά. Πιστεύω ότι ο απολογισμός θα είναι μικρός και μίζερος. Γιατί δυστυχώς επικράτησαν οι πελατειακές σχέσεις και η διαχειριστική λογική».

 

«Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ…
ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΛΜΑ»

ΜΟΤΟ ΠΑΝΩ

Ερ: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πώς βαθμολογείτε την παρούσα Αρχή; Πού πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας για να κερδίσουμε την ανάπτυξη που θέλουμε;

Απ: Η περιφέρεια με την ηγεσία του κ. Φαρμάκη δεν έκανε το άλμα που έχει ανάγκη. Αφού είναι γνωστό ότι βρισκόταν και βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις κατάταξης μεταξύ των περιφερειών της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η περιφέρεια χρειάζεται άλλο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας, αποδοτικό και σύγχρονο που θα εκτελεί έργα και αποφάσεις με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Που θα διεκδικεί και θα πετυχαίνει στόχους και δεν θα είναι το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης.

Χρειάζεται στρατηγική αναπτυξιακή με δημόσιες επενδύσεις κυρίως όμως με προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, που θα προσφέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Χρειάζεται να εκπονήσει σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης που συχνά δημιουργεί προβλήματα και καταστροφές.

Οι πολίτες στις εκλογές του 2019 έδωσαν εντολή για να αλλάξουν και να βελτιωθούν πολλά. Τελειώνοντας η τετραετία πιστεύω ότι ο απολογισμός θα είναι μικρός και μίζερος. Γιατί δυστυχώς επικράτησαν οι πελατειακές σχέσεις και η διαχειριστική λογική που προσέφερε το μοντέλο λειτουργίας της περιφέρειας μετά την αλλαγή του νόμου που έκανε η κυβέρνηση. Χάθηκε δυστυχώς μια ακόμη ευκαιρία για την περιφέρεια μας να βρει το βηματισμό της και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

 

«Χρειάζεται να γίνει πιο πειστικό και πιο αποφασιστικό με τη δική του κυβερνητική πρόταση εξουσίας για να μπορέσει ο πολίτης να εμπιστευτεί ξανά».

 

ΤΟ ΠΑΣΟΚ… ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ;

ΜΟΤΟ ΚΑΤΩ.jpg

Ερ: ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Επιστρέφει; Ή μένει σε ρόλο ρυθμιστή; Και από τι εξαρτάται το ένα ή το άλλο;

Απ: Το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει με στόχο να ανακτήσει το έδαφος που έχασε στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Πιστεύω πως είναι και πρέπει να είναι ο ρυθμιστής και ο καταλύτης των εξελίξεων, για τη σταθερότητα και την πρόοδο της χώρας. Χρειάζεται όμως να γίνει πιο πειστικό και πιο αποφασιστικό με τη δική του κυβερνητική πρόταση εξουσίας για να μπορέσει ο πολίτης να εμπιστευτεί ξανά. Το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα της προόδου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της υπεύθυνης στάσης.

Απέναντι στο μοντέλο της κυβέρνησης της ΝΔ που είχε μεν επιτυχία σε ορισμένους τομείς, δημιούργησε όμως μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και κοινωνικά προβλήματα που θα έχουν πιστεύω βαρύ εκλογικό αντίκτυπο. Και απέναντι στο καταδικασμένο στη συνείδησή του κόσμου μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ που απέτυχε ως κόμμα δήθεν αριστερό και προοδευτικό. Tο ΠΑΣΟΚ πρέπει να εγγυηθεί την ομαλή και προοδευτική πορεία του τόπου. Έχει όλες τις προϋποθέσεις και μπορεί να το πετύχει.

 

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

7 3

You may also like

Comments are closed.