ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΙΚΑΤΟΣ: Πώς να εξασφαλίσουμε ασφαλή χρήση Drone…  

Facebook
Twitter
k. bikatos (3) (1)

  – Ο πρώτος πτυχιούχος χειριστής Drone στην Πάτρα, μας αποκαλύπτει μυστικά και μας δίνει συμβουλές για να μην γίνει το «παιγνίδι» ένα «επικίνδυνο εργαλείο»…

 του Αχιλλέα Ροδίτη – 

Τα Drones μπήκαν στη ζωή μας πριν μερικά χρόνια κι έφεραν την ανατροπή στο πώς βλέπουμε τον κόσμο από ψηλά… Επιστρατεύτηκαν πρόσφατα και από την κυβέρνηση για καταγραφή ζημιών και καταστροφών. Γρήγορα και εύκολα φωτογραφίζουμε και βιντεοσκοπούμε. Αλλά όμως επίσης πολύ γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι ουσιαστικά… δεν πρόκειται για παιγνίδι αλλά για κάτι που μπορεί να γίνει επικίνδυνο!

 

Η «Πολιτεία» μιλά με τον πρώτη επισήμως Πτυχιούχο Droner της Πάτρας, τον κ. Κώστα Βικάτο. Έναν άνθρωπο που εκτός των αξιοθαύμαστων λήψεών του, τον εμπιστεύονται (τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας κ.α.) και για την αυστηρότητα με την οποία ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας. Και ο ίδιος μας ενημερώνει για να ξέρουμε τι πρέπει να έχουμε κατά νου…

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ DRONE
ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥ
  • Τελικά τι είναι το drone; Είναι… παιχνίδι ή εργαλείο δουλειάς; Και μάλιστα, ένα εξειδικευμένο εργαλείο που απαιτεί γνώσεις τις οποίες αν δεν τις έχει κάποιος μπορεί να μετατραπεί σε επικίνδυνο σπορ;

Τα drones μπορούν να είναι είτε παιχνίδι, είτε εργαλείο δουλειάς, και η ασφάλεια εξαρτάται από τη σωστή χρήση και τις γνώσεις του χειριστή. Αν δεν διαθέτεις τις απαραίτητες γνώσεις, μπορεί να γίνει πράγματι ένα πολύ επικίνδυνο σπορ.

Τα drones μπορούν να είναι και παιχνίδι και εργαλείο δουλειάς, ανάλογα με τον τύπο του drone και τον τρόπο χρήσης του. Αλλά για να σας το αναλύσω, θα μιλήσω ξεχωριστά για τις δύο αυτές κατηγορίες:

  • Παιχνίδι – Απλά drones: Υπάρχουν drones που προορίζονται κυρίως για ψυχαγωγία. Αυτά τα drones είναι συχνά πιο μικρά, πιο εύκολα στον χειρισμό και έχουν περιορισμένες δυνατότητες. Χρησιμοποιούνται για παιχνίδι σε ανοιχτούς χώρους, για να τραβούν φωτογραφίες ή βίντεο από αέρα και γενικά για διασκέδαση.  Εκμάθηση και εκπαίδευση: Για αρχάριους χρήστες, υπάρχουν drones που χρησιμοποιούνται για την εκμάθηση των βασικών τεχνικών πτήσης και χειρισμού.
  • Εργαλείο δουλειάς – Επαγγελματικά drones: Χρησιμοποιούνται σε διάφορες βιομηχανίες, όπως γεωργία, κατασκευές, κινηματογράφος, δημοσιογραφία, έρευνα και διάσωση, επιθεώρηση υποδομών, και πολλά άλλα. Αυτά τα drones είναι πιο εξελιγμένα, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης, καλύτερους αισθητήρες και κάμερες, και απαιτούν περισσότερες γνώσεις και εμπειρία για τον χειρισμό τους. Για συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως χαρτογράφηση ή επιθεώρηση κτιρίων, απαιτείται η γνώση συγκεκριμένων τεχνικών και εργαλείων λογισμικού. Εάν ένα drone χρησιμοποιείται χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις ή προφυλάξεις, μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα, είτε με το να πέσει πάνω σε ανθρώπους ή αντικείμενα, είτε με το να διαταράξει την εναέρια κυκλοφορία. Σε πολλές χώρες υπάρχουν κανονισμοί για την χρήση drones, όπως περιορισμοί ύψους πτήσης, απαγορεύσεις πτήσεων σε συγκεκριμένες ζώνες (όπως κοντά σε αεροδρόμια ή στρατιωτικές βάσεις) και απαιτήσεις για άδειες πτήσης ή ασφάλιση, στην Ελλάδα βρίσκετε η εφαρμογή η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης & του EASA.

 

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΞΕΚΙΝΗΜΑ…

k. bikatos (2) (1)

 

  • Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς ενεργά με αυτό και μάλιστα να ακολουθήσεις τη διαδικασία έκδοσης άδειας – διπλώματος;

Το 2019 πήρα το πρώτο μου drone, ένας φίλος φωτογράφος με φώναξε να του κάνω κάποια πλάνα σε ένα γάμο, όταν τα είδε τα πλάνα εντυπωσιάστηκε και μου είπε ότι είμαι πολύ καλός και να μην το αφήσω αυτό το… σπορ γιατί δεν υπάρχουν επαγγελματίες χειριστές και τότε είπα να πάω να βγάλω δίπλωμα για να μάθω περισσότερα. Από το 2019 είμαι επαγγελματίας χειριστής.

  • Αλήθεια, το να πετάξεις ένα drone είναι μια… τυπική διαδικασία ή μήπως για σένα προσωπικά σημαίνει κάτι (ή πολλά) παραπάνω; Συναισθηματικά εννοώ. Τι άραγε νιώθεις την ώρα που κάνεις μια πτήση;

Μου αρέσει η ερώτηση γιατί με παρακινεί να πω ότι όντως για μένα… δεν είναι μια τυπική διαδικασία! Την ώρα που πετάω, νιώθω ότι κάνω κάτι πολύ δημιουργικό και αυτό με ευχαριστεί πολύ.

 

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • Τι θα συμβούλευες όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί;

Μάθε τα βασικά. Ξεκίνα με ένα απλό drone για να μάθεις τα βασικά της πτήσης και του χειρισμού, εάν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το drone επαγγελματικά συνέχισε σε μια Σχολή Εκπαίδευσης για να γίνεις κάτοχος της Ανοιχτής Κατηγορίας του Α1-Α3/Α2 – εδώ να αναφέρω ότι στην Πάτρα υπάρχει σχολή Εκπαίδευσης και μάλιστα από τις καλύτερες – παρακολούθησε εξειδικευμένα μαθήματα της Ειδικής Κατηγορίας για να μάθεις τεχνικές και τους κανονισμούς, στα Standard Scenarios STS-01 & STS-02, που και προσωπικά κατέχω.

k. vikatos KENTRIKH (1)

 

  • Τι θα συμβούλευες να προσέξει όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί ερασιτεχνικά με την χρήση ενός drone; Στις διακοπές του, για παράδειγμα ή στον ελεύθερό του χρόνο;

Για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τα drones ερασιτεχνικά, είτε κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, είτε στον ελεύθερο τους χρόνο, θα ακολουθούν μερικές συμβουλές για να εξασφαλίσουν ευχάριστη αλλά προπάντων μια ασφαλή εμπειρία:

  • Ξεκινάς με ένα βασικό μοντέλο που είναι εύκολο στον χειρισμό και ανθεκτικό στις πτώσεις. Εάν θέλεις να τραβάς φωτογραφίες και βίντεο, επίλεξε ένα drone με καλή κάμερα και σταθεροποιητή εικόνας
  • Διάβασε προσεκτικά το εγχειρίδιο χρήσης του drone, οπωσδήποτε
  • Ξεκίνα να πετάς το drone σου σε ανοιχτούς και ασφαλείς χώρους, μακριά από ανθρώπους, κτίρια και δέντρα
  • Απόφυγε περιοχές με πολλά εμπόδια και προσπάθησε να πετάς το drone σε μέρη όπου μπορείς να έχεις οπτική επαφή. Ποτέ απομακρυσμένα

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ (ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ):

0021

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top