ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

«Κουρταρίαβ… να λευτερώνουμαι!» – Μια ξεχωριστή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πατρών

Facebook
Twitter

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 8/2/2023, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών η εκδήλωση του Τ.Επ.Ε.Κ.Ε. «Λόγοι Ρομά και μη Ρομά συγγραφέων: Από την πραγματικότητα στη μυθοπλασία και πάλι πίσω…» στο πλαίσιο του προγράμματος του Πανεπιστημίου Πατρών “Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες Ρομά για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους”.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και μουσικοί «συν-ομίλησαν» για τη διαφορετικότητα και την ανάγκη εκπαίδευσης για όλους μέσα από μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Β. Χριστόπουλου “Ρομανό τσορουπέ”(α΄ μέρος) και τις ακόλουθες ομιλίες και συζήτηση για το θέμα (β΄ μέρος).

Φωτο εκδήλωσης Παν Πατρών 4

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν:

στη θεατρική ομάδα μαθητών και αποφοίτων του 19ου Γυμνασίου Πάτρας και του ΕΝΕΕΓΥ-Λ, στον κ. Φώτη Λάζαρη (σκηνοθεσία) και την κ. Μαρία Καζάκου (ερμηνεία), που εμψύχωσαν τους μαθητές και δημιούργησαν ένα αποτέλεσμα που καθήλωσε το κοινό,

στους μουσικούς Θωμά Αντωνόπουλο (κρουστά), Νίκο Γεωργακόπουλο (κλαρίνο), Χρήστο Κούτσιο (κιθάρα) και την κ. Άννα Φτερνιάτη, Καθηγήτρια και Πρόεδρο του Τ.Επ.Ε.Κ.Ε., που μέσα από την απόδοση και ερμηνεία ρόμικων τραγουδιών μετέδωσαν ρίγη συγκίνησης,

στους συγγραφείς Βασίλη Χριστόπουλο και Νίκο Μπατζαλή, που με τα έργα τους, «Ρομανό Τσορουπέ» και «Γκογκί» αντίστοιχα, υπήρξαν πηγή έμπνευσης της εκδήλωσης

στους ομιλητές, κ. Γ. Νικολάου, Καθηγητή και Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος, κ. Α. Αρχάκη, Καθηγητή Κοινωνιογλωσσολογίας Παν-μίου Πατρών, κ. Δ. Σιμήρη, Φιλόλογο, συνεργάτη του Προγράμματος, κ. Ν. Μπατζαλή, συγγραφέα του βιβλίου «Γκογκί», και κ. Δ. Σκαρπέντζο, συνεργάτη Δημοσιότητας και υλοποίησης Φ.Α., για τις καίριες επισημάνσεις τους, στον κ. Γιώργο Ντάφλο για τη βοήθεια στα φώτα και τον ήχο, και στις συνεργάτιδες του Προγράμματος, Επιμορφώτριες, κ. Σουσάνα Ζαχαροπούλου, κ. Ευφροσύνη Κωσταρά και κ. Αναστασία Μπούρμπου για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της εκδήλωσης.

Θερμές ευχαριστίες θα θέλαμε να εκφράσουμε στη Διευθύντρια της ΕΦΑ Αχαΐας, κ. Α. Κουμούση για την φιλοξενία της εκδήλωσης στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

Φωτο εκδήλωσης Παν Πατρών 2

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής και πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινότητας των ΡΟΜΑ, ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτ. Ελλάδας κ. Σπυρίδων Παπαδάκης, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, Διευθυντές σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικοί, ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της Πράξης κ. Χρήστος Παρθένης, ο  πρόεδρος της Ένωσης Διαμεσολαβητών Ρομά κ. Κώστας Παϊτέρης καθώς και εκπρόσωποι των διευρυμένων Κέντρων Κοινότητας με Παραρτήματα Ρομά Δήμων Πάτρας & Δυτικής Αχαΐας.

Η εκδήλωση δημιούργησε τη συγκυρία να συναντηθούν δύο κόσμοι σε έναν κοινό «διάλογο», έδωσε την ευκαιρία να μοιραστούν σκέψεις και να φωτιστούν καλύτερα σχέσεις και στερεότυπα που αναπαράγονται διαρκώς και οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισμό και κατ’ επέκταση σε σχολική διαρροή.

Μια εξαιρετική «συνάντηση»! Από αυτές που αφήνουν βαθύ αποτύπωμα στην ψυχή…

Φωτο εκδήλωσης Παν Πατρών 1

Το έργο «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top