ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Kουτσούμπας από Αγρίνιο: Ενισχύουμε το ΚΚΕ για να είναι αδύναμη η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση

Facebook
Twitter
«Με δύναμη και αποφασιστικότητα από σήμερα οργώνουμε ξανά όλο το νομό. Όχι μόνο για να εκλέξουμε τον βουλευτή που δικαιούται το ΚΚΕ εδώ, αλλά και για να πάρουμε ένα πολύ ακόμα πιο υψηλό ποσοστό, κάτι να αρχίζει να αλλάζει. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, στον δρόμο της ανατροπής, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ». Με τη φράση αυτή ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκλεισε την ομιλία του στο Αγρίνιο.

Ο κ.Κουτσούμπας μίλησε, το απόγευμα της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου 2023, σε συγκέντρωση του κόμματος στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου ενώ θα ακολουθήσει συνεστίαση του ΚΚΕ. Επρόκειτο άλλωστε για την πρώτη ομιλία πολιτικού αρχηγού στην πόλη ενόψει των προσεχών εθνικών εκλογών.

Την εκδήλωση της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ άνοιξε ο γραμματέας της οργανωσης Πάνος Σταθελάκης και παρεμβάσεις έκαναν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, Γιώργος Ντουντούμης, ο γραμματέας του Σωματείου των Εργαζομένων στις Ιχθυοκαλλιέργειες της «AVRAMAR»  Θοδωρής Κοτσιλίρης.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Σπύρος Κοτοπούλης (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας) η Βάνα Πατρινού (γενική χειρουργός στο ΓΝ Μεσολογγίου, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΝΑ), ο Κώστας Σιέττος (καθηγητής Πανεπιστημίου Νάπολης Ιταλίας) και η Νίκη Μπερερή (οιτήτρια, γραμματέας του ΦΣ Μηχανικών Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αγρινίου).Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκου Παπαναστάση.

«Το πραγματικό δίλημμα, χωρίς περιστροφές, είναι ένα: Ή θα είναι δυνατός ο λαός και το κίνημά του και αδύναμη η όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, ή θα είναι δυνατή η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, ό,τι χρώμα κι αν έχει, και ο λαός θα είναι αδύναμος και ανασφαλής», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

koutsoumpas agrinio kke 36

Για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είπε ο Γραμματέας του ΚΚΕ πως « η πολιτική τους, με τις όποιες παραλλαγές μεταξύ τους, δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα».

koutsoumpas agrinio kke 2

Τις εξαγγελίες για τον κατώτατο μισθό επέκρινε ο κ. Κουτσούμπας:« Έλεος πια! Για ποια σημαντική αύξηση μιλάει ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του;Εδώ ο κατώτατος μισθός βρίσκεται ακόμα και σήμερα περίπου 40 ευρώ πιο κάτω απ’ αυτόν που ίσχυε στις αρχές του 2012. Για να μην πούμε ότι η εκτίναξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού, έχει δώσει νέο χτύπημα στους μισθούς και εξανεμίζει τις όποιες ονομαστικές αυξήσεις, πριν καν ανακοινωθούν.Ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος σημαίνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.Σημαίνει επαναφορά των τριετιών, που στερούν από τους εργαζόμενους από 10% έως και 30% του μισθού τους.Σημαίνει κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και συνολικά του αντεργατικού πλαισίου.

Για όλα αυτά βέβαια, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ «κάνουν την πάπια»…Και την ίδια ώρα, ο Χατζηδάκης διαβεβαιώνει ότι η διαμόρφωση του κατώτερου μισθού θα γίνει με τρόπο που «θα λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες των επιχειρήσεων». Αλίμονο.Άλλωστε, γι’ αυτό φροντίζει ο νόμος “Βρούτση – Αχτσιόγλου”, που εφαρμόζουν συναινετικά η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.Οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μαζί με όλα αυτά που προαναφέραμε, θα μπορούσαν να δώσουν έστω μια ανάσα σ’ αυτές τις συνθήκες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας».

koutsoumpas agrinio kke 20

«Η Ελλάδα έχει χωθεί ως το λαιμό στον πόλεμο»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν παρέλειψε τις αναφορές στον πόλεμο της Ουκρανίας και εκτίμησε πως  «όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε εξελίξεις, κλιμάκωση των εκβιασμών για να αποδεχτεί ο λαός επώδυνους και επικίνδυνους συμβιβασμούς, κομμένους και ραμμένους στα συμφέροντα της αστικής τάξης και των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων της».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα πρόκειται για «κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και τη Ρωσία, με την Ελλάδα να έχει χωθεί ως το λαιμό σ’ αυτόν τον πόλεμο. Να συζητάει ακόμα και την αποστολή S – 300, να έχει μετατρέψει σε πολεμικό ορμητήριο κάθε γωνιά της χώρας, άρα και το λαό μας σε στόχο αντιποίνων. Και με αυτή την επικίνδυνη εμπλοκή, την οποία στη φάση αυτή τρέχει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα της δήθεν ευρωΝΑΤΟϊκής αλληλεγγύης, συμφωνούν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ».

koutsoumpas agrinio kke 39

«Επιβίωση για τους αγρότες και ΚΑΠ δεν συμβιβάζονται»

Αναφερόμενος στα προβλήματα των αγροτών είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτσούμπας:

«Αλήθεια, πόσο κοστολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων εδώ στο νομό, οι οποίοι έχουν τεράστια προβλήματα από το μεγάλο κόστος παραγωγής σε εφόδια και άλλα και με πολύ χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους;

Εμείς πάντως ξέρουμε πως επιβίωση για τους αγρότες και ΚΑΠ δεν συμβιβάζονται!

Τι απάντηση δίνουν στα προβλήματα που πολλαπλασιάζονται, αν πάρει κανείς υπόψη του ότι ουσιαστικά δεν αποζημιώνονται για τις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί, καθώς πολλοί δεν παίρνουν ούτε αυτές τις πενιχρές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, γιατί με τα κριτήρια, τούς πετάει εκτός.

Γιατί σήμερα, αν θες να στηρίξεις τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, το λιγότερο που μπορείς να κάνεις, είναι να στηρίξεις τα δίκαια αιτήματά τους, που, όπως ξέρουν και οι ίδιοι, θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή, να μπορέσουν να ζουν από τον μόχθο τους.

Αιτήματα, όπως:

-Η μείωση του κόστους παραγωγής,με αφορολόγητο πετρέλαιο.

-Μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

-Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους.

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%».

koutsoumpas agrinio kke 29

Διεξοδική αναφορά έκανε ο κ. Κουτσούμπας στα θέματα της υγείας:

«Απόδειξη ότι η πολιτική τους δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι και η υγεία του λαού, η οποία ακόμα και σήμερα και παρά την εμπειρία της πανδημίας, παραμένει τραγικά υποβαθμισμένη.

Η εικόνα στα κέντρα υγείας της Αιτωλοακαρνανίας, στα δύο νοσοκομεία του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, είναι μια μικρογραφία της τραγικής κατάστασης που επικρατεί συνολικά στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Αυτή βέβαια την τραγική κατάσταση επικαλέστηκε η κυβέρνηση της ΝΔ με τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, υποδομές και εξοπλισμό, για να προχωρήσει το επόμενο μεγάλο αντιλαϊκό βήμα, με τον πρόσφατο νόμο για το ΕΣΥ.

Ποιο είναι αυτό; Να οδηγήσει τους εργαζόμενους στα “κοράκια” της ιδιωτικής υγείας κάθε μορφής ή να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους, μένοντας για μήνες στις λίστες αναμονής για ένα διαγνωστικό έλεγχο, χειρουργείο και θεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Η επιλογή αυτή, έρχεται και κουμπώνει με την αντίληψη που έχουν όχι μόνο η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή αυτή της συνύπαρξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία δήθεν μπορεί να είναι αρμονική!

Αυτά τα παραμύθια μας πούλαγαν χρόνια τώρα και μέσα στην πανδημία.

Το είδαμε, το ζήσαμε. Η μόνη «αρμονία» που υπάρχει είναι να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες της υγείας.

Όσο όμως υπάρχει αυτή η επιχειρηματική δράση, όσο η υγεία του λαού γίνεται εμπόρευμα, τόσο θα γιγαντώνεται η υποβάθμιση και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την ίδια τη ζωή του λαού.

Το ίδιο ισχύει τώρα και με τις ελλείψεις στα φάρμακα, που βιώνουν αυτές τις μέρες με τραγικό τρόπο οι λαϊκές οικογένειες. Τρεις λέξεις αποτυπώνουν το πρόβλημα: «Φάρμακο – εμπόρευμα – κέρδος».

Αυτός είναι ο λόγος σήμερα, εν έτει 2023, που οικογένειες με παιδιά αναζητούν ένα αντιπυρετικό σιρόπι και δεν βρίσκουν, ή γιατί άλλα φάρμακα αναγκαία είναι πανάκριβα.

Και το σοβαρό αυτό πρόβλημα δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν οι προτάσεις τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, γιατί κανείς τους δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο την προφανή και βασική αιτία του προβλήματος, που είναι το φάρμακο-εμπόρευμα και η “ελεύθερη” αγορά της ΕΕ, που όλοι έχουν ως “ευαγγέλιο”.

Σήμερα, τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να εξομαλύνει την κατάσταση, πέρα από το να απαγορευτούν, εδώ και τώρα, όλες οι “παράλληλες εξαγωγές” φαρμάκων, και να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε νέα αύξηση τιμών στο όνομα της ανεπάρκειας.

Δωρεάν φάρμακο για το λαό, για κάθε ασθενή, την ώρα που το χρειάζεται, αυτό είναι το επείγον.

Κι αυτό βέβαια, σημαίνει σύγκρουση με την πολιτική που όλα τα υποτάσσει στις ανάγκες της αγοράς, ακόμα και την υγεία και τα φάρμακα του λαού.

Συναγερμός έχει χτυπήσει αυτές τις μέρες όχι μόνο με τις ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και με τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν ιδιαίτερα στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της χώρας τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ανάγκες για την περίθαλψη των μικρών παιδιών.

Κι εδώ, τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, πέρα από το να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα η πλήρης στελέχωσή τους, η έγκαιρη και ασφαλής, δημόσια και δωρεάν περίθαλψη όλων των παιδιών της χώρας.

Το είπαμε και με την παρέμβασή μας στον υπουργό Υγείας, στη βουλή, το λέμε και από δω. Πίσω από αυτό, δεν πρόκειται να κάνουμε».

Ολη η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα ΕΔΩ 

koutsoumpas agrinio kke 1 koutsoumpas agrinio kke 36koutsoumpas agrinio kke 32 koutsoumpas agrinio kke 28koutsoumpas agrinio kke 27koutsoumpas agrinio kke 26koutsoumpas agrinio kke 25koutsoumpas agrinio kke 21 koutsoumpas agrinio kke 18koutsoumpas agrinio kke 16koutsoumpas agrinio kke 15koutsoumpas agrinio kke 13koutsoumpas agrinio kke 10koutsoumpas agrinio kke 7

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top