Κρυφό υγειονομικό κόστος 8 τρισ. δολαρίων από κακές διατροφικές συνήθειες

Facebook
Twitter
junk_food_shutterstock-768x480

Οι κακές διατροφικές συνήθειες έχουν κρυφά υγειονομικά κόστη που ξεπερνούν τα 8 τρισ. δολάρια, προειδοποιεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Σε μελέτη που εκπόνησε ο Οργανισμός, σε 156 χώρες, προέκυψε ότι 8,1 τρισ. δολάρια κοστίζουν ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα που συνδέονται με ανησυχητικές μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης, ξεπερνώντας κατά πολύ το κόστος που σχετίζεται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τις κοινωνικές ανισότητες.

Κατά την εξέταση των επιπτώσεων στην υγεία, η έκθεση προσδιορίζει 13 διατροφικούς παράγοντες κινδύνου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ανεπαρκής πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων και λαχανικών, η υπερβολική κατανάλωση νατρίου και η υψηλή πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, με αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των διαφόρων αγροδιατροφικών συστημάτων.

Το αόρατο αυτό κόστος προστίθεται στο ήδη γνωστό και εντοπισμένο κόστος των ιατρικών δαπανών και οδηγεί στον διπλασιασμό του πραγματικού υγειονομικού κόστους της διατροφής μας.

Έκκληση για συλλογική δράση

Ο FAO ζητά «επείγουσα δράση» για την αναμόρφωση των παγκόσμιων αγροδιατροφικών συστημάτων με γνώμονα την αξία, ώστε να καταστούν πιο βιώσιμα, ανθεκτικά, χωρίς αποκλεισμούς και πιο αποτελεσματικά. Αυτό απαιτεί να υπερβούμε τα παραδοσιακά οικονομικά μέτρα, όπως το ΑΕΠ, χρησιμοποιώντας τη λογιστική του πραγματικού κόστους για την αναγνώριση του κρυμμένου κόστους.

Με αυτή την προσέγγιση, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων μπορούν να κάνουν πιο τεκμηριωμένες επιλογές που ενισχύουν την κοινωνική αξία των αγροδιατροφικών συστημάτων, αναγνωρίζοντας τους ουσιαστικούς ρόλους τους στην επισιτιστική ασφάλεια, τη διατροφή, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την πολιτιστική ταυτότητα. Η επίτευξη αυτού του μετασχηματισμού απαιτεί επίσης τη γεφύρωση των τομεακών διαχωρισμών, την ευθυγράμμιση των πολιτικών για την υγεία, τη γεωργία και το περιβάλλον και τη διασφάλιση ότι τα οφέλη και το κόστος κατανέμονται δίκαια μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων.

«Οι επιλογές που κάνουμε τώρα, οι προτεραιότητες που θέτουμε και οι λύσεις που εφαρμόζουμε θα καθορίσουν το κοινό μας μέλλον. Η πραγματική αλλαγή ξεκινά με ατομικές δράσεις και πρωτοβουλίες, που υποστηρίζονται από πολιτικές που επιτρέπουν και στοχευμένες επενδύσεις. Ο μετασχηματισμός των παγκόσμιων αγροδιατροφικών συστημάτων είναι θεμελιώδης για την εξασφάλιση ενός ευημερούντος μέλλοντος για όλους», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu.

Η έκθεση τονίζει ότι ο μετασχηματισμός αυτός απαιτεί συλλογική δράση, στην οποία συμμετέχουν πρωτογενείς παραγωγοί, αγροτικές επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, διεθνείς οργανισμοί και καταναλωτές.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top