ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Κτηματολόγιο: Ψηφιακά και πιο γρήγορα οι διαδικασίες – Πώς ωφελούνται οι ιδιοκτήτες

Facebook
Twitter
ktimatologio

Σημείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι το Κτηματολόγιο θα γίνει ο πρώτος δημόσιο φορέας όπου θα χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη. 

Οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες και αποτελούσαν μέγα «αγκάθι» στη λειτουργία του Κτηματολογίου, θα περιοριστούν αισθητά, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επίσης θα μειωθούν σημαντικά τα υπέρογκα διοικητικά κόστη και οι μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες που εμπλέκονταν οι πολίτες, για να βρουν το δίκιο τους…

Με τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα τεθεί σε εφαρμογή και μέσω αυτής θα τελούνται οι βασικές διαδικασίες, οι υποθέσεις θα διεκπεραιώνονται στο 1/3 του χρόνου που απαιτείται τώρα. Παράλληλα στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται ενώ περιλαμβάνει ειδικές ψηφιακές διαδικασίες για τη διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων των ακινήτων.

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται:

α) η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, για την επίτευξη του στόχου για μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου εντός 2025, καθώς και η θέσπιση νέας ψηφιακής διαδικασίας διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων,
β) η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου, για την αποφυγή πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών και πολύχρονων δικαστικών διαμαχών,
γ) η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και νέων εφαρμογών, για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,
δ) η ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στην οργάνωση και λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμμαχος του Δημοσίου σε αυτό τον στόχο θα είναι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Η εφαρμογή αυτή είναι ήδη σε πιλοτική λειτουργία και θα μπει σε κανονική από την ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου από την Βουλή η οποία και αναμένεται τον Σεπτέμβρη.

Να αναφέρουμε ότι στη δημόσια διαβούλευση καλείται να συμμετάσχει κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 το βράδυ την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top