ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Κυλλήνη: Στον ανακριτή οι συλληφθέντες για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας – ΦΩΤΟ

kathgoroumenos1 censored 873x383 1
Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τετάρτης (13/10) πέρασαν το κατώφλι του ανακριτή για να απολογηθούν, οι δύο συλληφθέντες για τη μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με αρχαία αντικείμενα του 2ου και 3ου π.Χ. αιώνα στο Νεοχώρι της Κυλλήνης που ήρθε στο φως την περασμένη Παρασκευή.

Οι δύο άνδρες, ηλικίας 38 και 52 ετών, μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην κατοχή και διάθεση προς πώληση σπουδαίων αρχαίων κινητών μνημείων παρουσιάστηκαν το περασμένο Σάββατο ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας, και ζήτησαν προθεσμία ώστε να απολογηθούν σήμερα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Θυμίζουμε πως μετά από έλεγχο του κλιμακίου, εντοπίστηκαν μια Ακέραιη μαρμάρινη Ερμαϊκή στήλη, με κεφάλι Ερμού, μια Ακέραιη πήλινη μελαμβαφή λήκυθο, «Ηλειακού Τύπου» ένα Πήλινο μελαμβαφές πινάκιο, μια Πήλινη, δίωτη, καστανοβαφή, άποδη κύλικα και Δεκατρία ασημένια νομίσματα, τριόβολα, εκ των οποίων δώδεκα Αχαϊκής Συμπολιτείας, «Ηλειακού Τύπου» και ένα Αρκαδικού Κοινού, άπαντα ελληνιστικής εποχής.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες, επιδείχτηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πρόκειται για ευρήματα σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας.

Οι αρχαιότητες, παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας και το συνολικό κέρδος που θα αποκόμιζαν οι αρχαιοκάπηλοι από την πώλησή τους ανέρχεται στις 170 χιλιάδες ευρώ.

You may also like

Comments are closed.