UncategorizedΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Kυριάκος Μητσοτάκης: 3,7 δισ. ευρώ για 80 έργα -Απολογισμός από το πρώτο μισό της περιοδείας

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΧΑΙΑ
Η επίσημη υποδοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε χθες το πρωί στο Αίγιο.

Διαβάστε επίσης Κυρ. Μητσοτάκης από την Πάτρα: «Αυτή η κυβέρνηση δεν βλέπει την Ελλάδα με κομματικά γυαλιά» (vid)

«Το δίλημμα είναι: θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Θα συνεχίσουμε σε μία πορεία ανάπτυξης η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας, βελτιώνει το εισόδημα των πολιτών, προσελκύει επενδύσεις ή θα γυρίσουμε πίσω στις εποχές τις οποίες θέλουμε να ξεχάσουμε οριστικά: των δημοψηφισμάτων, των κλειστών τραπεζών, των συνταξιούχων οι οποίοι έκλαιγαν έξω από τα ΑΤΜ.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια θωράκισης της Άμυνας της χώρας ή θα αρχίσουμε να λέμε κουβέντες του αέρα, ότι θα ακυρώσουμε την Ελληνογαλλική συμφωνία και δεν θα παραλάβουμε τα Rafale και τις Belharra, όπως πρόσφατα ακούστηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και τελικά ποια παράταξη και ποιος αρχηγός είναι πιο κατάλληλος να κρατάει το τιμόνι της χώρας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς; Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας;», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης με πολίτες στο Αίγιο, που ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του στην Αχαΐα.

Αναφερόμενος σε μια σειρά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην οικονομία, στα εθνικά θέματα, στα ενεργειακά, στη δημιουργία του κοινωνικού κράτους και στη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, ειδικά κατά τη διάρκεια των επάλληλων και αλλεπάλληλων κρίσεων της τελευταίας τριετίας, ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Τίποτα από αυτά που πετύχαμε μην τα θεωρείτε δεδομένα. Μια λάθος επιλογή, μπορεί να τα πάει όλα πίσω. Και επειδή οι εκλογές αυτές έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα δεν θέλω να μπλέκετε πρώτη και δεύτερη κάλπη. Μία είναι η κάλπη, εθνική κάλπη είναι και θα πάμε στην πρώτη Κυριακή να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γιατί αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει τελικά εγγύηση σταθερότητας. Και η σταθερότητα σήμερα είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη, είναι προϋπόθεση για την πρόοδο της χώρας».

«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος γιατί ως Πρωθυπουργός αυτής της μεγάλης λαϊκής παράταξης όταν χρειάστηκε να στηρίξουμε την κοινωνία, τους συμπολίτες μας, τους επιχειρηματίες, το κάναμε χωρίς δεύτερο δισταγμό και κρατήσαμε την κοινωνία και την οικονομία όρθια», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας.

«Όλα αυτά γίνονται γιατί η Ελλάδα ξαναέγινε ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, γιατί οι επιχειρηματίες επενδύουν, μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι, κολοσσοί επιχειρηματικοί έρχονται και επενδύουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα. Το κύρος της χώρας μας είναι αναβαθμισμένο και η κοινωνία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ξέρει ότι έχει ένα κράτος το οποίο στα δύσκολα στέκεται δίπλα σας», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

Φίλες και φίλοι, το μέλλον της πατρίδας είναι στα χέρια σας. Στα χέρια όλων των Ελλήνων, που στις εκλογές του 2023 θα εμπιστευτούν και πάλι τη μεγάλη μας παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία.

Το έχω γούρι, φίλες και φίλοι, κάθε περιοδεία μου στην Αχαΐα να ξεκινάει εδώ, από το Αίγιο και αυτή τη φορά θα έχω την ευκαιρία για δύο μέρες να βρεθώ στην Αχαΐα και να περιοδεύσω σε μια σειρά από μεγάλα έργα τα οποία δρομολογούνται, υλοποιούνται.

Δεν είναι έργα μουσαμάδες, είναι πραγματικά εργοτάξια, έργα με εξασφαλισμένους πόρους, έργα τα οποία θα βελτιώσουν τη ζωή όλων των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδος και θα ξανακάνουν την Αχαΐα, την Πάτρα, το Αίγιο, πρωταγωνιστές στο αναπτυξιακό όραμα το οποίο έχουμε για τη χώρα μας.

Κι εδώ στην περιοδεία μου αυτή, φίλες και φίλοι, αναδεικνύεται πιστεύω, όπως είπε και ο Πρόεδρος, η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τους προκατόχους μας, αυτούς οι οποίοι κυβέρνησαν τη χώρα για μία τετραετία και την οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού.

Είμαστε μια παράταξη συνεπής σε όσα λέμε. Θυμάμαι τη μεγάλη ομιλία την οποία είχαμε κάνει στην Πάτρα προεκλογικά. Για τι είχα δεσμευθεί τότε απέναντι στους Πατρινούς, στους κατοίκους της Αχαΐας; Είχα πει ορισμένα απλά πράγματα: Θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να βάλουμε την Ελλάδα σε μια καινούρια αναπτυξιακή τροχιά, να κάνουμε τη χώρα μας πιο ασφαλή, να τη θωρακίσουμε γεωπολιτικά, να δώσουμε στη νέα γενιά περισσότερες ευκαιρίες, η ζωή της να είναι καλύτερη από τη ζωή των πατεράδων και των μανάδων τους.

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που μας έτυχαν, ήμασταν συνεπείς σε αυτές μας τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Και ναι, δεν μας έτυχαν λίγα: από τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο μέχρι την πανδημία και από τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις με έναν επιθετικό γείτονα, μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, αυτή η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί πολύ μεγάλες κρίσεις, πρωτοφανείς κρίσεις.

Δεν νομίζω ότι σε καμία κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά έλαχαν τόσες δυσκολίες. Όμως, όχι απλά δεν το βάλαμε κάτω, αλλά σπεύσαμε να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Και είμαι εξαιρετικά υπερήφανος γιατί ως Πρωθυπουργός αυτής της μεγάλης λαϊκής παράταξης όταν χρειάστηκε να στηρίξουμε την κοινωνία, τους συμπολίτες μας, τους επιχειρηματίες, το κάναμε χωρίς δεύτερο δισταγμό και κρατήσαμε την κοινωνία και την οικονομία όρθια. Γι’ αυτό και σήμερα έχουμε αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μείωση της ανεργίας, εδώ στη Δυτική Ελλάδα, βλέπω και τον φίλο Περιφερειάρχη, αγαπητέ Νεκτάριε, είστε πρωταγωνιστές στη μείωση της ανεργίας παρότι ξεκινήσατε από πιο ψηλό επίπεδο.

Όλα αυτά γίνονται γιατί η Ελλάδα ξαναέγινε ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, γιατί οι επιχειρηματίες επενδύουν, μικροί, μεσαίοι, μεγάλοι, κολοσσοί επιχειρηματικοί έρχονται και επενδύουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα.

Το κύρος της χώρας μας είναι αναβαθμισμένο και η κοινωνία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ξέρει ότι έχει ένα κράτος το οποίο στα δύσκολα στέκεται δίπλα σας.

Ήμασταν η πρώτη και μοναδική χώρα μέχρι σήμερα -συγκρατείστε το αυτό, φίλες και φίλοι- που καταφέραμε και φορολογήσαμε και πήραμε χρήματα από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τα διοχετεύσαμε σε επιδοτήσεις τις οποίες κάθε μήνα τις βλέπετε στο λογαριασμό σας. Όταν παίρνετε το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος βλέπετε τι θα πληρώνατε χωρίς την κρατική επιδότηση και τι πληρώνετε τώρα.

Σταθήκαμε δίπλα στην κοινωνία κατά την διάρκεια της πανδημίας, πληρώνοντας μισθούς εργαζομένων οι οποίοι θα είχαν μείνει άνεργοι. Και στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία και σήμερα, μέσα από τον προϋπολογισμό τον οποίο έχουμε καταθέσει, στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, οι συνταξιούχοι θα δουν από 1ης Ιανουαρίου αυξήσεις που θα πλησιάσουν το 8%. Η εισφορά αλληλεγγύης, αυτός ο φόρος, το χαράτσι που έρχεται από τις εποχές του μνημονίου, καταργείται οριστικά για όλους: συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, ιδιωτικούς υπαλλήλους, από 1/1/2023.

Τα Χριστούγεννα θα δώσουμε ένα ακόμα έκτακτο βοήθημα ύψους 250 ευρώ στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας για να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας, το οποίο ξέρω ότι δοκιμάζει σήμερα κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Και με αυτό τον τρόπο, με αυτή τη συνέπεια να ξέρετε ότι θα πορευτούμε και στο μέλλον και στο ’23 και μετά το ’23 με τη νέα εμπιστοσύνη που θα μας δώσει ο Ελληνικός λαός στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Δεν είναι σήμερα η ώρα να κάνουμε αναλυτική παρουσίαση των πεπραγμένων μας ως κυβέρνηση. Πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς, μέχρι και οι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μας ψήφισαν, ξέρουν ότι προσπαθούμε κάθε μέρα να κάνουμε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη σε ένα εξαιρετικά δύσκολο διεθνές περιβάλλον.

Και ξέρουν επίσης ότι καταφέραμε και θωρακίσαμε το κύρος της χώρας, ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και σήμερα όλοι οι Έλληνες μπορούν το βράδυ να κοιμούνται πιο ασφαλείς.

Εχθές είχα την ευκαιρία, 21η Νοεμβρίου -χρόνια πολλά στις εορτάζουσες αλλά χρόνια πολλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις μας- να βρεθώ σε μία εκδήλωση μεγάλη, η οποία διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και με χαρά ακουσα τους ίδιους τους εκπροσώπους, τους ένστολους μας, να λένε ότι ποτέ η πατρίδα μας δεν ήταν καλύτερα θωρακισμένη και ποτέ οι Ένοπλές Δυνάμεις μας δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι βρίσκονται σήμερα.

Και αυτό δεν έγινε τυχαία, φίλες και φίλοι. Έγινε με πολλή προσπάθεια, έγινε με μεθοδική δουλειά, έγινε με στοχεύμενες επενδύσεις, οι οποίες δεν διατάραξαν τη δημοσιονομική ισορροπία οι οποίες όμως μας επιτρέπουν σήμερα να μπορούμε να υπερασπιστούμε με αξιοπρέπεια και με αυτοπεποίθηση την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Και ταυτόχρονα να κάνουμε κινήσεις για τις οποίες συζητούσαμε πάρα πολλά χρόνια, αλλά καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε το θάρρος να τις προχωρήσει.

Έχουμε πια ξεκινήσει, για πρώτη φορά, έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης για να αξιοποιήσουμε τον όποιο πλούτο έχουμε.

Αυτή είναι η διαφορά μιας κυβέρνησης η οποία περνάει από τα εύκολα λόγια στα δύσκολα έργα. Και πιστεύω ότι καθώς μπαίνουμε πια, αγαπητέ Πρόεδρε, στην τελική ευθεία -το ’23 είναι κοντά μας, είναι προεκλογική χρονιά- πιστεύω ότι και τα διλήμματα στην κοινωνία έχουν πια αποκρυσταλλωθεί με τρόπο ο οποίος είναι πολύ σαφής και πολύ κατανοητός σε όλους τους πολίτες.

Το δίλημμα είναι: θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Θα συνεχίσουμε σε μία πορεία ανάπτυξης η οποία δημιουργεί θέσεις εργασίας, βελτιώνει το εισόδημα των πολιτών, προσελκύει επενδύσεις ή θα γυρίσουμε πίσω στις εποχές τις οποίες θέλουμε να ξεχάσουμε οριστικά: των δημοψηφισμάτων, των κλειστών τραπεζών, των συνταξιούχων οι οποίοι έκλαιγαν έξω από τα ΑΤΜ.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια θωράκισης της Άμυνας της χώρας ή θα αρχίσουμε να λέμε κουβέντες του αέρα, ότι θα ακυρώσουμε την Ελληνογαλλική συμφωνία και δεν θα παραλάβουμε τα Rafale και τις Belharra, όπως πρόσφατα ακούστηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και τελικά ποια παράταξη και ποιος αρχηγός είναι πιο κατάλληλος να κρατάει το τιμόνι της χώρας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς; Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας;

Αυτά είναι τα διλήμματα λοιπόν, φίλες και φίλοι. Είναι πολύ ξεκάθαρα. Θα τα πω όλα αύριο. Για την Αχαΐα έχω πάρα πολλά να πω, και για το Αίγιο. Θα κάνετε λίγο υπομονή, θα τα ακούσετε σήμερα το βράδυ και αύριο σε μία πολύ αναλυτική παρουσίαση την οποία έχουμε κάνει για μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία αφορούν ολόκληρη την Αχαΐα και το Αίγιο. Και θα κρατήσετε ένα πράγμα μόνο από αυτήν την κυβέρνηση: είμαστε συνεπείς σε αυτά τα οποία λέμε. Δεν θα τάξουμε ποτέ κάτι το οποίο γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε.

Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Το έργο μας είναι εξαιρετικά πυκνό, δεν αφορά μόνο την Οικονομία και την Άμυνα, αφορά όλα τα πεδία πολιτικής: από την Υγεία, την Παιδεία, την ψηφιακή διακυβέρνηση όπου έχει γίνει ένα πραγματικό άλμα, ένα θαύμα ως προς την επικοινωνία του πολίτη με το κράτος. Τον πρωτογενή τομέα, έχουμε εδώ και τον Υπουργό μας και ξέρετε πόσο έχει στηρίξει εδώ και τους αγρότες της περιοχής, με δύσκολες αποφάσεις οι οποίες πρέπει να ληφθούν.

Σε αυτόν το δρόμο, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω, ακόμα μια φορά, για την στήριξή σας στη μεγάλη μας παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία.

Θέλω να ξέρετε, ότι παίρνω πάντα πολύ μεγάλη δύναμη από τις κομματικές μας κινητοποιήσεις και από την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Από τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής μέχρι τον Στέλιο Κονταδάκη, τον Παύλο Μαρινάκη. Εξάλλου είναι συντοπίτης σας, του αξίζει ένα θερμό χειροκρότημα. Τον Στέλιο Κονταδάκη, τον Γραμματέα Οργανωτικού. Τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, τον οποίο βλέπω παντού μαζί μας. Είμαστε έτοιμοι, να δώσουμε αυτή τη μεγάλη, την πολύ σημαντική αναμέτρηση. Κρίσιμη για την πορεία της χώρας.

Τίποτα από αυτά που πετύχαμε μην τα θεωρείτε δεδομένα. Μια λάθος επιλογή, μπορεί να τα πάει όλα πίσω. Και επειδή οι εκλογές αυτές έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα δεν θέλω να μπλέκετε πρώτη και δεύτερη κάλπη. Μία είναι η κάλπη, εθνική κάλπη είναι και θα πάμε στην πρώτη Κυριακή να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γιατί αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει τελικά εγγύηση σταθερότητας. Και η σταθερότητα σήμερα είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη, είναι προϋπόθεση για την πρόοδο της χώρας.

Και για αυτό και είμαι σίγουρος ότι τελικά οι Έλληνες πολίτες, όταν θα βρεθούν απέναντι στην κάλπη, θα ζυγίσουν προσεκτικά τα διλήμματα, θα δουν τι έγινε αυτή την τετραετία, θα θυμηθούν τι έγινε την προηγούμενη τετραετία και πάλι θα εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία, τη μεγάλη μας παράταξη, την εθνική, πατριωτική, κοινωνική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να συνεχίσει αυτή τη δύσκολη αποστολή να κυβερνά τον τόπο μας.

Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ που βρεθήκατε σήμερα εδώ. Φανταζόμουν ότι θα πηγαίνατε να μαζεύετε ελιές σήμερα, αυτό κάνουμε τουλάχιστον και εμείς στην Κρήτη. Τουλάχιστον εμείς στην Κρήτη έχουμε καλή χρονιά, έχουμε πολύ λάδι, αλλά σας ευχαριστώ που επιλέξατε σήμερα το πρωί να είστε εδώ μαζί μας.

Σας εύχομαι καλή δύναμη, καλό αγώνα και πάλι νικητές με τη μεγάλη μας παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε έργα υποδομών στην Αχαΐα

22 11 22 0038 DPC7714

Yπογραφή σύμβασης για την κατασκευή του σιδηροδρομικού άξονα Ροδοδάφνη – Ρίο (φωτ.)

Το εργοτάξιο όπου έχουν αρχίσει οι εργασίες για την εθνική οδό Πάτρα – Πύργος και το φράγμα Πείρου – Παραπείρου επισκέφτηκε χθες το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αχαΐα, ενώ νωρίτερα παρέστη στην υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή του σιδηροδρομικού άξονα Ροδοδάφνη – Ρίο που ουσιαστικά διασφαλίζει την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του Ρίου, στο πλαίσιο των ευρύτερων ενεργειών για την ανάπτυξη νέας, ταχείας σιδηροδρομικής σύνδεσης ανάμεσα στην Αθήνα και στο λιμάνι της Πάτρας.

Πρόκειται για τρία από περισσότερα από 80 έργα που υλοποιούνται, έχουν δρομολογηθεί ή σχεδιάζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, για τα οποία ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα κοινοτικά πλαίσια στήριξης.

«Πραγματικά θεωρώ ότι είναι ένα έργο το οποίο θα αλλάξει την όψη όλης της Δυτικής Ελλάδας, θα καταστήσει την Πάτρα πραγματική πύλη εισόδου για όλη τη χώρα και θα επιτρέψει βέβαια και την ασφαλή επικοινωνία της Πάτρας με την Αθήνα, αλλά και τη δυνατότητα ουσιαστικά το δίκτυο αυτό να χρησιμοποιηθεί ως ένας εν δυνάμει προαστιακός σιδηρόδρομος, να καλύψει όλες τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης, στη σήραγγα Παναγοπούλας.

«Αυτό το οποίο τελικά ενδιαφέρει τους κατοίκους της περιοχής είναι να μπορούν να πηγαίνουν από την Πάτρα στην Αθήνα σε κάτι παραπάνω από δύο ώρες με απόλυτη ασφάλεια. Θέλω να τονίσω ότι έχουμε πετύχει στον αστικό ιστό της Πάτρας τη μέγιστη δυνατή υπογειοποίηση, έτσι ώστε να μπορεί το έργο να είναι χρηματοδοτήσιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν 5,5 χιλιόμετρα. Και βέβαια αυτή η υπογειοποίηση σημαίνει ότι έχουμε και τα περιθώρια να κάνουμε μια πάρα πολύ σημαντική αστική ανάπλαση πάνω από το κομμάτι από το οποίο θα υπογειοποιηθεί», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτοι σταθμοί της περιοδείας, σε Αίγιο και Παναγοπούλα -ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός μετέβη στο φράγμα Πείρου – Παραπείρου, που αποτελεί σημαντικό έργο για την ύδρευση της Πάτρας με πόσιμο νερό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τη λειτουργία του φίλτρου άμμου, για διαδικασίες καθαρισμού του νερού.

«Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ και ένα φράγμα, το οποίο θυμάμαι για πρώτη φορά να μου το μνημονεύουν τοπικοί παράγοντες όταν είχα έρθει το 2006, για πρώτη φορά τότε στην Πάτρα, νεοεκλεγμένος βουλευτής υπεύθυνος τότε των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κι όμως, αυτό το φράγμα το οποίο το γνωρίζουμε ως φράγμα Πείρου – Παραπείρου είναι πια έτοιμο, είναι γεμάτο, επεκτείνουμε τα υδρευτικά δίκτυα έτσι ώστε τελικά όλη η Αχαΐα να μπορεί να υδρεύεται με ασφάλεια με ποιοτικό νερό από ένα φράγμα το οποίο είχε καταντήσει να γίνεται σαν το “γεφύρι της Άρτας”», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με κατοίκους της Κάτω Αχαΐας λίγη ώρα μετά την επίσκεψή του στα μεγάλα έργα.

Τρεις μήνες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα ο άξονας Πάτρα – Πύργος

Τρίτος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το εργοτάξιο του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος, στο σημείο όπου κατασκευάζεται ο μεγαλύτερος κόμβος, της Αχαγιάς. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών κι ότι αυτή τη στιγμή, με βάση την πρόοδο που έχει γίνει, το πρώτο σκέλος του αυτοκινητόδρομου αναμένεται να παραδοθεί τρεις μήνες νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται στο υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε επίσης για τον σχεδιασμό που έχει γίνει, ο οποίος προβλέπει την κατασκευή νέου, σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου μήκους περίπου 75 χιλιομέτρων προς τον Πύργο, εκ των οποίων τα 62 χλμ. θα γίνουν με βάση νέα χάραξη, αλλά και για παρεμβάσεις που θα γίνουν για την οδική ασφάλεια.

«Βρήκαμε μία κατακερματισμένη εργολαβία, ένα έργο ουσιαστικά στα πρόθυρα της ευρωπαϊκής απένταξης, ένα έργο το οποίο εντάχθηκε σε ραδιουργίες της προηγούμενης κυβέρνησης, με διαπλεκόμενους εργολάβους. Κι όμως, με πολύ συστηματική δουλειά, με προσωπική ανάμειξη στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, το έργο αυτό υλοποιείται. Στο κομμάτι αυτό το οποίο επισκέφθηκα μόλις τώρα -το οποίο αφορά περισσότερο εσάς, το πρώτο κομμάτι του δρόμου- είμαστε τρεις μήνες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Και είμαστε πια βέβαιοι ότι όλος ο δρόμος θα παραδοθεί στις αρχές του 2025, ώστε να κλείσει επιτέλους αυτή η μεγάλη πληγή για την ευρύτερη περιοχή σας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση που είχε με κατοίκους στην Κάτω Αχαΐα.

«Μία απλή σύγκριση»

Συνομιλώντας με τους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι πάντα να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και να αγωνίζεται για τη στήριξη της κοινωνίας και την πρόοδο.

«Σε αυτούς οι οποίοι ακόμα σκέφτονται αν πρέπει να μας ψηφίσουν, θα τους ζητήσω να κάνουν μία απλή σύγκριση. Να θυμηθούν τι έγινε στη χώρα τα τέσσερα χρόνια που κυβέρνησε ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και τι έγινε στη χώρα τα τέσσερα χρόνια που κυβερνήσαμε εμείς. Και να μιλήσουν τα έργα μας. Σας ρωτώ όλους εσάς, τι θυμάστε ακριβώς από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Τι θυμούνται οι πολίτες; Το δημοψήφισμα, τα κλειστά ΑΤΜ, τους συνταξιούχους στο δρόμο. Μια πορεία μιας χώρας η οποία δεν στεκόταν καλά στα πόδια της», είπε ο Πρωθυπουργός.

Εγγύηση για την ασφαλή πορεία της χώρας η αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ

«Συχνά συνομιλώ με ομολόγους μου Πρωθυπουργούς, Προέδρους άλλων χωρών και μου διηγούνται τις περιπέτειές τους στα πλαίσια πολυκομματικών κυβερνήσεων που αναγκάζονται να σχηματίσουν. Για εμάς, η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας και μεγάλων δυσκολιών για τη χώρα. Θέλουμε τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη στη δεύτερη κάλπη, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις και να οδηγούμε το σκάφος της χώρας με ασφάλεια μέσα σε αυτά ταραγμένα νερά στα οποία πορευόμαστε. Όμως η πρώτη δοκιμασία είναι η πρώτη εθνική κάλπη», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Πάτρα και η Αχαΐα του 2030

Οι υποδομές εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο 80 και πλέον έργων, για τα οποία θα διατεθούν πόροι που υπερβαίνουν τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, με στόχο την αξιοποίηση των μεγάλων πλεονεκτημάτων της Αχαΐας, τη δραστική τόνωση της αναπτυξιακής προοπτικής της και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την «Πάτρα του 2030».

Πέραν των σημείων που επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός, στα δεκάδες δρομολογημένα και σχεδιαζόμενα έργα περιλαμβάνονται η κατασκευή νέου τμήματος για εμπορευματοκιβώτια στον νέο Λιμένα και η κατασκευή σιδηροδρομικής σύνδεσης, ο τετραπλασιασμός της χωρητικότητας των υποδομών για αποθήκευση LNG στον Λιμένα Πατρών και η ανάπλαση εκτάσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων στο παραλιακό μέτωπο Πάτρας – Ρίου.

Στον φάκελο των παρεμβάσεων έχουν επίσης ενταχθεί, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο λιμάνι του Αιγίου με «πράσινα» πρότυπα, η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, η ανάπτυξη Περιφερειακού Ερευνητικού Κέντρου στη Δυτική Ελλάδα, η αναβάθμιση των δομών Υγείας της Πάτρας, η διεθνοποίηση του πανεπιστημίου της πόλης και η αποκατάσταση ιστορικών τοπόσημων όπως το ρωμαϊκό ωδείο και το θέατρο «Απόλλων».

Τα έργα θα καλύψουν το χρόνιο κενό σε υποδομές και θα δώσουν νέα ώθηση σε στρατηγικής σημασίας εμπορικές συνδέσεις, αφενός με το εξωτερικό και αφετέρου με την υπόλοιπη ελληνική αγορά χάρη στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων της περιοχής σε ό,τι αφορά τις μεταφορές και τα logistics, ενώ παράλληλα η τοπική επιχειρηματικότητα και ο πρωτογενής τομέας θα επωφεληθούν από την καλύτερη αξιοποίηση των δράσεων του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων με το πέρας των έργων το τοπικό ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί κατά 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με καλύτερες αμοιβές σε σχέση με τις σημερινές.

Μετά την αναχώρησή του από την Κάτω Αχαΐα ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις Υποδομές Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, οι βουλευτές Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσων Φωτήλας και Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου Προέδρου της ΝΔ και Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης.

You may also like

Comments are closed.