ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρίαρχη η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις – Παραμένει ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων

mitsotakis89a 768x512 1

 χθεσινή έρευνα της Metron Analysis για το Mega θα μπορούσε να είναι μια απολύτως λογική και αναμενόμενη έρευνα για ένα κόμμα στον πέμπτο μήνα της κυβερνητικής του θητείας, μετά από μια θριαμβευτική εκλογική νίκη. Όμως η Νέα Δημοκρατία διάγει τη δεύτερη κυβερνητική της θητεία και εξακολουθεί να παραμένει ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κυριαρχεί σε όλους τους πολιτικούς δείκτες μακράν του δεύτερου, την ώρα που η αντιπολίτευση παρουσιάζεται κατακερματισμένη και η μάχη για τη δεύτερη θέση δίνεται στην περιοχή του 15%.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς χαρακτήρισε τη ΝΔ ως «υπερκυρίαρχο» κόμμα, καθώς σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας, ανέβασε τα ποσοστά της και παρακολουθεί από απόσταση ασφαλείας τα όσα γίνονται στην Κεντροαριστερά, αλλά και την ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ που αποτυπώνεται με νούμερα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως οι περισσότεροι δημοσκόποι στο παρασκήνιο αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο μετριέται σε οριακά διψήφιες τιμές, με το ΚΚΕ να ανεβαίνει με ταχείς ρυθμούς.

Ενδεικτικά, ενώ η ΝΔ υπερβαίνει το 38%, το ΠΑΣΟΚ δείχνει να παγιώνεται στην δεύτερη θέση με ποσοστό άνω του 15% και κέρδη σχεδόν δύο μονάδων μέσα στον τελευταίο μήνα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την καθοδική του πορεία: Από το 15,2% στην εκτίμηση ψήφου τον Οκτώβριο, μετρήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου από την Metron Analysis στο 12,7%. Η εταιρεία καταγράφει και νέα άνοδο του ΚΚΕ, που κέρδισε 1,3 μονάδες μέσα σε ένα μήνα «κλείνοντας» στις 1,2 μονάδες (από 5) την διαφορά του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

metron-11
metron-13

Οι πόντοι του Σούνακ και η οικονομία

Δεν είναι, όμως, μόνο οι κομματικοί δείκτες, αλλά και οι προσωπικοί δείκτες του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος συγκεντρώνει 41% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία με δεύτερο τον Κανέναν με 31% και ακολουθούν πολύ πιο πίσω Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης με 5%. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης πέρασε και στην πρώτη θέση της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών κερδίζοντας 5 μονάδες, κάτι που θεωρείται ότι οφείλεται στον χειρισμό της σύγκρουσης με τον Βρετανό πρωθυπουργό Σούνακ.

metron-8
metron-9

Από εκεί και πέρα, όμως, και παρά τις αναταράξεις από το φορονομοσχέδιο, η ΝΔ καταφέρνει να κυριαρχήσει με γνώμονα και την καλή πορεία της οικονομίας. Μπορεί οι πολίτες να θεωρούν ως το κυρίαρχο πρόβλημα την ακρίβεια, ο πληθωρισμός, όμως, φρενάρει, αν και τα τρόφιμα παραμένουν δυσανάλογα ακριβά. Την ίδια ώρα, η ανεργία υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από χρόνια τον Οκτώβριο σε μονοψήφιο ποσοστό, στο 9,6%, φτάνοντας σε χαμηλό 14 ετών.

metron-4

Αυτά τα δημοσκοπικά ευρήματα δίνουν στον κ. Μητσοτάκη περιθώριο να ξεδιπλώνει τη στρατηγική του με ψυχραιμία. Ενδεικτική ήταν η χθεσινή έκπληξη με την ανακοίνωση της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές που θεωρείται «πρόβα» και για τις εθνικές εκλογές και αποτελεί μια μεγάλη θεσμική τομή. Θεσμική τομή, παράλληλα, που απομακρύνει από το προσκήνιο της συζήτησης την κυοφορούμενη ρύθμιση για τον πολιτικό γάμο ομοφύλων ζευγαριών που προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό της ΝΔ.

You may also like

dytiki ellada giatros syllipsi 1024x720.jpg ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΣΤΗΝ ΒΑΡΔΑ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ: Οι «Αδιάφθοροι» ξεσκέπασαν κύκλωμα ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων και παράνομων συνταγογραφήσεων

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν απογευματινές- βραδινές ώρες της Πέμπτης, 29 Φεβρουαρίου ...

Comments are closed.