ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Λέσβος: Τριήμερη γιορτή στο Απολιθωμένο Δάσος

Facebook
Twitter
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021, με ένα τριήμερο ποικίλων δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς ξεκίνησαν το 1999 ως μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχουν εξελιχθεί σε μια από τις πιο δημοφιλείς συμμετοχικές πολιτιστικές εκδηλώσεις για τους πολίτες της Ευρώπης. Κάθε χρόνο διοργανώνονται έως και 70.000 εκδηλώσεις (εκθέσεις, εργαστήρια, παραστάσεις, ξεναγήσεις κ.λπ.) για την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την αξία της κοινής μας κληρονομιάς και την ανάγκη διαφύλαξής της για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Το φετινό θέμα εορτασμού είναι «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!» (Heritage All Inclusive!). Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 θα γιορτάσουν την προσβασιμότητα και τη διαφορετικότητα, προωθώντας την ευρεία συμμετοχή στον πολιτισμό. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο να καταστούν οι εκδηλώσεις πιο προσβάσιμες, τόσο όσον αφορά την άρση των φυσικών εμποδίων όσο και την προσφορά μιας πλατφόρμας σε διαφορετικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ατόμων που συχνά έχουν λιγότερες ευκαιρίες να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχει και φέτος στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προωθώντας τη μοναδική φυσική κληρονομιά της Λέσβου μέσα από πρωτότυπες και συμμετοχικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2021 στο Σίγρι και την ευρύτερη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.

Ειδικότερα, το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

  • Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση των επισκεπτών στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και στο Πάρκο ΣιγρίουΚατά τη διάρκεια του τριημέρου, θα υλοποιείται επιστημονική ενημέρωση στην Έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους και την Έκθεση για τη Γεωιστορική Εξέλιξη του Αιγαίου.
  • Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου. Οι συνθήκες αυτόν τον μήνα είναι ιδανικές για μια ανεπανάληπτη θαλάσσια περιήγηση με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα «ΝΗΣΙΩΠΗ», μια πρωτότυπη δραστηριότητα επίσκεψης που προσφέρει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Οι οργανωμένες επισκέψεις στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης πραγματοποιούνται μετά από κράτηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434.
  • Έκθεση φωτογραφίας «Η Λέσβος με τη δική μου ματιά» στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, του φωτογράφου Amir Ali, που έφτασε στη Λέσβο από το Αφγανιστάν. Η θεματολογία των έργων επικεντρώνεται στη Λέσβο, στα τοπία, τους ανθρώπους και κυρίως τη θάλασσα, στοιχεία που συνθέτουν ένα μοναδικό παζλ προβάλλοντας την ομορφιά της όπως τη βλέπει ο φωτογράφος μέσα από την φωτογραφική του μηχανή τα τελευταία 3,5 χρόνια που βρίσκεται στο νησί.
  • Σκυταλοδρομία Λέσβου 320km – Lesvos Relay 320 kmρ. Η πιο αντιπροσωπευτική αθλητική γιορτή στη Λέσβο διοργανώνεται από το Σύλλογο Δρομέων Λέσβου με την συμπαράσταση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η διαδρομή της Σκυταλοδρομία Λέσβου 320km – Lesvos Relay 320 km διασχίζει τη Λέσβο ενώνοντας τα σημαντικότερα εμβληματικά γεωλογικά τοπία και γεωτόπους! H σκυταλοδρομία θα ξεκινήσει από την Μυτιλήνη και συγκεκριμένα την πλατεία Σαπφούς στις 00πμ και διασχίζοντας τη βόρεια πλευρά της Λέσβου, θα φτάσει στο Σίγρι και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στις 20.00 το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου.
  • Περιήγηση στα μονοπάτια του Απολιθωμένου Δάσους. Σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Πεζοπορικό Σύλλογο Λέσβου “ΟΡΕΙΑΣ” διοργανώνεται περιήγηση από το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους προς τη Τσιχλιώντα και Σίγρι την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου.
  • Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου. 2nd Petrified Forest MTB Adventure. Για δεύτερη χρονιά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ανοίγει τις πόρτες του και φιλοξενεί το Petrified Forest MTB Adventure γα 1ωρα και 30 λεπτά και όποιος αντέξει. Οι αθλητές κατά τη διάρκεια του αγώνα θα έχουν την ευκαιρία να διασχίσουν μοναδικής ομορφιάς και αξίας περιοχές του Απολιθωμένου Δάσους και να αγωνιστούν δίπλα σε ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς 20 εκατομμυρίων ετών.

Το τριήμερο των δράσεων κορυφώνεται την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, μετά τον Αγώνα Ορεινής Ποδηλασίας, με μία μεγάλη γιορτή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου όλους τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες θα τους περιμένουν εκλεκτά εδέσματα και προϊόντα από τοπικούς γυναικείους συνεταιρισμούς.

Κατά τη διάρκεια όλων των εκδηλώσεων θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου www.lesvosmuseum.gr.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top