Έφτασε η πομπή χιλιομέτρων με τη σορό του τέως Βασιλιά στο Τατόι -ΒΙΝΤΕΟ

Facebook
Twitter
Στο Τατόι έφτασε η αυτοκινητοπομπή για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Ήδη, λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι αρκετοί πολίτες είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο Τατόι.

Η αυτοκινητοπομπή διήρκεσε περίπου 30 λεπτά από τη Μητρόπολη έως το Τατόι. Τα βανάκια και τα ιδιωτικά αυτοκίνητα μετέφεραν τους 187 επίσημους προσκεκλημένους της κηδείας.

Από τον κόμβο της Βαρυμπόμπης στην Εθνική Οδό έως και την είσοδο των κτημάτων του Τατοΐου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται διάσπαρτες σε πολλά σημεία της διαδρομής, ενώ απαγορεύεται η είσοδος στο Τατόι σε όσους δεν έχουν πρόσκληση.

Ακολούθως, όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», ως είθισται στην Ελλάδα, με ψαρικά.

Ξεκίνησε η πομπή

3335118

Ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή προς το Τατόι, όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του.

Συγκεκριμένα, στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος.

τέως βασιλιάςτέως βασιλιάς

teos exodios 1 scaled

Η σορός του τέως μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι λίγο μετά τις 11, αφού ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα. Οι πύλες της εκκλησίας έκλεισαν λίγο μετά τις 12:20.

teos gioi 2 scaledteos gioi 3 scaledteos gioi 4 scaledteos gioi 1 scaled

Νωρίτερα, είχαν φθάσει οι νυν και πρώην βασιλείς, μεταξύ των οποίων η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της, τέως βασιλιά, Χουάν Κάρλος, όπως και η άλλη αδελφή του εκλιπόντος, Ειρήνη. Τους εν ενεργεία βασιλείς υποδέχθηκε στην είσοδο του Ναού ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά, Παύλος. Τελευταία, βάσει του πρωτοκόλλου, προσήλθε η σύζυγος του τέως βασιλιά, ‘Αννα – Μαρία.

Την κυβέρνηση εκπροσωπούν ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Παρών επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής, μοτοσικλετιστές και περιπολικά της Αστυνομίας προχωρούν σε έλεγχο της διέλευσης, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθεί την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

H EΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
3723645 960x600 1
kideia teos gioi r 1601 1536x1024 1
Χωρίς τίτλο 7 e1673861859232
Στη Μητρόπολη Αθηνών τελείται αυτήν την ώρα η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνταντίνου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, με τη συμμετοχή των 12 συνοδικών αρχιερέων και παρουσία της οικογένειάς του και 187 υψηλών προσκεκλημένων, ανάμεσά τους εν ενεργεία αρχηγοί κρατών.

Δεξιά από το φέρετρο και μπροστά από το Δεσποτικό Θρόνο στέκεται η οικογένεια. Αριστερά της οικογένειας βρίσκονται αρχηγοί Κρατών εν ενεργεία, πρώην βασιλείς, διάδοχοι θρόνων και συγκεκριμένα: Η εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, πριγκίπισσα Άννα, η Βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα, η πριγκίπισσα της Δανίας Βενεδίκτη, ο διάδοχος του Νορβηγικού θρόνου Χαακόν, η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας με τον σύζυγό της Αλέξανδρο, η Δούκισσα της Ρωσίας Μαρία Βλαδιμήροβνα.5780982 scaled

Την εξόδιο ακολουθία παρακολουθούν και περίπου 60 Έλληνες, μεταξύ αυτών στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί.

5780996 scaled

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, αναμένεται να εκφωνήσει επικήδειο, ενώ νωρίτερα μαζί με τα αδέλφια του τοποθέτησαν μπροστά στο φέρετρο τα παράσημά του και το ολυμπιακό μετάλλιο του εκλιπόντος.

5780925 scaled
Η τελετή αποχαιρετισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 13:00 και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή προς το Τατόι, όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του. Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής, μοτοσικλετιστές και περιπολικά της Αστυνομίας θα κάνουν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθεί την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
5780949 scaled
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Θα ακολουθήσει η ταφή του στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου. Συγκεκριμένα, στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος.

Ακολούθως, όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», ως είθισται στην Ελλάδα, με ψαρικά.

5780859 scaled

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου η κυβέρνηση εκπροσωπείται από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Μέσα στη Μητρόπολη βρίσκεται και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου, η οποία ήταν και βαφτισιμιά του τέως Βασιλιά.

Νωρίτερα, στο παρεκκλήσι βρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του, οι βουλευτές της ΝΔ Μάκης Βορίδης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Γιώργος Κουμουτσάκος και Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Το παρών έδωσαν επίσης οι Νίκος ΝικολόπουλοςΔημήτρης Καμμένος και Φαήλος Κρανιδιώτης.

5780855 scaled

Στις 6:00 το πρωί η σορός του εκλιπόντος εκτέθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, όπου πλήθος κόσμου απέτισε φόρο τιμής. Από νωρίς σχηματίστηκε ουρά και χρειάστηκε να δοθεί μια μικρή παράταση έως τις 11:00 προκειμένου να προσκυνήσουν όσοι περισσότεροι γίνεται κι αυτό γιατί ήταν αρκετοί όσοι έφθασαν στην Αθήνα από διάφορες περιοχές της χώρας.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Προσωρινούς περιορισμούς για την κυκλοφορία drones, από τις 4:00 το πρωί με 5:00 το απόγευμα, στον εναέριο χώρο, συγκεκριμένων περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια της Αττικής, προβλέπει ΝΟΤΑΜ, που εκδόθηκε στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας.

Επίσης, είναι σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο και διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων, σε όλο το μήκος της Μητροπόλεως.

000 33772Z8 scaled
(Photo by NIKOLAS KOMINIS / AFP)

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί και γύρω από τα σημεία διαμονής των προσκεκλημένων στο κέντρο της πρωτεύουσας. Κατά τις συσκέψεις για τα μέτρα ασφαλείας, αποφασίστηκε η συμμετοχή 1000 αστυνομικώνδύο ελικοπτέρων και πέντε drones. Στο Τατόι η είσοδος του κόσμου θα επιτρέπεται μέχρι την είσοδο Λεύκα καθώς έως το σημείο ταφής θα μπορούν να βρεθούν μόνο όσοι έχουν προσκληθεί.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top