ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αχαΐα: «Έφυγε» από τη ζωή 86χρονη νικημένη από τον κορονοϊό

asthenofora
Η «Πολιτεία» από την 1η Μαρτίου είχε αποκαλύψει την περίπτωση χωριού της Αχαΐας που είχε «χωριστεί στα… δυο» λόγω κορωνοϊού, μετά το όργιο φημών για θετικά κρούσματα και το γεγονός ότι οι μισοί αντιμετώπισαν το όλο θέμα με σύνεση και δικαιολογημένο φόβο, ενώ άλλοι έδειξαν να αψηφούν σχεδόν προκλητικά την υγειονομική απειλή.

Δυστυχώς, όμως, διαψεύστηκαν με τον χειρότερο και πλέον μοιραίο τρόπο λόγω της κατάληξης από Covid-19 μιας 86χρονης γυναίκας, η οποία βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της, από τον υπέργηρο σύζυγό της το πρωί της προηγούμενης Κυριακής.

Η άτυχη ηλικιωμένη αντιμετώπιζε όλα τα συμπτώματα, περιέργως όμως παρέμενε κλινήρης στο σπίτι της (και όχι σε κάποιο νοσοκομείο), ενώ ο άνδρας της περιφερόταν στο χωριό και θεωρούσε, πως μάλλον επρόκειτο για κάποιο… συνηθισμένο κρυολόγημα.

 

Τουλάχιστον αυτό απαντούσε σε συγχωριανούς, όταν συζητούσαν μαζί του για την κατάσταση της ασθενούς συζύγου του -μια πρόσχαρη και ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους γιαγιά- και τον προέτρεπαν να ειδοποιήσει τις αρχές για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Αυτό το περιστατικό, άλλωστε, είχε σταθεί αφορμή για να εκδηλωθεί η διάσταση απόψεων μεταξύ των κατοίκων όλου του χωριού. Αφού η είδηση ότι η ηλικιωμένη είχε αρρωστήσει μαθεύτηκε μέσα σε λίγες ώρες, οι μεν τάσσονταν υπέρ του, να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και οι δε συντάσσονταν με την άποψη ότι «δεν είναι τίποτα, θα περάσει…», που δυστυχώς φαίνεται ότι επηρέασε και τον υπέργηρο άνδρα της.

Μάλιστα, όταν ο ηλικιωμένος κυκλοφορούσε στο χωριό, οι της πρώτης άποψης απέφευγαν να τον πλησιάσουν και οι της δεύτερης πλευράς τον προσέγγιζαν κανονικά. Με αποτέλεσμα και οι κάτοικοι να αρχίσουν μεταξύ τους, να μην προσεγγίζονται και να αναπτύσσονται έντονοι διάλογοι και διαξιφισμοί, ακόμα και από απόσταση και υπαίθρια στην πλατεία του χωριού.

Το «κακό», όμως, έδειξε το πρόσωπό του την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας απόλυτα, όλους όσοι υιοθετούσαν πλήρως τις συμβουλές και απόψεις των ειδικών και «αδειάζοντας», κάθε ίχνος αρνητή του ιού. Μάλιστα όταν ο σύζυγος φώναξε στους γείτονες, ότι η γυναίκα του είχε «φύγει» και τηλεφώνησαν σε Γραφείο Τελετών για να την παραλάβει, οι υπεύθυνοι του, βάσει πρωτοκόλλου, αρνήθηκαν και ειδοποίησαν το ειδικό κλιμάκιο που μετέβη με ειδικές φόρμες. Και ταυτόχρονα, παρέλαβαν και τον ηλικιωμένο σύζυγο της άτυχης γυναίκας, μεταφέροντας τον στο νοσοκομείο του Ρίου.

 Ευτυχώς, τα πρώτα τεστ βγήκαν αρνητικά

Από εκείνη τη μέρα και παρ’ όλη την πένθιμη ατμόσφαιρα για την εκλιπούσα, φούντωσε και η ανησυχία για τα παιδιά της, δύο γιους, που διαμένουν με τις οικογένειες τους στην Πάτρα, καθώς αποκαλύφθηκε πως ο ένας είχε επισκεφθεί τους γονείς στο χωριό πριν από λίγες μέρες. Έτσι, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να διαπιστωθεί εάν είχε κολλήσει τον ιό κι αν τον είχε μεταφέρει στα παιδιά του, τον αδελφό και τα ανίψια του – εγγόνια της θανούσης.

Το ευτύχημα ήταν ότι τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν και οι δύο οικογένειες βγήκαν αρνητικά, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, θα τα επαναλάβουν μετά από λίγες μέρες, για να βεβαιωθούν σε απόλυτο βαθμό.

Όσο για τον γιο που επισκέφθηκε την ηλικιωμένη ασθενή, λέγεται ότι προσπάθησε επίμονα να πείσει για την αναγκαιότητα διακομιδής της μητέρας του στο νοσοκομείο, αλλά δεν ευοδώθηκε η προσπάθειά του. Ωστόσο ακόμα και σε αυτή την περίπτωση κάποιοι επιμένουν να αναρωτιούνται, γιατί δεν παρενέβη δραστικότερα, ειδοποιώντας τις αρχές. Αν και αυτό αναδεικνύει και μια ιδιαίτερη ανθρώπινη διάσταση της πανδημίας, που αφορά στο πόσο ευαίσθητες και κρίσιμες είναι οι γραμμές, σε ανθρώπινο και ενδοοικογενειακό επίπεδο.

 

You may also like

Comments are closed.