ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει με το πλαφόν των 5 ευρώ και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

DEH LOGARIASMOS 2

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα η διάταξη που ορίζει ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5 ευρώ μηνιαίως το ύψος των πάγιων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος που επιβάλλονται ανά κατηγορία πελάτη, ανεξαρτήτως του όγκου της κατανάλωσης.

Η νομοθετική παρέμβαση, θα προβλέπει πως οι χρεώσεις θα έχουν πλαφόν, δηλαδή δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τις αντίστοιχες πριν την εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας της ενέργειας στη χώρα μας.

Ο «κόφτης» στα πάγια -που είχε προαναγγελθεί από το ΥΠΕΝ ήρθε ως αντίδραση στην «αρχιτεκτονική» των νέων τιμολογίων, όπου ορισμένοι προμηθευτές επιχείρησαν είτε με αυξήσεις παγίων είτε με κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος (που σε ορισμένες περιπτώσεις εκτόξευαν στα ύψη το πάγιο…) να μεταφέρουν στους καταναλωτές μέρος του κινδύνου από τη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.

Με το νέο καθεστώς, τα τιμολόγια ρεύματος ανακοινώνονται έως τις 20 κάθε μήνα και έχουν ισχύ από τον επόμενο. Για παράδειγμα, τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου, ενώ από 1η Αυγούστου αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.Σύμφωνα με τη ρύθμιση, «οι εκπτώσεις δεν δύναται να συνδέονται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς». Ο κ. Σκρέκας, είπε χθες βράδυ στη Βουλή: «Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι’ αυτό και σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές, ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για χρεώσεις πάγιες».

You may also like

Comments are closed.