Λογισμικό «σωτηρίας» από την Πάτρα για τον κόσμο – Οι επιστήμονες μας εντυπωσίασαν την παγκόσμια Βιομηχανία!

Facebook
Twitter

 

ΤΟ ΗΜΜΥ ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠ’ ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ «ΘΑΥΜΑ»

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Η καινοτομία για μία ακόμη φορά «γεννιέται» στην Πάτρα και «ετοιμάζεται» να ανοίξει τα «φτερά» της για τον κόσμο! Αυτή τη φορά μέσω ενός συστήματος πληροφορικής που δημιουργήθηκε για να προλαμβάνει βλάβες στην γραμμή παραγωγής βιομηχανιών ή βιοτεχνιών!

Βλάβες που θα αποφεύγονται και θα σώζονται οι επιχειρήσεις από χρόνο και χρήμα. Το σύστημα με ονομασία AUTOMAINT, παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο, στην Νυρεμβέργη, στο διεθνές συνέδριο για ενσωματωμένα συστήματα, (Embedded World Conference), εντυπωσιάζοντας την διεθνή ερευνητική κοινότητα! Ενώ στις 24-26 Μαΐου θα προβληθεί στην έκθεση Beyond 2023 της ομώνυμης διεθνούς πλατφόρμας, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο υψηλής προστιθέμενης αξίας για τον βιομηχανικό κλάδο, αφού επιφέρει σημαντικά οφέλη στην εξοικονόμηση πόρων μέσω της πρόληψης βλαβών και της βέλτιστης συντήρησης μηχανημάτων, το οποίο υλοποιείται απ’ την κοινοπραξία της εταιρείας IntelliaICT από το Αίγιο και του Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας (DIH) του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών (ESDALAB) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ), στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με έδρα το πρώην ΑΤΕΙ στο Κουκούλι της Πάτρας.

φωτο 1 σσελ 18 1
Οι τρεις υπεύθυνοι της Αιγιώτικης εταιρείας κκ Μ. Λουκέρης, Β. Παπαταξιάρχης και o κ. Δ. Καραδήμας – senior software engineer, συνεργάτης του ESDA LAB

Η υλοποίηση του AUTOMAINT ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022, αξιοποιώντας τις υποδομές του Κέντρου Υπερυψηλών Αποδόσεων (HPC) του ΗΜΜΥ και αναμένεται ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου. Μάλιστα, θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε εταιρεία logistics παγκόσμιας εμβέλειας, που διαθέτει γραφεία στην Πάτρα, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα διατεθεί σαν λύση ανοικτού λογισμικού και οι αλγόριθμοι θα ενσωματωθούν στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα AI4EU.

 

ΠΩΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΦΕΛΕΙ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Το AUTOMAINT αποτελεί ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο αξιοποιεί την τεχνολογία της αυτοματοποιημένης μηχανικής μάθησης (Automated Machine Learning, AutoML) έχοντας ως σκοπό να διευκολύνει εργοστάσια και βιομηχανίες να προλάβουν πιθανές βλάβες στις γραμμές παραγωγής τους πριν αυτές συμβούν και προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα και καθυστερήσεις.

φωτο 2 σελ 18 1
Στο εργαστήριο του ΗΜΜΥ

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες δεν έχουν τους πόρους (οικονομικούς, ανθρώπινους, γνωσιακούς) προκειμένου να εφαρμόσουν εξατομικευμένες τεχνικές για τη συντήρηση των μηχανημάτων τους.  Το AUTOMAINT επιτρέπει στους υπεύθυνους γραμμής παραγωγής από τη βιομηχανία, οι οποίοι δεν έχουν γνώσεις προγραμματισμού ή ανάλυσης δεδομένων, να εφαρμόσουν τεχνολογίες προγνωστικής συντήρησης (predictivemaintenance) και να αναπτύξουν ακριβή και αποτελεσματικά προγνωστικά μοντέλα για εξατομικευμένες γραμμές παραγωγής και δεδομένα με εύκολο και γρήγορο τρόπο.

Ο χρήστης του συστήματος θα έχει τη δυνατότητα είτε να επιλέξει ο  ίδιος, ανάμεσα σε διαφορετικά διαθέσιμα μοντέλα ελέγχου και συντήρησης αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες της γραμμής παραγωγής (π.χ. μεγαλύτερη ακρίβεια) είτε να επιτρέψει την αυτόματη επιλογή του συστήματος. Απώτερο αποτέλεσμα είναι ότι οι βιομηχανίες/βιοτεχνίες που θα κάνουν χρήση του AUTOMAINT να μπορούν να προγραμματίζουν τη συντήρηση όλης της γραμμής, παραγωγής εξασφαλίζοντας ελαχιστοποίηση σπατάλης πόρων βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στους πελάτες και σημαντική αύξηση των αναμενόμενων οφελών της εταιρείας.

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Το έργο υπό τον τίτλο AUTOMAINT (Αυτοματοποιημένη προγνωστική συντήρηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κατασκευαστικού/μεταποιητικού κλάδου) χρηματοδοτείται στο πλαίσιο πρόσκλησης από το δίκτυο DIH4AI του Ορίζοντα 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ως στόχο έχει την εφαρμογή και επέκταση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων βασισμένων στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε περιφερειακά δίκτυα μικρομεσαίων εταιρειών ανά την Ευρώπη, μέσα από τη συνεργασία ερευνητικών φορέων και εταιρειών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ερευνητική ομάδα του ESDALAB συνεργάζεται με την εταιρεία Intellia, η οποία ήδη διαθέτει την τεχνολογική λύση OptiPLANT για την πραγματοποίηση διαγνωστικού ελέγχου/προγνωστικής συντήρησης σε μηχανήματα με τη χρήση μηχανικής μάθησης, προκειμένου η λύση αυτή να φτάσει στο επίπεδο ενός λειτουργικού πρωτοτύπου που θα αποτελέσει εμπορικό προϊόν στην αγορά, αξιοποιώντας το εκτεταμένο ανά την Ευρώπη δίκτυο εταιρειών που διαθέτει το DIH του ESDALAB.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

17 2 e1681810808601

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top