ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Λουκέτο έως 90 ημέρες για λαθρεμπόριο καυσίμων

Facebook
Twitter

 

Αυστηρές κυρώσεις με πρόστιμα έως και 500.000 ευρώ και λουκέτα που μπορούν να φθάσουν ακόμα και τους τρεις μήνες προβλέπει διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή.

Το ενδιαφέρον ωστόσο των νέων διατάξεων είναι ότι πλέον εκτός από την ΑΑΔΕ μπορούν όλες οι διωκτικές αρχές (από το υπουργείο Ανάπτυξης κ.λ.π.) να διαπιστώσουν τις παραβάσεις και να επιβάλουν άμεσα τις ποινές σε όσους διακινούν νοθευμένα καύσιμα και γενικότερα εντοπίζουν λαθρεμπόριο καυσίμων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου κάθε τελωνειακή υπηρεσία αλλά και οποιαδήποτε άλλη ελεγκτική ή διωκτική αρχή μπορεί εφεξής να επιβάλλει λουκέτο από 10 έως και 90 ημέρες επιχειρήσεις εμπορίας και διακίνησης που εντοπίζονται με νοθευμένα καύσιμα. Στο βαθμό που στοιχειοθετείται λαθρεμπορία , τα λουκέτα επιβάλλονται ανεξάρτητα από λοιπές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Αν και τα μέτρα που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου είναι πολλά ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά καθώς οι επιτήδειοι βρίσκουν συνεχώς τρόπους να γλιτώνουν. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και του… θράσους των λαθρέμπορων αποτελεί το παράδειγμα της Οινόης όπου είχε εντοπιστεί βενζινάδικο που λειτουργούσε από το 2010, χωρίς άδεια, χωρίς σύστημα εισροών εκροών, χωρίς αποδείξεις. Εν τέλει μετά από πολλά εκατομμύρια τζίρου επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ. Προκειμένου να αντιμετωπίσει αντίστοιχες περιπτώσεις το οικονομικό επιτελείο προχωρά στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Ειδικότερα οι νέες διατάξεις προβλέπουν:

Όταν προκύπτει λαθρεμπόριο το οποίο βεβαιώνεται μετά την εξέταση δείγματος από το Γενικό Χημείο του Κράτους κατόπιν ελέγχου που διενεργείται είτε από τις τελωνειακές αρχές της ΑΑΔΕ, είτε από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ελεγκτική ή διωκτική αρχή, σφραγίζεται η εγκατάσταση για χρονικό διάστημα από 10 έως και 90 ημέρες ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

Αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων περί εγκατάστασης ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών εκροών στις φορολογικές αποθήκες και στις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης ενεργειακών προϊόντων είναι τα τελωνεία και οι τελωνειακές ελεγκτικές αρχές της ΑΑΔΕ. Αν κρίνεται αναγκαίο ζητείται η συνδρομή των λοιπών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ καθώς και των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.000 έως και 500.000 ευρώ. Ενδεικτικά σε περίπτωση μη εγκατάστασης ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών – εκροών πρόστιμο από 50.000 έως και 500.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός τριετίας, το πρόστιμο διπλασιάζεται.
Κατά της απόφασης επιβολής των προστίμων ο έχων έννομο συμφέρον μπορεί να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του αρμοδίου διοικητικού δικαστηρίου. Με την άσκηση της προσφυγής αναστέλλεται η καταβολή του 50% του προστίμου υπό την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί ή έχει ενταχθεί σε ρύθμιση το υπόλοιπο 50%.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top