ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Λούξορ: Ανακαλύφθηκε η χαμένη ”χρυσή” πόλη

Facebook
Twitter
Μία πόλη, ηλικίας 3.000 ετών, που είχε χαθεί κάτω από την άμμο, αποκαλύφθηκε κοντά στο Λούξορ της Αιγύπτου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα, μετά την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών.

Την αποκαλούν ήδη την “Πομπηία της Αιγύπτου” και πρόκειται πιθανότατα για τμήμα της αρχαίας ιστορικής πόλη Άτεν  χτίστηκε τουλάχιστον πριν από 3 χιλιετίες στην ακμή της βασιλείας του Αμενχότεπ του τρίτου ενός από τους ισχυρότερους Φαραώ της Αιγύπτου και θεωρείται η δεύτερη σημαντικότερη  αρχαιολογική ανακάλυψη μετά τον τάφο του Φαραώ Τουτανχαμόν. Βρίσκεται στα δυτικά του Λούξορ κοντά στους αρχαίους Κολοσσούς σε μικρή απόσταση από την Κοιλάδα των Βασιλέων.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του ταμείου αρχαίας αιγυπτιακής κληρονομιάς Πίτερ Λακοβάρα: “Αυτό που είναι μοναδικό σε σχέση με αυτή την ανακάλυψη είναι ότι αυτό το τμήμα της πόλης είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένο, έτσι έχουν διατηρηθεί κτίρια αρκετά ψηλά  και αντικείμενα όπως ακριβώς τα άφησαν”.

Σχεδόν ανέγγιχτοι κάτω από την άμμο της ερήμου. Δρόμοι πλαισιωμένοι από πλινθόκτιστα σπίτια με τοίχους, που φθάνουν και τα τρία μέτρα και δωμάτια με εργαλεία καθημερινής χρήσης και πολύχρωμα κεραμικά σκεύη, δαχτυλίδια και σφραγίδες, με αστικές συνοικίες και διοικητικές υπηρεσίες και εργαστήρια. Βρέθηκαν φούρνοι και κλίβανοι ξήρανσης για την κατασκευής γυαλιού και φαγιάνς, και υπολείμματα χιλιάδων αγαλμάτων.

Οι αρχαιολόγοι  που εργάζονται ήδη επτά μήνες στο χώρο της ανασκαφής, βρήκαν συγκρότημα τάφων σκαμμένων στο βράχο και ελπίζουν να ανακαλύψουν περισσότερους και ασύλητους.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top