ΠΟΛΙΤΕΙΑΥΓΕΙΑ

Μ. Θεοδωρίδου: Ποιοί θα κάνουν την τρίτη δόση (video)

europe covid
Ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας, οι άνω των 60 και οι υγειονομικοί παίρνουν σειρά για την τρίτη δόση ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου στην αρχή της τοποθέτησής της τα εμβόλια έχουν αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, της εισαγωγής σε νοσοκομεία και των θανάτων.

Ακόμα είπε ότι φάνηκε ότι τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου μετά από 5 με 6 μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Πρόσθεσε ότι η μείωση των αντισωμάτων σε συνδυασμό και με την εμφάνιση των μεταλλάξεων αποτέλεσε έναν κίνδυνο οδηγούν για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία από τα εμβόλια.

«Με βάση αυτά τα δυο στοιχεία, τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις, άρχισε ο έντονος προβληματισμός για την πιθανή ανάγκη χορήγησης μιας τρίτης δόσης» είπε και πρόσθεσε «ότι το σκεπτικό όλων με αυτά τα δεδομένα στράφηκε στην επιλογή των ομάδων του πληθυσμού τα οποία θα είχαν μεγαλύτερη ανάγκη συγκριτικά με άλλα για την ενίσχυσή τους με μια τρίτη δόση».

«Η πρώτη ομάδα που δεν ανέπτυξε αντισώματα είναι οι ανοσοκατασταλμένοι και οι μεταμοσχευμένοι, η δεύτερη κατηγορία οι άνθρωποι που έχουν μειωμένα αντισώματα για διάφορους λόγους όπως η ηλικία και τρίτη κατηγορία αυτοί που εκτίθενται περισσότερο στον ιό» σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Συμπλήρωσε ότι η Eπιτροπή έκανε θετική γνωμοδότηση για εμβολιασμό με τρίτη δόση στους ανοσοκατασταλμένους, που εφαρμόζεται από την περασμένη εβδομάδα ενώ μιλώντας για τους άνω των 60 υπογράμμισε ότι υπάρχουν κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζονται ενίσχυση με τρίτη δόση.

Αναφερόμενη στα άτομα που βρίσκονται σε αυξημένη έκθεση μίλησε για τους υγειονομικούς.

You may also like

Comments are closed.