ΚΟΣΜΟΣ

Μαχσά Αμινί: Πλήθος κόσμου στον τάφο της, 40 ημέρες μετά τον θάνατό της

iran 1 e1666776659726
Ένα ασυγκράτητο κύμα οργής κατακλύζει το Ιράν, μετά την δολοφονία της Μάχσα Αμινί.

Σαράντα ημέρες μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, της κοπέλας που πέθανε αφού ξυλοφορτώθηκε μέχρι θανάτου μετά την σύλληψή της από την «Αστυνομία Ηθών» στην Τεχεράνη γιατί δεν φορούσε καλά τη μαντίλα, οι μεγάλες διαδηλώσεις στο Ιράν συνεχίζονται. «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία», «θάνατος στον δικτάτορα», φώναζαν οι δεκάδες άνδρες και γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο Αϊσί της πόλης Σαγκέζ από όπου καταγόταν η 22χρονη.

iran e1666776702612

Από τις 16 Σεπτεμβρίου ένα πρωτόγνωρο κύμα διαμαρτυρίας έχει κατακλύσει το Ιράν. Νεαρές γυναίκες και μαθήτριες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινήματος, πετώντας ή ακόμη και καίγοντας τις μαντίλες τους και αντιμετωπίζοντας τις δυνάμεις ασφαλείας. Σήμερα, 40 ημέρες μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, τελειώνει παραδοσιακά η περίοδος πένθους.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με ακτιβιστές, είχαν προειδοποιήσει τους γονείς της νεαρής γυναίκας να μην οργανώσουν καμία τελετή στη μνήμη της, και κυρίως στον τάφο της, φτάνοντας στο σημείο να απειλήσουν «τη ζωή του γιου τους».

Εικόνες που ανήρτησε στο διαδίκτυο η μη κυβερνητική οργάνωση Hengaw έδειξαν τη μαζική παρουσία δυνάμεων ασφαλείας στη Σαγκέζ ήδη από την Τρίτη, οι οποίες είχαν κλείσει τις εισόδους της πόλης. Παρ’ όλα αυτά δεκάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πόλη σήμερα, με τα πόδια μέσω των αγρών και οδικώς με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτες, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που ανήρτησε η Hengaw με έδρα τη Νορβηγία.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ