ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ από την Eurostat: Στο 10% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη – Στο 12,1% η Ελλάδα

Facebook
Twitter

Ίπταται ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων και άλλων βασικών αγαθών. Ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή είναι προπομπός για τα ποσοστά που θα δώσει σε λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ, που για τον Αύγουστο είχε προσδιορίσει την άνοδο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 11,4%.

Να σημειωθεί βέβαια ότι εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat είναι χαμηλότερος από τον εθνικό δείκτη καθώς διαφοροποιείται ως προς το “καλάθι” των προϊόντων και υπηρεσιών που καταμετρώνται. Άρα για τον Σεπτέμβριο αναμένουμε με βάση το “εθνικό καλάθι” του πληθωρισμού και νέα πτήση.

Ήδη, πάντως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε ενημερωτικό πόρταλ προέβη σε αναθεώρηση της πρόβλεψης για το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού. Όπως είπε ο πληθωρισμός φέτος θα κλείσει μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση στο 9%. Παράλληλα εκτίμησε ότι θα αποκλιμακωθεί στο 3% το 2023.

Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν παραπέμπουν σε ποσοστά 8,1% για το 2022 και 5,5% για το 2023. Το, δε, ΙΟΒΕ εκτιμά τον φετινό πληθωρισμό στο 9% – 9,6%, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει καταγράψει ακόμη και σενάριο στο 11%.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top