Στην πυκνή ομίχλη της Νότιας Ουαλίας, ο Μάικλ Σταρκβέντερ χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και πέφτει σ’ ένα χαντάκι. Βρίσκεται στη μέση του πουθενά και στην προσπάθειά του να βρει βοήθεια, μπαίνει σε μια απομονωμένη έπαυλη. Στην ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα, τον περιμένει μια έκπληξη: Ένας άντρας είναι νεκρός. Λίγο πιο πέρα, μ’ ένα περίστροφο στο χέρι, μια όμορφη γυναίκα. Η Λόρα Γουόρικ. Η γυναίκα που παραδέχεται πως δολοφόνησε το σύζυγό της. Ο Μάικλ γοητευμένος από τη νεαρή χήρα, αποφασίζει να τη βοηθήσει, επιχειρώντας να κατασκευάσουν από κοινού ένα ακλόνητο άλλοθι.

Αρχικά, στα θετικά στοιχεία της παράστασης, τοποθετείται η μετάφραση τουΑντώνη Γαλέου, που διατηρεί τα βασικά δομικά στοιχεία του ήδη πετυχημένου και συμπαγούς ως προς την πλοκή κειμένου της Αγκάθα Κρίστι, προβαίνοντας σε μία διασκευή, που περιλαμβάνει και ορισμένα κωμικά στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά είναι δοσμένα σε μετρημένες δόσεις, προσφέροντας ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα, που δεν αποκλίνει από τον αστυνομικό χαρακτήρα, αλλά προσφέρει στιγμές ανάπαυλας ανάμεσα στις φορτισμένες από ένταση στιγμές του έργου.

Οι ηθοποιοί αποτέλεσαν μια ολοκληρωμένη και αρμονικά δεμένη ομάδα. Η Μυριέλλα Κουρεντήξεχωρίζει με το δυναμισμό, την κίνηση, την εκφραστικότητα, την σβελτάδα στην σκέψη και την χροιά της φωνής. Η Λόρα Γουόρικ, την οποία υποδύεται, είναι ένας πολυεπίπεδος χαρακτήρας και η ηθοποιός αποκαλύπτει τις πτυχές του μία προς μία με αυτοπεποίθηση και χωρίς μελοδραματισμούς, ισορροπώντας άψογα στις ψυχολογικές διακυμάνσεις. Ο Οδυσσέας Σταμούλης ταίριαξε απόλυτα στο ρόλο του μυστήριου απρόσκλητου επισκέπτη, καταφέρνοντας να πείσει για τα κίνητρα του χαρακτήρα του. Πολύ καλός και ο Γιώργος Φρατζεσκάκης, υποδυόμενος τον «ψυχρό» και ανεπηρέαστο ντετέκτιβ.Ο Σαράντος Γεωγλερής εντυπωσιάζει με την φυσικότητα, τον δυναμισμό και τη γοητεία του. ΟΚώστας Ζέκοςδημιούργησε εξαρχής μυστήριο γύρω από τον διπρόσωπο χαρακτήρα του. Συγχρόνως, ηΕλένη Βουτυρά ήταν υποβλητικήστο ρόλο της αρχοντικής μητέρας. Η Αννέτα Παπαθανασίου ήταν εξαιρετική και πλήρως ενταγμένη στην υφολογία της παράστασης. Ο Στάθης Λαγκαδάς έπαιξε μεζωντάνια και νεανικό θράσος, χωρίς να καταφύγει σε ευκολίες και μελοδραματισμούς.Ερμηνεύοντας με ευαισθησία τον ρόλο, τον μετατρέπει σε ένα συμπαθητικό χαρακτήρα, που δεν χρησιμεύει μόνο για την εξέλιξη της πλοκής.

Το μεγάλο προσόν της παράστασης, βέβαια, είναι το σασπένς και οι ανατροπές, που ξετυλίγονται ιδανικά. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Φρατζεσκάκης έδωσε βάρος στην υπογράμμιση των σχέσεων και των δεσμών μεταξύ των κρίσιμων προσώπων, αλλά και την σταδιακή αποκάλυψη της εμπλοκής με το έγκλημα, μέσα από την ανάδειξη των βαθύτερων αιτιών, που κατευθύνουν τις επιλογές τους. Άφησε την παράσταση να «απλωθεί» χρονικά, ώστε να οδηγήσει τον θεατή σταδιακά στην ανακάλυψη της αλήθειας και να τον κάνει άλλοτε να επιβεβαιώνει και άλλοτε να αμφιβάλλει για τις υποψίες του, παρά να θέσει τον ντετέκτιβ στο ρόλο του ερμηνευτή όλων των εξελίξεων στην τελευταία σκηνή.Οι φωτισμοί, με καίριες εναλλαγές σε κρίσιμα σημεία της πλοκής, συνέβαλλαν στην δημιουργία ατμόσφαιρας έντασης και τα κοστούμια ήταν πολύ προσεγμένα, ώστε να σηματοδοτούν τα χαρακτηριστικά του κάθε ρόλου.

Ταυτότητα της παράστασης

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Οδυσσέας Σταμούλης
Μυριέλλα Κουρεντή
Γιώργος Φρατζεσκάκης
Αννέτα Παπαθανασίου
Σαράντος Γεωγλερής
Ελένη Βουτυρά
Κώστας Ζέκος
Στάθης Λαγκάδας
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Φρατζεσκάκης
Σκηνικό: Βαλεντίνο Βαλάσης
Κοστούμια : Βεστιάριο ELIART
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ελένη Βουτυρά, Στάθης Λαγκάδας
Τα κοστούμια της κ. Βουτυρά σχεδίασε και επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Κομπόγιωργας.

Παίζεται στο θέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τρίτη 09/11: 6:15 & 21:15

Εισιτήρια:
Προπώληση: 12 ευρώ
Μειωμένα: 14 ευρώ
Γενική Είσοδος: 17 ευρώ
Ταμεία Θεάτρου Πάνθεον – viva.gr

Μάγεψε τους Πατρινούς η παράσταση "Απρόσκλητος Επισκέπτης"