
«Δεν πατάς κανένα λινκ, διαγράφεις αμέσως το μήνυμα, αδειάζεις και τον ‘κάδο απορριμμάτων’ του υπολογιστή σου και ειδοποιείς την Τράπεζα».
Αυτή είναι η συνηθέστερη συμβουλή που έλαβε την περασμένη εβδομάδα ο γνωστός ασφαλιστής, καρναβαλιστής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Νίκος Κανελλάκης, αναρτώντας προηγουμένως φωτογραφία με το παραπλανητικό μήνυμα που έλαβε στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, με δήθεν αποστολέα την «Άλφα Μπανκ».
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ- ΑΠΑΤΗ ΓΙΑ «ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ»
Στο μήνυμα η Τράπεζα φερόταν να ζητά απ’ τον πελάτη της Νίκο Κανελλάκη να κάνει επαλήθευση του λογαριασμού του, «ενημερώνοντας τα δεδομένα». Δηλαδή, κωδικούς κ.λπ. «Η Τράπεζα δεν θα ζητήσει ποτέ και με κανέναν τρόπο τους κωδικούς και τα προσωπικά σας δεδομένα, μέσω email ή μέσω sms», λένε μονότονα τα στελέχη των Τραπεζών, επιδιώκοντας το αυτονόητο: Την μεγαλύτερη δυνατόν φιλυποψία των καταθετών ώστε να μην πέφτουν στις «παγίδες» ή καλύτερα στα «δολώματα» των απατεώνων.
ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΛΙΚ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ
«Οι πολίτες πρέπει να είναι διαρκώς υποψιασμένοι. Και να θυμούνται αυτό που έχει πει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ότι ένα και μόνο κλικ σ’ ένα παραπλανητικό λινκ μπορεί να δώσει πρόσβαση σ’ ένα κακόβουλο λογισμικό σ’ όλα τα δεδομένα και αρχεία σου», έλεγε στην «Πολιτεία» τεχνικός υπολογιστικών συστημάτων και δικτύων που δραστηριοποιείται στην ελεύθερη αγορά, με κατάστημα στην Πάτρα, εδώ και 15 χρόνια.
ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕ ΤΟ «ΜΗΝΥΜΑ» ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
Η «Πολιτεία», επίσης, θυμίζει ότι προ λίγων εβδομάδων είχαμε αναφερθεί σε αντίστοιχης φύσης παραπλανητικό μήνυμα που είχε φτάσει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πελατών της Εθνικής Τράπεζας στην Πάτρα.
Η δε απάτη ήταν τόσο καλά «φιλοτεχνημένη» που, όπως γράφαμε τότε, θα μπορούσε εύκολα να την…«πατήσει» και ο πλέον υποψιασμένος χρήστης της ηλεκτρονικής τραπεζικής. Στις περιπτώσεις αυτές, το πρώτο σημάδι ότι πρόκειται για παγίδα είναι το λεγόμενο url, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη διαδικτυακή διεύθυνση της Τράπεζας. Και άλλες, μικρές ενδείξεις που μπορεί να εντοπίσει μόνο ένα πολύ προσεκτικό μάτι.
ΤΑ ΜΟΝΑ ΚΕΝΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ
Είναι δε εξαιρετικά σημαντικό αυτό που έχει κατά κόρον επισημάνει ο απόστρατος στρατηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και πρόεδρος σήμερα του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια Μανώλης Σφακιανάκης, ο οποίος προ λίγων ημερών βρέθηκε για δυο 24ωρα σε Καλάβρυτα και Κλειτορία, για δυο διαλέξεις εκεί
Ο κ. Σφακιανάκης, λοιπόν, λέει ότι οι χρήστες της ηλεκτρονικής τραπεζικής θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι «τα τραπεζικά ιδρύματα αλλά και οι εταιρίες τηλεφωνίας μέσω των οποίων διενεργούνται όλες οι τραπεζικές κινήσεις για να έχουμε μία χρηματική συναλλαγή, έχουν διασφαλίσει σε απόλυτο βαθμό τα υπολογιστικά τους συστήματα». Κατά συνέπεια, οι επιτήδειοι του Διαδικτύου μένει να εκμεταλλευτούν μόνο ένα πράγμα: «Τα κενά που προκύπτουν απ’ την άγνοια των χρηστών του Ίντερνετ». Δηλαδή, την αφέλεια τους.
ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΑΙΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Επιστρέφουμε στην επισήμανση της αρχής. Το μήνυμα που έφτασε στον Νίκο Κανελλάκη, έχει φτάσει και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεκάδων άλλων πατρινών πελατών της «Άλφα Μπανκ». Οι οποίοι, ξέρουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Ανάμεσα τους και πρώην αιρετός ο οποίος, αμέσως μόλις κατάλαβε το «δόλωμα», ενημέρωσε Τράπεζα και Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.