ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πότε ξεκινούν έργα στη Μαρίνα της Πάτρας; Δείτε την απάντηση…

1 ΚΕΝΤΡΙΚΗ 2

Η ελπίδα μένει στο να αρχίσουν οι εργασίες προτού «πιάσει» ξανά ο σφοδρός χειμώνας κι η κακοκαιρία…

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Επειδή πολλοί ρωτούν «πότε θα ξεκινήσει το έργο των επισκευών που πρέπει να γίνουν στη Μαρίνα της Πάτρας για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν πέρυσι στα τέλη Νοεμβρίου», η «Πολιτεία» επαναφέρει το θέμα με την επισήμανση ότι είμαστε κοντά αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης.

Καθώς μέχρι και πριν από μερικές ημέρες δεν είχαν μπει τα χρήματα από το κονδύλι των 800.000 ευρώ που είχε εγκρίνει το αρμόδιο υπουργείο ως μέρος των συνολικά 2 εκατ. ευρώ που είχε ζητήσει ο Δήμος κοστολογώντας όλες τις απαιτούμενες εργασίες. Αλλά και από αυτά τα 800 χιλιάρικα μόλις 250.000 ευρώ μπήκαν στα ταμεία στις αρχές Οκτωβρίου παρέχοντας τη δυνατότητα της εκκίνησης της διαδικασίας ανάθεσης της εργολαβίας.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, η Μαρίνα υπέστη τρομερές καταστροφές στη θεομηνία της 30ης Νοεμβρίου 2021 αλλά ακόμα αποτελεί ζητούμενο εάν την 30η Νοεμβρίου 2022 θα είναι επιδιορθωμένες οι ζημιές. Και για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, σε όλη αυτή την καθυστέρηση δεν φέρει την ευθύνη ο Δήμος Πατρέων.

1 ΕΝΘΕΤΗ

Την με το ομολογουμένως τεκμηριωμένο επιχείρημα, ότι είχε καταθέσει το φάκελο της μελέτης αποκατάστασης ζημιών από τον Γενάρη του 2022, άρα υπήρχε πολύς διαθέσιμος χρόνος για το κεντρικό κράτος ώστε να προχωρήσει σε εγκρίσεις και χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν νωρίτερα τα αναγκαία έργα.

Ακολούθησαν μάλιστα πολλές οχλήσεις, εγγράφως, του δημάρχου Πατρέων. Ιδίως προς τα μέσα Ιουλίου και με αριθμό πρωτοκόλλου «62148», μετά την διαπίστωση ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης είχε εγκρίνει πιστώσεις αποκατάστασης βλαβών από τις θεομηνίες του ’21, προϋπολογισμού άνω των 24 εκατ. ευρώ για όλη τη Δυτική Ελλάδα, αλλά παραδόξως δεν είχε εντάξει στο πλάνο την Μαρίνα της Πάτρας.

Τελικά, μόλις στα μέσα Αυγούστου ανακοινώθηκε η έγκριση του προαναφερόμενου ποσού (800.000 ευρώ) αλλά παρά την πάροδο δύο μηνών ακόμα δεν έχουν μπει όλα στο δημοτικό ταμείο. Το ζήτημα είναι αυτό να συμπέσει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάθεσης και η έναρξη εργασιών να γίνει πριν την συμπλήρωση ενός χρόνου από τις καταστροφές. Όχι για λόγους αρχής, επειδή θα ‘χει ήδη περάσει ένας ολόκληρος χρόνος, αλλά προκειμένου να μην ξεκινήσει ο σφοδρός χειμώνας και δεν προλάβουμε την όποια αποκατάσταση πρέπει να γίνει.

1 KENTRIKH 1

 

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Μαρίνας της Πάτρας, Γιώργο Αγγελόπουλο, έχουν προσδιοριστεί οι παρεμβάσεις πρώτης προτεραιότητας. Όπως: η αντικατάσταση των τριών πλωτών προβλητών, επισκευές στις τρεις σταθερές προβλήτες και αντικατάσταση αυτής στη βόρεια λεκάνη, αντικατάσταση δικτύων τροφοδοσίας και στις έξι συνολικά προβλήτες, επισκευές σε τουλάχιστον τρία σημεία του κυματοθραύστη συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του, αλλά και έργα στο καρνάγιο, απαραίτητα αφού αφορούν άμεσα την λειτουργία της Μαρίνας. Μιλάμε βέβαια για τις πιο κύριες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να επανέλθει η λειτουργικότητα στα πρότερα επίπεδα, αλλά όχι οι μοναδικές. Προβλέπονται μικρότερης κλίμακας εργασίες με έμφαση στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών και βελτίωση αισθητικά της εικόνας.

 

 

ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΕΛΟΣ: «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΙΝΑ»

Όπως έχουμε γράψει ξανά, παράλληλα με τις αποκαταστάσεις «τρέχει» και η προσπάθεια του Δήμου, η Μαρίνα να κερδίσει τον τίτλο «Τουριστική». Μέσα από έργα ευρείας κλίμακας, δηλαδή, να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες περισσότερων και μεγαλύτερων σκαφών. Γι’ αυτό έχουν ολοκληρωθεί σειρά από μελέτες και προμελέτες. Σχετικός φάκελος έχει κατατεθεί και είναι υπό έγκριση στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

You may also like

metanastes 34643346 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταναστευτικό – Κυβέρνηση για τον Έβρο: Είμαστε σε επικοινωνία με την Τουρκία – Θα αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού

Ανακοίνωση εξέδωσε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ύστερα από τον εντοπισμό ομάδας περίπου 80 μεταναστών στον Έβρο. Όπως ...
Tourismos gia olous 873x432.jpg ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Κοινωνικός Τουρισμός: Μέχρι αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων – Ποιοι υποβάλλουν αιτήσεις, οι δικαιούχοι

Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Η πλατφόρμα ...

Comments are closed.