
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Αν θέλουμε να αποδώσουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η κακή κατάσταση της Μαρίνας της Πάτρας ….ΔΕΝ οφείλεται (τώρα πια τουλάχιστον) στον Δήμο, αλλά στα συναρμόδια Υπουργεία. Κάτι που τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις και του εκπροσώπου που έχει ορίσει ο Δήμος ως υπεύθυνο της Μαρίνας, κ. Γιώργο Αγγελόπουλο.
Ο ίδιος, μαζί με τον αντιδήμαρχο Έργων, Χρ. Κορδά, αλλά και συνολικά τον Δήμο Πάτρας, ουσιαστικά περίμεναν από μέρα σε μέρα την έγκριση του κονδυλίου για να ξεκινήσουν τα συμμαζέματα.

Αγγελόπουλος Γεώργιος του Παναγιώτη
Αλλά στο ερώτημα μας: «αν και πότε θα ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης στη Μαρίνα», ο κ. Αγγελόπουλος απάντησε: «δεν έχουν ακόμα εγκριθεί οι μελέτες από τα υπουργεία». Έτσι, ακόμα κι αν ο Δήμος έχει μελέτη στα χέρια του, δε μπορεί να κάνει τίποτα αν το κράτος προηγουμένως δεν πιστώσει τα χρήματα.
ΑΡΓΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ…
Με άλλα λόγια, διαπιστώνεται μια… κωλυσιεργία. Και μάλιστα, σε σχέση όχι μόνο με τα έργα αποκατάστασης που πρέπει άμεσα να γίνουν (βασικά έπρεπε ήδη να είχαν ξεκινήσει) αλλά και με τα δύο σκέλη που αφορούν τον χώρο. Και συγκεκριμένα:
- πρώτον, την έγκριση χρηματοδότησης για την επισκευή των ζημιών από τη χειμωνιάτικη θεομηνία και
- δεύτερον, την έγκριση των Μελετών Σύγχρονης Μαρίνας, που θα «ανοίξει» τον δρόμο για ριζική αναβάθμιση και ανακαίνιση του χώρου, ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις που χρειάζεται για να συγκαταλέγεται στις λεγόμενες «Σύγχρονες Μαρίνες», άρα να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα και μεγαλύτερα σκάφη, παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες.
ΤΟ ΣΚΕΛΟΣ: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ»
Ξεκινώντας με το πρώτο σκέλος, πράγματι την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι «εγκρίθηκαν πιστώσεις για την αποκατάσταση βλαβών και ζημιών από τις θεομηνίες στα τέλη του ‘21», με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη. Αλλά παρότι αυτές αφορούν σε έργα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, με συνολική χρηματοδότηση άνω των 24 εκατ. ευρώ, εν τούτοις η Μαρίνα της Πάτρας δεν εντάχτηκε…!
Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Πατρέων είχε ετοιμάσει και υποβάλλει όλες τις απαιτούμενες μελέτες, ζητώντας 2 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει στην αποκατάσταση όλων των ζημιών που προκλήθηκαν (πλωτές εξέδρες κ.λπ.) απ’ την κακοκαιρία του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2021. Είχε μάλιστα εντάξει την διεκδίκηση, στο πλαίσιο των συνολικών απαιτήσεων για έργα (προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ) σε όλη την παραλιακή ζώνη της πόλης, που ως γνωστόν είχε κηρυχθεί επισήμως σε κατάσταση «Εκτάκτου Ανάγκης».
ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΕΛΟΣ: «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΙΝΑ»
Προχωρώντας τώρα στο δεύτερο σκέλος, θυμίζουμε ότι ο Δήμος έχει ήδη από τον Αύγουστο του προχωρήσει τις διαδικασίες για ενέργειες, προμελέτες και μελέτες, με στόχο να «ανάψει» το πράσινο φως από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού για την προσπάθεια αναμόρφωσης της Μαρίνας και χαρακτηρισμού της ως «Τουριστική Μαρίνα». Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εκτελεστούν έργα που θα την αλλάξουν ριζικά, θα την εκσυγχρονίσουν και θα την κάνουν πιο λειτουργική τηρώντας πιστά όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και καλύπτοντας τις ανάγκες και απαιτήσεις μικρών και μεγάλων σκαφών.
Θυμίζουμε ότι το θέμα είχε αποκαλύψει τον Οκτώβριο του 2020 η «Πολιτεία» φιλοξενώντας δηλώσεις και του Δημάρχου της Πάτρας Κώστα Πελετίδη ο οποίος τόνιζε τότε: «Ο χώρος ήταν εντελώς… χύμα αλλά όπως είχαμε υποσχεθεί θα εξασφαλίσουμε την αδειοδότησή της ως Τουριστική Μαρίνα και μέσα από έργα που ήδη σχεδιάζονται και προωθούνται θα την μετατρέψουμε σε μια σύγχρονη Μαρίνα που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες».
Και πράγματι ο Δήμος Πατρέων προχώρησε τις βυθομετρήσεις, τις μελέτες, ετοίμασε και την απαραίτητη Περιβαλλοντική Μελέτη την οποία έχει καταθέσει, από τον περασμένο Ιανουάριο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει δοθεί έγκριση αλλά ούτε καν έχει εξεταστεί!
Έτσι η Περιβαλλοντική Μελέτη για τη Μαρίνα Πάτρας εξακολουθεί να βρίσκεται στα… συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει εγκριθεί και να έχει μεταβιβαστεί στο υπουργείο Τουρισμού, ώστε να προχωρήσουν οι υπόλοιπες διαδικασίες.
Επίσης προβλέπεται η ανακαίνιση του πρώην καφέ Λάγιος, ώστε ο χώρος να χρησιμοποιηθεί κατά το ήμισυ για τη Διεύθυνση της Μαρίνας και το υπόλοιπο προς μίσθωση σε ιδιώτη.