– Από κυκεώνα διαδικασιών έχει περάσει το θέμα και 3 χρόνια και 2 μήνες μετά, το έργο δεν έχει ξεκινήσει…
του Αχιλλέα Ροδίτη
Ακόμα να ξεκινήσουν τα έργα στη Μαρίνα της Πάτρας κι ακόμα είμαστε σε αναμονή της άφιξης των τριών προβλητών που έχουν παραγγελθεί από το εξωτερικό και θα τοποθετηθούν στη θέση των κατεστραμμένων. Με άλλα λόγια μιλάμε για ένα «ανέκδοτο» που κρατά χρόνια κι έχει περάσει από… σαράντα – χιλιάδες – κύματα! Κι έχει ενδιαφέρον να ξαναθυμηθούμε επί τροχάδην το «οδοιπορικό» της προσπάθειας αποκατάστασης Ζημιές που προκλήθηκαν πριν από… 3 χρόνια και 2 μήνες, τον Νοέμβρη του 2021!
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Χρειάστηκαν ένα σωρό διαδικασίες και κινητοποιήσεις εκ μέρους του Δήμου της Πάτρας για να εξασφαλιστούν χρήματα από το Υπουργείο, ως αποζημίωση στο πλαίσιο της κήρυξης της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της τότε θεομηνίας. Ο Δήμος ζητούσε από το Υπουργείο ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ, αλλά το Υπουργείο ενέκρινε 800.000 ευρώ και τελικά ο Δήμος πήρε στο «χέρι» 700.000 ευρώ.
Μετά, χρειάστηκαν άλλες διαδικασίες. Προκηρύξεις, διαγωνισμοί, μελέτες, τεύχη δημοπράτησης κ.λπ.. Φθάσαμε, αισίως, τον Νοέμβριο του 2023, δύο χρόνια μετά τις καταστροφές, για να ανοίξει ο φάκελος και να γίνει ο διαγωνισμός αναδόχου. Κι αφού αναδείχθηκε ο εργολάβος, μετά η μελέτη «πήγε» και στον Επίτροπο για έγκριση (τυπική διαδικασία) και αφού δόθηκε κι αυτή, ο φάκελος επέστρεψε στον Δήμο.
Και ο Δήμος απ’ την πλευρά του κάλεσε τον εργολάβο για να προσέλθει προκειμένου να προσκομίσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά, να βεβαιώσει για την εγγυητική τραπέζης και να υπογράψει τη σύμβαση της ανάθεσης για να μπουν τα συνεργεία και να πιάσουν δουλειά.
Αλλά τότε… χάθηκαν τα ίχνη του εργολάβου ο οποίος «εξαφανίστηκε» επί δεκαήμερο περίπου και ο Δήμος τον αναζητούσε. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αιτία ήταν η διαφωνία του με ένα σημείο της σύμβασης. Τελικά, αφού κι αυτό ξεπεράστηκε και άπαντες περίμεναν να δουν συνεργεία να κατεβαίνουν στη Μαρίνα για να πιάνουν δουλειά, μέσα στον περασμένο Δεκέμβριο μάθαμε ότι προέκυψε κι άλλο ζήτημα, το οποίο παρεμπιπτόντως, το αποκάλυψε και αυτό, προσφάτως, η «Πολιτεία»:
Ότι χρειαζόταν και μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων την οποία ο Δήμος απέστειλε για έγκριση στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, αλλά η έγκριση καθυστερούσε επειδή ο μεν Προϊστάμενος ήταν σε κανονική άδεια και ο δε αντικαταστάτης του ήταν σε αναρρωτική άδεια! Και αφού ξεμπερδέψαμε και με αυτό, φθάσαμε στον Γενάρη κι ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα στη Μαρίνα.
ΠΟΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ
Οι ακριβείς εργασίες που έπρεπε να γίνουν στη Μαρίνα της Πάτρας, σύμφωνα τουλάχιστον με την αρχική εκτίμηση, ήταν: Αντικατάσταση των τριών πλωτών προβλητών, επισκευές στις τρεις σταθερές προβλήτες και αντικατάσταση στη βόρεια λεκάνη της Μαρίνας, αΑντικατάσταση δικτύων τροφοδοσίας και στις έξι συνολικά προβλήτες, επισκευές σε τουλάχιστον τρία σημεία του κυματοθραύστη συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσής του.
Αντί όμως όλων αυτών, επειδή το Υπουργείο έδωσε λιγότερα χρήματα από αυτά που ο Δήμος διεκδίκησε, (700.000€ αντί 2 εκατ.€), το μόνο που θα δούμε να γίνεται είναι η… εγκατάσταση τριών προβλητών, που παραγγέλλονται από το εξωτερικό κι είναι έτοιμες – κατασκευασμένες, αλλά απλώς εδώ θα συναρμολογηθούν!
ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ