ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Market pass: Αντίστροφη μέτρηση για τη χορήγησή του – Θα συνεχιστεί για καιρό η ακρίβεια στα τρόφιμα

Facebook
Twitter

Με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό τρέχει η ακρίβεια των τροφίμων, σε σχέση με το σύνολο του πληθωρισμού, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Eurostat τις χώρες της Ευρωζώνης.

Η ζοφερή αυτή πραγματικότητα της ακρίβειας στα τρόφιμα κάνει ακόμη πιο επίκαιρη την ανάγκη το market pass που μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων. Με βάση τον σχεδιασμό οι πληρωμές θα γίνουν προς το τέλος του μήνα ή αρχές του επομένου και ενδεχομένως θα είναι διπλή.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, προκαλεί εν μέρει έκπληξη το γεγονός ότι ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν μικρά δείγματα αποκλιμάκωσης του δείκτη τιμών με τα τρόφιμα, στο σύνολο της Ευρωζώνης η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική για έναν ακόμη μήνα.

Ωστόσο παρά την μικρή αποκλιμάκωση στα τρόφιμα, η ακρίβεια παραμένει και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα με την προσδοκία τουλάχιστον να ανακοπεί ο ρυθμός. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο ήταν 7,2%, ενώ ο δείκτης των τροφίμων ήταν αυξημένες κατά 12,6%.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat, αναφορικά με την Ελλάδα, η επιβράδυνση του πληθωρισμού συνεχίστηκε για 4ο συνεχή μήνα, αλλά κυρίως αυτή η αποκλιμάκωση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο κομμάτι της ενέργειας. Συγκεκριμένα στο πεδίο της ενέργειας, οι αυξήθηκαν μόνο κατά 0,3% τον Ιανουάριο, σε σχέση με την αύξηση του 4,7% που ήταν το Δεκέμβριο.

Σε όλη την Ευρωζώνη οι τιμές στα τρόφιμα και στα βιομηχανικά είδη κινήθηκαν ανοδικά και τον Ιανουάριο. Μέσα σε αυτό το κλίμα οι μεγαλύτερες πιέσεις εστιάζονται στα είδη διατροφής. Η εικόνα αυτή μάλιστα ίσως αποτελέσει και την έναυσμα, ώστε η όποια παρέμβαση της κυβέρνησης στις αρχές του επόμενου μήνα να επικεντρώνεται στην μάχη κατά της ακρίβειας, ειδικά στο κομμάτι των τροφίμων.

Μία μικρή αχτίδα ελπίδας προκαλεί το γεγονός ότι η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα ήταν ελαφρά χαμηλότερη τον Ιανουάριο που ήταν 12,6%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο που ήταν ο σχετικός δείκτης 12,9%.

Στην Ευρωζώνη η ανοδική πορεία των τροφίμων συνεχίζεται με βάση τα στοιχεία. Στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός η ταχύτητα ανόδου του σχετικού δείκτη αυξάνεται, κατά 14,1%, από 13,8% τον Δεκέμβριο, 13,6% τον Νοέμβριο, 13,1% τον Οκτώβριο, 11,8% τον Σεπτέμβριο και 10,6% τον Αύγουστο.

Επιταχύνεται τον Ιανουάριο και η άνοδος των τιμών στα βιομηχανικά είδη: στην Ελλάδα ο δείκτης έχει άνοδο κατά 8,2%, έναντι αύξησης κατά 7,3% το Δεκέμβριο.

Σε σχέση τώρα με την Ευρωζώνη, η άνοδος και του γενικού δείκτη και όλων των υπολοίπων κατηγοριών είναι βραδύτερη με την εξαίρεση δύο περιπτώσεων: του κλάδου των υπηρεσιών (που καταγράφουν άνοδο 5,3% στην Ελλάδα, έναντι 4,2% στην Ευρωζώνη) και του κλάδου των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (που αυξάνονται με κατά 8,2% στην Ελλάδα και κατά 6,9% στην Ευρωζώνη).

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top