ΚΟΣΜΟΣ

“Μarrickville” Η «Μικρή Ελλάδα» της Αυστραλίας

Marrickville111
Σε μια ένδειξη αναγνώρισης της συνεισφοράς των Ελλήνων στην ανάπτυξη της περιοχής, το δημοτικό συμβούλιο του  Inner West Council στο Σίδνεϋ προχώρησε στη μετονομασία μιας περιφέρειας του Marrickville  σε «Μικρή Ελλάδα» ( Little Greece Precinct).

Πρόκειται για την περιοχή μεταξύ των οδών Λίβινγκστοουν και Βικτώρια στο Μάρικβιλ, στην οποία τα δεκάδες ελληνικά καταστήματα στους δρόμους μαρτυρούν την εδραιωμένη παρουσία της ομογένειας κατόπιν του μεταπολεμικού μεταναστευτικού κύματος από Ελλάδα και Κύπρο, που κορυφώθηκε τη δεκαετία του ’70.

Η τελετή της επίσημης μετονομασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας «Νέος Κόσμος», έγινε το περασμένο Σάββατο με τη συμμετοχή ομογενών από την ελληνική παροικία, Αυστραλών δημοτικών συμβούλων αλλά και με ένα πλούσιο ελληνικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Βασικός παρουσιαστής της  εκδήλωσης ήταν ο Alex Lykos, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Marrickville Theatre Company.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Χρήστος Καρράς, στην ομιλία του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η «Μικρή Ελλάδα» του Marrickville αποτελεί αναγνώριση της προσφοράς των Ελλήνων όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά σε όλη την Αυστραλία και αποτελεί «μια ειλικρινή ένδειξη της φιλίας που διέπει τα δυο έθνη».

«Κανείς δεν συνέβαλε τόσο στην ανάπτυξη της αυστραλιανής πολυπολιτισμικής κοινωνίας όσο οι Έλληνες» δήλωσε ο δήμαρχος του Inner West, Darcy Byrne.

Ο πολιτειακός βουλευτής της έδρας Summer Hill, Jo Haylen, εξέφρασε την χαρά του για  την αναγνώριση και ζήτησε η «Μικρή Ελλάδα» να διατηρηθεί, να αναπτυχθεί και να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας και στο μέλλον.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της πλάκας με τη νέα ονομασία της περιοχής και η ομαδική φωτογράφιση των  δημοτικών συμβούλων μπροστά στην εντυπωσιακή τοιχογραφία του καλλιτέχνη Ox King με τίτλο “Hestia’s Migration”  (Η Εστία της Μετανάστευσης) εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ομογενή ιστορικό Βασίλη Βασίλα, υπήρχε εποχή που στο Marrickville άκουγε κανείς μόνο ελληνικά! «Μπορεί σήμερα η ελληνική παρουσία στο Marrickville να μην είναι πια τόσο έντονη όσο στο παρελθόν (δηλαδή τις δεκαετίες του 1960 και του 1990), αλλά η εγγύτητά του στην πόλη και στα ανατολικά προάστια σε συνδυασμό με το διαρκώς επεκτεινόμενο Σίδνεϋ εξασφαλίζουν ότι το Marrickville θα εξακολουθήσει να αποτελεί πόλο έλξης για τους καταστηματάρχες και τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Είναι γεγονός ότι πολλά από τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις του Marrickville έχουν κλείσει με την πάροδο του χρόνου, όμως αρκετά εξακολουθούν να λειτουργούν, ενώ υπάρχουν και παραδείγματα νέων ελληνικών επιχειρήσεων… Οι Έλληνες του Marrickville συνεχίζουν να αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα κάθε είδους. Και αυτό κάνει την ιστορία τους τόσο ξεχωριστή που πρέπει να ειπωθεί» έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιστορικό κ.Βασίλας.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ