ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάρθα Καραγιάννη: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην αγαπημένη ηθοποιό

karagianni 2

«Θέλω να γεράσω, γιατί σημαίνει ότι θα έχω ζήσει (δεν γερνάνε όσοι πεθαίνουν νέοι). Για το θάνατο αδιαφορώ, γιατί δεν θα είμαι εκεί» έλεγε με νόημα και απολύτως εξοικειωμένη με το τέλος η Μάρθα Καραγιάννη. Και ήρθε η ώρα για την ηθοποιό – σύμβολο του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που όπως σημείωνε χαρακτηριστικά «έζησε επτά ζωές σε μία», να δώσει σήμερα την τελευταία της παράσταση.

Στις 12 το μεσημέρι, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών όπου θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία, θα την αποχαιρετήσουν οι φίλοι, οι συνάδελφοι αλλά και ο απλός κόσμος που την αγάπησε μέσα από τους απολαυστικούς κινηματογραφικούς ρόλους της και την έβαλε για πάντα στη καρδιά του.

Εκεί, στο πλάϊ της μέχρι τέλους, θα βρίσκεται η αδελφική της φίλη Ντόρα Ντούμα, με την οποία μοιραζόταν εδώ και χρόνια τα εύκολα και τα δύσκολα. Εκεί και ο στενός προσωπικός της φίλος, ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, ο άνθρωπος με τον οποίον μίλησε λίγα μόλις λεπτά πριν κλείσει τα μάτια της για πάντα.

Η επιθυμία της να αποτεφρωθεί η σορός της θα πραγματοποιηθεί εν τέλει καθώς, μετά από συντονισμένες προσπάθειες που περιβάλλοντός της, λύθηκαν τελικά τα τυπικά ζητήματα που είχαν προκύψει εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπήρχε κάποιος στενός συγγενής για να την επιβεβαιώσει. Η Μάρθα, ωστόσο, είχε φροντίσει και γι΄ αυτό…

Όσο για την επιλογή της αποτέφρωσης, αυτή, όπως αποκάλυψε ο Δημήτρης Σούρας, δεν είχε να κάνει σε καμία περίπτωση με τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις: «Η Μάρθα Καραγιάννη δεν ήταν άθεη. Σε όλη της τη ζωή έψαχνε να ανακαλύψει τον Θεό, διάβαζε και γύρισε όλη την υφήλιο. Απλώς δεν ήθελε το τελετουργικό, ήταν αντιστάρ» εξήγησε ο ίδιος.

Το παράδοξο βέβαια είναι ότι αυτή η αντιστάρ τραβούσε σαν μαγνήτης το φακό αλλά και τα βλέμματα. Όχι με την επίπλαστη λάμψη που τής προσέδιδε η επωνυμία της αλλά με την δύναμη της αυθεντικότητας του χαρακτήρας της, με την ντομπροσύνη και την καλή της καρδιά. Αυτήν την ξεχωριστή γυναίκα, που πορεύτηκε με συνέπεια και αξιοπρέπεια επί δεκαετίες, στη σκηνή και στη ζωή, θα αποχαιρετήσουν σήμερα όσοι βρεθούν στο Α΄ Νεκροταφείο.

Παράκληση του περιβάλλοντός της είναι, αντί στεφάνων, τα χρήματα να διατεθούν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ή στο ΤΑΣΕΗ. Αυτό, εξάλλου, έκανε πάντα η Μάρθα Καραγιάννη. Βοηθούσε όσο και όπως μπορούσε, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια. Κι έτσι θα τη θυμόμαστε: Χαμογελαστή, απλή, ανθρώπινη και ήρεμη, μια χορτασμένη γυναίκα.

You may also like

Comments are closed.