Μάρτιος 1974: Η Πάτρα αποκτά νέα πλατεία, μπροστά στην Παντάνασσα

Facebook
Twitter
Τα εγκαίνια, πριν από 48 χρόνια και οι ομιλίες απ’ τον τότε δήμαρχο και τον πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού.   

«Χθες Τετάρτη 13 Μαρτίου 1974, την εσπέραν, μετά την αποπεράτωσιν των σχετικών εργασιών, εις σεμνήν τελετήν, ετελέσθησαν τα εγκαίνια της κατασκευασθείσης πλατείας Παντανάσσης, η οποία αποτελεί ένα νέον στολίδι της πόλεως και συμπληρώνει με ιδιαιτέραν έμφασιν τον περικαλλή ναόν», ανέφεραν, σαν σήμερα πριν από 48 χρόνια, τα ρεπορτάζ της εποχής.

Και προσέθεταν: «Ως γνωστόν, ο έμπροσθεν του Ι. Ναού χώρος εις τον οποίον κατεσκευάσθη η πλατεία, ηγοράσθη, κατά το μεγαλύτερον τμήμα αυτού, δι’ εράνων μεταξύ των ενοριτών και το υπόλοιπον υπό του Δήμου Πατρέων, η δε πραγματοποίησις της εν λόγω διαμορφώσεως υπήρξεν αίτημα και πόθος των κατοίκων της πόλεως, από δεκαετηρίδων.

Δέον να σημειωθή ότι η εκτέλεσις του όλου έργου επραγιματοποιήθη εξ ολοκλήρου υπό συνεργείων του Δήμου αυτεπιστασίας, και εις τον ελάχιστον χρόνον τών 5 μόλις μηνών.

Όραμα του πρωθιερέως αιδεσ. Χρόνη Παπανικολόπουλου

Η τελετή των εγκαινίων εγένετο μετά τον Εσπερινόν εντός του ναού Παντανάσσης και θρησκευτικήν ομιλίαν υπό του παρεπιδημούντος εις Πάτρας αρχιμανδρίτου Αχιλλείου Παπαθανασοπούλου.

Ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, πρωθιερεύς αιδεσ. Χρόνης Παπανικολόπουλος, ανέφερε: «Τοποθετηθείς προ 42 ετών ως Εφημέριος του Ιερού Ναού Παντανάσσης, ως πρώτον μέλημά μου έθεσα την εκπλήρωσιν του πόθου των Ενοριτών, δια την διαμόρφωσιν του έναντι του Ιερού Ναού τετραγώνου εις Πλατείαν, δια της αγοράς (και κατεδαφίσεως) των οικημάτων αυτού. Και με την βοήθειαν της Παναγίας, την προθυμία των μελών των εκάστοτε Εκκλησιαστικών Συμβούλων και Ερανικών Επιτροπών, τη συνδρομή και δωρεών των Ενοριτών και την παροχή του Κράτους και του Δήμου ηγοράσθησαν άπαντα τα ως άνω οικήματα. Και ήδη σήμερον εγκαινιάζομεν την διαμορφωθείσαν Πλατείαν, την οποίαν τα μέγιστα συνέβαλε το Δημοτικόν Συμβούλιον. και ιδία ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος καθημερινώς επέβλεπε παρακολουθών τα συνεργεία του Δήμου δια την καλλιτέραν κατασκευήν και διαμόρφωσίν αυτής».

Προσφωνήσας τον κ. δήμαρχον, προσέφερεν εις τον κ. Κ. Γκολφινόπουλον «ως δώρον την εικόνα των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης ίνα σκέπη και διαφυλάττη υμάς και την οικογένειαν υμών εις ευγνωμοσύνην μας δια το επιδειχθίν παρ’ υμών μέγιστον ενδιαφέρον και τους κόπους, ους καταβάλλατε δια την ταχυτέραν και καλλιτέραν διαμόρφωσιν της πλατείας του Ιερού Ναου».

Βαθύτατα συγκεκινημένος, ο δήμαρχος κ. Κ. Γκολφινόπουλος έλαβε τον λόγον και μεταξύ άλλων είπε τα έξης: «Σεβαστόν ιερατείον, κυρίαι και κύριοι. Καίτοι ούτε ο χώρος ούτε αι παρούσαι στιγμαί επιτρέπουν την εκφώνησιν λόγων, εν τούτοις θα μου επιτρέψητε να είπω ότι είμαι βαθύτατα συγκεκινημένος δια την προσγενομένην προ ολίγου τιμήν, αλλά και διότι μου δίδεται η ευκαιρία μετά πολλάς δεκαετηρίδας να εγκαινιάσωμεν ένα έργον, το όποιον ήτο ευσεβής πόθος των ενοριτών της Παντανάσσης και της πόλεως ολοκλήρου.

Την στιγμήν αυτήν ας στρέψωμεν ευγνωμόνως την σκέψιν μας προς όλους εκείνους, οι οποίοι όχι μόνον ωραματίσθησαν το έργον τούτο, αλλά και δια των προσφορών των κατωρθώθη η απόκτησις του χώρου δια την πλατείαν. Αλλά και ευχαριστίαι ανήκουν εις υμάς, αγαπητέ παπά-Χρόνη, ας μου επιτρέψητε αυτήν την προσφώνησιν, διότι κατά την υπερτεσσαρακονταετή εις τον Ιερόν τούτον Ναόν υπηρεσίαν σας, αναλώσατε όλας σας τας δυνάμεις δια την πραγματοποίηση του όλου έργου. Όμοιαι ευχαριστίαι ανήκουν και εις το Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον, αλλά και εις το Δημοτικόν τοιούτον, το οποίον μετά μεγίστης προθυμίας συνέβαλε δια την πραγματοποίησιν του ωραίου τούτου έργου, το οποίον σήμερα αποδίδεται εις την χρήσιν του κοινού και συνδέεται με την προβολήν του περικαλλούς ναού τής Παντανάσσης.

Όσον αφορά το κατ’ εμέ, ας μου επιτραπή να αναμνησθώ αυτήν την στιγμήν του πατρός μου, ο οποίος, ως επίτροπος της Εκκλησίας, συνέβαλε και αυτός εις την πραγμάτωση·του έργου».

Ακολούθως το ιερατείον και το εκκλησιάσμα εξήλθον του ναού και ο κ. Δήμαρχος παρεκάλεσε τον πρωθιερέα κ. Χρόνην Παπανικολόπουλον, τιμής ένεκεν, δια τας προσφερθείσας παρ’ αυτού υπηρεσίας εις τον Ιερόν Ναόν, προβή εις τον εγκαινιασμόν του νέου δημοτικού τούτου έργου».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top