ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Μάστιγα οι κλοπές αυτοκινήτων

Facebook
Twitter
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία πλαισιώνουν οι μαρτυρίες θυμάτων στο Live News. Οδηγών που είδαν τα αυτοκίνητά τους, να κάνουν φτερά όπως η κυρία Βάσω στη Θεσσαλονίκη κι άλλων που όταν έμαθαν για το κόστος της κλοπής που είχε προηγηθεί, έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους…

Στην περίπτωση του Κώστα Ψαρόπουλου, ο οποίος έπεσε θύμα κλοπής, έκανε φτερά ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου, αλλά σε μια άλλη και πάλι στη Θεσσαλονίκη, οι δράστες κατάφεραν να σηκώσουν ολόκληρο το όχημα.

Οι κλοπές αυξάνονται, η Ελλάδα παραμένει στη σχετική λίστα δεύτερη στην Ευρώπη, αναλογικά με τον πληθυσμό της και τα θύματα προειδοποιούν.

Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, οι δράστες έχουν τη δική τους μεθοδολογία αλλά και τις δικές τους προτιμήσεις. Τα περισσότερα αυτοκίνητα που έκαναν φτερά τους τελευταίους μήνες ήταν Toyota Yaris και ακολούθησαν τα Mini Cooper, τα Smart με τα VW Polo και τα Peugeot 206, να συμπληρώνουν τη σχετική πεντάδα…

Πίσω από τις κλοπές κρύβονται πολλές φορές οργανωμένες συμμορίες. Βάζουν στο στόχαστρο αυτοκίνητα μικρών διαστάσεων και χαμηλού κυβισμού, με το 37% από αυτά να είναι καινούρια κι να μην έχουν καν συμπληρώσει ένα χρόνο κυκλοφορίας. Στο 30% των περιπτώσεων μετά τις κλοπές, τα οχήματα λύνονται και τα εξαρτήματά τους πωλούνται για ανταλλακτικά.

Οι περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις αυτοκινήτων σημειώνονται αφού έχει ξημερώσει και τις καθημερινές. Με κάθε Άνοιξη τα τελευταία χρόνια να παρατηρείται έξαρση και εκτόξευση των περιστατικών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες δεν είχαν ασφαλίσει το όχημά τους και σε άλλες οι δράστες κατάφεραν να αντιγράψουν το κλειδί τους και να γίνουν κυρίαρχοι.

Τα χρήματα που έδωσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια φωτίζουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Πάνω από 19.000.000 ευρώ δόθηκαν το 2019 και πάνω από 17.200.000 το 2020, όταν στη ζωή μας μπήκε ο κορωνοϊός και η καραντίνα.

Στη Βόρεια Ελλάδα πίσω από πολλές κλοπές διαπιστώθηκε πως βρίσκονταν κυκλώματα διακίνησης μεταναστών, που φρόντιζαν να μπλοκάρουν το GPS του οχήματος με ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα.

Παλιότερα η λύση για τους οδηγούς ήταν η τοποθέτηση συναγερμού, αλλά τώρα όπως φαίνεται είναι η ασφάλεια για ολική κλοπή που κοστίζει αρκετά παραπάνω από την απλή.

Οι κλοπές συνεχίζονται και όπως φαίνεται όσο εξελίσσονται τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων, άλλο τόσο προχωρούν και οι μέθοδοι των δραστών, που σε μια σειρά από περιπτώσεις καταφέρνουν να ολοκληρώσουν το χτύπημα.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top