ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαθητές της Γ’ Δημοτικού έφτιαξαν βίντεο – animation για την κλεμμένη Καρυάτιδα

kariatida klemmeni

Με τις φωνές των μικρών μαθητών της Γ’ Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας, μία Καρυάτιδα διηγείται την ιστορία της σε πρώτο πρόσωπο και απευθύνει έκκληση να την αφήσουν να επιστρέψει πίσω στην πατρίδα της. 

Αφηγήτρια η έκτη Καρυάτιδα, εκείνη που μέχρι σήμερα στέκει ξέχωρα από τις «αδερφές» της στο Βρετανικό Μουσείο. Η διήγηση ξεκινά από την εποχή του Φειδία που δημιούργησε τις έξι κόρες, κάνει το πέρασμά της από την Τουρκοκρατία, φτάνει στον Έλγιν και την Επανάσταση και καταλήγει στο σήμερα. «Ντυμένο» με απλές, καθαρές ζωγραφιές που εναλλάσσονται, ενορχηστρωμένο με προσεγμένα ηχητικά εφέ και συνοδευόμενο από τις εκφραστικές φωνές των παιδιών, το βίντεο είναι σύντομο, περιεκτικό και δυνατό.

Η κλεμμένη κόρη του αρχαίου γλύπτη Φειδία, η έκτη Καρυάτιδα, ονειρεύεται να επιστρέψει στην πατρίδα της, την Ελλάδα. «Δεν ανήκω στην Αγγλία. Πρέπει να γυρίσω στην πατρίδα μου. Θέλω να επιστρέψω στο Ερέχθειο» καταλήγει η αφήγηση.

Το όμορφο project εκπονήθηκε στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Bravo Schools 2021, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τον 11ο Παγκόσμιο Στόχο του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στόχος των παιδιών και των εκπαιδευτικών που συντόνισαν την προσπάθεια, ήταν να φτάσει η ιστορία με απλό και εύληπτο τρόπο σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό, χρησιμοποιώντας σύγχρονα αφηγηματικά μέσα. Με τίτλο «Ονειρεύομαι με τα μάτια ανοιχτά», το βίντεο θα ταξιδέψει επίσης στον Διαδικτυακό Παιδικό Διαγωνισμό Ταινίας Μικρού Μήκους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα Bring them Back, που αποτελεί μια παγκόσμια εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση του μνημείου.

You may also like

Comments are closed.