
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Η Βlack Friday, «Μαύρη Παρασκευή» σε ακριβή μετάφραση -που μάλιστα εξ ανάγκης των εμπόρων έγινε… Black Saturday, Black Monday κ.ο.κ., αφού διατηρήθηκε όσο γινόταν μήπως και δελεαστούν οι καταναλωτές -τελικά ήταν πιο… μαύρη κι άραχνη από οποιαδήποτε άλλη μέρα, περίοδο και εποχή! Αυτό τουλάχιστον αποτελεί κοινή ομολογία των εμπόρων και αποτελεί μία από τις φράσεις με τις οποίες απάντησε στο ερώτημα της «Πολιτείας» για το «πώς… πήγε η αγοραστική κίνηση» τη συγκεκριμένη μέρα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της Πελοποννήσου, ΝΔ Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Γιώργος Βαγενάς, προσφάτως και δυναμωμένος εκλογικά στις αρχαιρεσίες που έγιναν στο πανελλήνιο όργανο, την Εθνική Συνομοσπονδία Ενώσεων Εμπορικών Συλλόγων όλης της χώρας.
«Με αφορμή τις εκλογές βρέθηκα ανήμερα της Βlack Friday στην Αθήνα και δεν πίστευα στα μάτια μου. Ακόμα και στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, στην οδό Πανεπιστημίου, η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη. Και δυστυχώς, τα μηνύματα που εισέπραξα από τους συναδέλφους απ’ όλη την Ελλάδα, ήταν το ίδιο. Αναδουλειά και φόβος για την επόμενη μέρα», δηλώνει ο κ. Βαγενάς.
«ΜΑΥΡΕΣ» ΜΕΡΕΣ… ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ
Περιγράφοντας την κατάσταση σε τοπικό επίπεδο χρησιμοποίησε τον ίδιο «τίτλο». «Πιο… μαύρη Παρασκευή, δεν υπήρχε. Η αγορά κινήθηκε πολύ κάτω και από την πιο απαισιόδοξη και ταπεινή προσδοκία», εξηγεί. Και πράγματι, το ρεπορτάζ μας στην πατραϊκή αγορά του λιανεμπορίου έδειξε αυτό ακριβώς. Κίνηση πελατών διαπιστώθηκε μόνο σε καταστήματα ηλεκτρονικών, με ενδιαφερόμενους νεαρούς που μάζευαν επί βδομάδες ίσως και μήνες το χαρτζιλίκι των γονιών και συμπληρώνοντας και από τη σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς έσπευσαν να αποκτήσουν το κινητό, το τάμπλετ ή κάτι άλλο που από καιρό είχαν βάλει στο… μάτι. Κατά τα άλλα, δούλεψαν τα πολυκαταστήματα και σε ό,τι αφορά τα μαγαζιά μικρών επαγγελματιών και καθαρά τοπικών συμφερόντων, κινήθηκαν ως επί τω πλείστων, καταστήματα με γυναικεία και παιδικά είδη. «Στην υπόλοιπη αγορά… ήμασταν μόνοι μας στο μαγαζί», αναφέρει ενδεικτικά, πατρινός έμπορος με είδη ανδρικών υποδημάτων.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ… ΛΟΥΚΕΤΑ
«Φοβάμαι ότι πάμε για γιορτές Χριστουγέννων χωρίς χρήματα αλλά και χωρίς καθόλου ψυχολογία. Και αυτό οδηγεί μοιραία σε ανησυχία για έναρξη λουκέτων από το νέο χρόνο», υπογραμμίζει ο κ. Βαγενάς. Υπενθυμίζοντας τα πολλαπλάσια βάρη που θα κληθούν να αντέξουν οι έμποροι από Γενάρη (δάνεια, επιστρεπτέες, επιταγές, πάγια έξοδα κ.α.). Μια εικόνα που σε συνδυασμό με τα λιγοστά έσοδα, που μειώνονται περαιτέρω και απ’ τις αγορές μέσω ίντερνετ, καθηλώνουν την αγορά σε αδιέξοδο σημείο.
Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ…
Ωστόσο, μέσα σ’ αυτή τη δυσοίωνη κατάσταση και τη σκληρή καθημερινότητα των επαγγελματιών, υπάρχει και η… άλλη άποψη, την οποία εκφράζει στην «Πολιτεία» ο γνωστός έμπορος Σταύρος Παυλίδης. Ο κ. Παυλίδης αποδέχεται το κατρακύλισμα της αγοράς και τις τρομερές δυσκολίες, όμως επισημαίνει ότι:
«Και στην κρίση, και στην πανδημία, και στις δύσκολες περιόδους, πάντα υπάρχουν τα μαγαζιά που δουλεύουν κι εκείνα που δεν δουλεύουν. Άρα υπάρχει και μια διάσταση που αφορά στο πώς δουλεύεις και κατά πόσον προσπαθείς να προσαρμοστείς στα δεδομένα ώστε να καλύψεις τις απαιτήσεις. Εγώ είμαι στο μαγαζί μου 15 ώρες κάθε μέρα για να κρατήσω την πελατεία μου και να την επεκτείνω».