ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Με γρήγορες διαδικασίες η υπογειοποίηση των δικτύων

Facebook
Twitter
Τα έργα υπογειοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσουν με διαδικασίες fast track, προκειμένου να θωρακιστεί το συντομότερο δυνατόν το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, έναντι ακραίων καιρικών συνθηκών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ μετά την πρόσφατη κακοκαιρία και τις εκτεταμένες βλάβες του δικτύου έχει θέσει ως προτεραιότητα την υπογειοποίηση καλωδίων σε περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου τόσο κατά τη χειμερινή περίοδο, λόγω χιονοπτώσεων και ισχυρών ανέμων, όσο και κατά τη θερινή, λόγω των πυρκαγιών. Σε πρώτη φάση προωθούνται έργα με αρχικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 135 εκατ. προτείνεται να χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα μεγάλο μέρος των οποίων έχει ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, το πρόγραμμα υπογειοποίησης του δικτύου περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες άμεσης προτεραιότητας. Η πρώτη αφορά περιοχές όπως τα δάση, μέσα από τα οποία διέρχονται γραμμές μέσης τάσης και υπάρχει κίνδυνος το καλοκαίρι, όπως π.χ. το Τατόι, η Πάρνηθα και τα βουνά στην Εύβοια. Η δεύτερη, οικισμούς και περιοχές πόλεων με πυκνή βλάστηση, όπως ο βόρειος τομέας Αττικής, όπου η χιονόπτωση μπορεί να προκαλέσει πτώση δέντρων, και η τρίτη κατηγορία, παραδοσιακούς και ελκυστικούς προορισμούς όπως τα νησιά, όπου το θέμα είναι αισθητικού χαρακτήρα.

Ο υπουργός έχει ζητήσει επίσης από τον ΔΕΔΔΗΕ εκπόνηση ειδικής μελέτης για τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος εντοπισμού βλαβών, αλλά και την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε αφενός οι πολίτες να ενεργοποιούνται για τον εντοπισμό των δυνητικά επικίνδυνων δέντρων (δίπλα σε καλώδια), αφετέρου να επισπευσθεί η διαδικασία αποζημίωσης από φθορές που προκαλούνται με υπαιτιότητα του Διαχειριστή.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top