ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Με κέρδη 1,34% έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Facebook
Twitter
Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, ενώ, παρά τον δύσκολο πρώτο μήνα του έτους για τις διεθνείς αγορές, κατάφερε να σημειώσει μηνιαίες αποδόσεις της τάξεως του 4,9%, με τον τζίρο να είναι εμφανώς ενισχυμένος, την κεφαλαιοποίηση κατά σχεδόν 3 δισ. ευρώ υψηλότερη και τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί τον απόλυτο πρωταγωνιστή του ταμπλό. Στη χθεσινή συνεδρίαση οι αγοραστές στράφηκαν και πάλι στις τράπεζες καθώς και σε σειρά blue chips, δίνοντας την απαραίτητη στήριξη, τη στιγμή που οι επενδυτές τοποθετούνται εν αναμονή των ανακοινώσεων της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 1,34% και έκλεισε στις 936,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 84,33 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,63% στις 2.274,178 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,71% και στις 1.559,40 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, η μετοχή της Aegean ξεχώρισε με άνοδο 3,78%, ενώ με κέρδη άνω του 2% ακολούθησαν οι Quest, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, με πτώση, αλλά περιορισμένη και κάτω του 1%, έκλεισαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 3,05% στις 677,93 μονάδες, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει με κέρδη 4,31%, ενώ η Eurobank έκλεισε στο +2,66%, η Εθνική Τράπεζα στο +2,59% και η Τράπεζα Πειραιώς στο +1,50%.

Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 4,86% και ο τραπεζικός υπεραπέδωσε με ράλι 17,1%.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το Χ.Α. έχει αλλάξει συμπεριφορά, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι κύριος υπαίτιος και να κάνει σοβαρή προσπάθεια να αρχίσει να κλείνει τη μεγάλη ψαλίδα με την υπόλοιπη αγορά, δεδομένου ότι πλέον έχει γυρίσει σελίδα, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Ουσιαστικά, όπως προσθέτει, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τελείως διαφορετική φάση από τις υπερδανεισμένες επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα στις υπόλοιπες χώρες, με το Χρηματιστήριο να το αξιολογεί και τους μεγάλους επενδυτές να σπεύδουν να τοποθετηθούν στον τραπεζικό κλάδο.

Στο χρηματιστηριακό τερέν είδαμε ότι η αγορά έχει σταματήσει να ακολουθεί κατά πόδας τις ξένες, όπως προσθέτει. Ολα δείχνουν συνεπώς ότι το Χρηματιστήριο έχει αρχίσει να προεξοφλεί ότι πλέον είμαστε στη μετάβαση από αναπτυσσόμενη σε ανεπτυγμένη οικονομία, κατά τον κ. Ζαχαράκη. Τεχνικά, στον Γενικό Δείκτη, μια κίνηση στις 946 μονάδες έχει όλες τις πιθανότητες όσο συντηρείται το τρέχον επίπεδο, ενώ μια κατοχύρωση των 960 μονάδων θα δοκιμαστεί και πάλι.

Από την πλευρά της, η Axia δίνει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο Χ.Α. τονίζοντας ότι αναμένεται να αντικατοπτρίσει τις πολύ ισχυρές προοπτικές της οικονομίας, τη στιγμή που το discount του έναντι των ευρωπαϊκών αγορών ή των αναδυόμενων αγορών είναι σημαντικό. Η Axia έχει ιδιαίτερη προτίμηση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, καθώς προσφέρει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου στη βελτιωμένη οικονομική δραστηριότητα.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top