ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ποσοστό 43% και απ’ την πρώτη Κυριακή σε Δήμους, Περιφέρεια

1 9

Υπό νέες προϋποθέσεις, δηλαδή με νέο εκλογικό νόμο σε ισχύ, θα διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2023. Οι δε προβλέψεις του νέου νόμου (ν.4804/5 Ιουνίου 2021) για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών έχουν ως «σημείο αιχμής» την θέσπιση ορίου 43% ώστε ένας συνδυασμός να καταστεί αυτοδύναμος και να εκλεγεί απ’ την πρώτη Κυριακή. 

ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ 50% ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 

Άρα, ξεχνάμε το 50% συν μια ψήφος που ίσχυε έως τώρα και πάμε στο 43% (συν μια ψήφος) και σε πενταετή, πλέον, θητεία των νέων δημάρχων και περιφερειαρχών. Θα εκλεγούν στις 8 Οκτωβρίου του 2023, θ’ αναλάβουν καθήκοντα την Πρωτοχρονιά του 2024 και η θητεία τους θα εκπνεύσει στις 31 Δεκεμβρίου του 2028. 

Αν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στους πέντε Δήμους της Αχαΐας οι εκλογές διεξάγονταν με βάση τ’ αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών του 2019 (πρώτος γύρος) αλλά με γνώμονα τις επιταγές του νέου νόμου η εικόνα θα ήταν η εξής:

 • Στην Περιφέρεια, θα χρειαζόμασταν σίγουρα και δεύτερο γύρο. Ο νυν περιφερειάρχης (αριστερά στη φωτογραφία) Νεκτάριος Φαρμάκης είχε κάνει και τότε, στον πρώτο γύρο, την έκπληξη επικρατώντας του τότε περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα με ποσοστό 36,98% έναντι 32,93%. Φυσικά, στη δεύτερη Κυριακή η διαφορά εξακοντίστηκε στις 13 μονάδες. 
 • Στο Δήμο Πατρέων, ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης (δεξιά στη φωτογραφία) δεν θα εκλεγόταν ούτε εκείνος απ’ τον πρώτο γύρο καθώς το 2019 είχε, την πρώτη Κυριακή, επίδοση 40,6% έναντι. Η οποία, μια εβδομάδα αργότερα, εκτοξεύθηκε στο 70,8% έναντι του 29,2% του Γρηγόρη Αλεξόπουλου. 
 • Αλλά, ούτε στην Αιγιάλεια θα είχαμε νικητή απ’ την πρώτη Κυριακή. Ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος είχε επίδοση 29,3%, πίσω απ’ τον συνδυασμό του Χρήστου Γούτου που είχε πρωτεύσει με ποσοστό 33,6%. Ωστόσο, στο δεύτερο γύρο η εικόνα ανεστράφη και ο Δημήτρης Καλογερόπουλος εξελέγη με διαφορά οκτώ μονάδων. 
 • Αντίθετα στη Δυτική Αχαΐα, αν οι δημοτικές εκλογές διεξάγονταν με το νέο νόμο, ο Σπύρος Μυλωνάς θα είχε επικρατήσει με άνεση απ’ την πρώτη Κυριακή. Με ποσοστό, τότε, 45% έναντι 40,5% του πρώην δημάρχου Χρήστου Νικολάου. 
 • Στον Ερύμανθο, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις. Ο νυν δήμαρχος Θεόδωρος Μπαρής είχε εκλεγεί απ’ την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 61,1% έναντι 34,8 του Διαμαντή Κανελλόπουλου. 
 • Και τέλος, στα Καλάβρυτα, και εκεί δεν θα χρειαζόμασταν δεύτερο γύρο καθώς ο νυν δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος είχε συγκεντρώσει το 2019 ποσοστό 47,8% και για λίγους ψήφους δεν είχε προσεγγίσει το 50% της πρώτης Κυριακής, με αντίπαλο τον πρώην δήμαρχο Γιώργο Λαζουρά. 

ΠΛΑΦΟΝ 3% ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Όμως, δεν είναι μόνο το 43% της πρώτης Κυριακής, ούτε η πενταετής θητεία, οι νέες παράμετροι που εισαγάγει ο νόμος 4804. 

Η «Πολιτεία», σταχυολογεί και άλλες διαφορές, όπως:   

 • Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.
 • Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου (αυτοδυναμία) στον νικητή των εκλογών.
 • Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση, μία ρύθμιση που ανταποκρίνεται σε σχετικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν υποψήφιο πρόεδρο. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.
 • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών.
 • Για τη διεξαγωγή των εκλογών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

You may also like

Comments are closed.