Με «σφραγίδα» Πάτρας… το Ευρωπαϊκό έργο «ΠΑΓΓΑΙΑ» για την Κλιματική κρίση

Facebook
Twitter
pachis paggaia

Το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό έργο για την παρατήρηση της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τοπογραφείται από τον Πατρινό Γ. Παχή ο οποίος μας μιλά από τα Αντικύθηρα

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημ. Αχ. Πολιτεία)

Ένας πολιτογραφημένος Πατρινός ανέλαβε να τοπογραφήσει το πιο σημαντικό και κρίσιμο έργο της Ευρώπης για την Κλιματική Κρίση και την Ατμοσφαιρική Ρύπανση, που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Αντικύθηρα.

 

Ο κ. Γιώργος Παχής, (ένθετη φωτογραφία), μιλά στην «Πολιτεία» από τα Αντικύθηρα όπου βρίσκεται τους τελευταίους μήνες και μοιράζεται μαζί μας σκέψεις αλλά και στοιχεία που αφορούν στο πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με την Ελλάδα και το Εθνικό Αστεροσκοπείο επιδιώκουν την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης αλλαγής στον πλανήτη, μέσα από ένα Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής, που θα έχει την ονομασία «ΠΑΓΓΑΙΑ».

Η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του Παρατηρητηρίου είναι η ΖΙΤΑΚΑΤ από την Σαλαμίνα και Τοπογράφος του έργου ανέλαβε ο Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός και Μηχανικός Γεωπληροφορικής Ε.Μ.Π. κ. Γιώργος Παχής. Ο ίδιος κατάγεται από την Σαλαμίνα αλλά ζει στην Πάτρα από τα χρόνια των σπουδών του, έχοντας δημιουργήσει εδώ οικογένεια και επαγγελματική δραστηριότητα. Η συνεργασία του με την ανάδοχο εταιρεία είναι μακροχρόνια και από τις αρχές του καλοκαιριού επικουρεί το εργοτάξιο των Αντικυθήρων για την κατασκευή του έργου «Παρατηρητήριο Γεωπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ)».

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

1) PAGGAIA (1) (1)

Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και ορμώμενοι από την ανάγκη προσαρμογής της Ελλάδας στις επιταγές της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, (της 4ης  Έκθεση Αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή αλλά και της θεματικής στρατηγικής της Ε.Ε. για την Ατμοσφαιρική Ρύπανση), αποφασίστηκε η σύσταση του «Παρατηρητήριου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων (ΠΑΓΓΑΙΑ)», κατά τα πρότυπα του Συστήματος Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (GAW/WMO).

1) PAGGAIA (2) (1)

Η σύσταση του ΠΑΓΓΑΙΑ, μια εμβληματική πρωτοβουλία Εθνικής σημασίας, θα ενισχύσει ποικιλοτρόπως την υλοποίηση επιστημονικών, κοινωνικών και εθνικών στόχων σχετικά με την προσαρμογή και τον περιορισμό των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο και στοχεύει στην αδιάλειπτη παρακολούθηση κλιματικών παραμέτρων και για την έγκαιρη ενημέρωση της Πολιτείας για ακραία φυσικά φαινόμενα.

Την πρωτοβουλία αυτή του ΕΑΑ στηρίζουν περισσότεροι από πενήντα (50) διεθνείς και εθνικοί οργανισμοί και θεωρείται ότι η σύσταση της εμβληματικής αυτής υποδομής θα αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ενός δημόσιου ερευνητικού φορέα, της Πολιτείας, της Περιφερειακής και Τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Μέχρι σήμερα έχει εγκατασταθεί στα Αντικύθηρα η διάταξη ενεργής τηλεπισκόπησης lidar PollyXT, για την αδιάλειπτη παρακολούθηση των αερολυμάτων και των νεφών, το ηλιακό φωτόμετρο CIMEL, γεγονός που επέτρεψε να ενταχθεί η ΠΑΓΓΑΙΑ στο παγκόσμιο δίκτυο σταθμών AERONET της NASA και ηλιακό πολαρίμετρο. Επιπλέον, στα Αντικύθηρα το ΕΑΑ λειτουργεί μετεωρολογικό σταθμό, σεισμογράφο, επιταχυνσιογράφο και GPS.

 

ΕΡΓΟ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

1) PAGGAIA (3) (2)

Πέραν των άλλων, αυτό το μείζονος σημασίας έργο αναμένεται σχεδόν να διπλασιάσει τον μόνιμο πληθυσμό των Αντικυθήρων αφού από 40 περίπου μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2001) θα φιλοξενεί επιπλέον περίπου 20 μονίμους επιστήμονες στις εγκαταστάσεις τις ΠΑΓΓΑΙΑΣ.

Στις εγκαταστάσεις του έργου προβλέπεται και αμφιθέατρο – συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας περίπου 60 ατόμων.

Το έργο αυτό αναμένεται να μετατρέψει τα Αντικύθηρα σε παγκόσμιο επιστημονικό προορισμό το οποίο επιβεβαιώνει και η δυναμική παρουσία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας την περιοχή.

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο κ. Παχής τονίζει ότι οι συνθήκες εκτέλεσης του έργου είναι εξαιρετικά δύσκολες και λαμβάνοντας υπόψη το δυσπρόσιτο της περιοχής με την ταυτόχρονη έλλειψη απλών καθημερινών αγαθών εκτιμά ότι η περαίωση του έργου θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Γ. ΠΑΧΗΣ

1) PAGGAIA - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΧΗΣ

 

Ο Γεώργιος Παχής γεννήθηκε στην Σαλαμίνα αλλά ήρθε στην Πάτρα το 1999 ως φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής.

Επίσης, είναι απόφοιτος Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός και Μηχανικός Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) Είναι παντρεμένος με την πατρινή Δήμητρα Μπαλτίκα και έχουν τρία παιδιά.

 

 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ:

0017

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top