ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το βλέμμα στην κάλπη της 10ης Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ

AA1fqqJ2
Eurokinissi

Μόλις 24 ημέρες απομένουν για την 10η Σεπτεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που θα στηθούν οι κάλπες για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κι όπως όλα δείχνουν το σύνολο του δυνάμεων της αξιωματική αντιπολίτευσης είναι προσανατολισμένο στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Μετά την παρέλευση της αργίας του 15Άυγουστου πλέον η Κουμουνδούρου φαίνεται να μπαίνει στην λογική της «τελικής ευθείας».

Θυμίζουμε ότι υφίσταται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την διαδικασία επιλογής της νέας ηγεσίας, το οποίο και αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος στα μέσα Ιουλίου. Εκεί άλλωστε όπου αναδείχθηκαν και οι τέσσερις υποψήφιοι: Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν αποφασιστεί η πρώτη κάλπη θα στηθεί την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και για να εκλεγεί ένας εκ των υποψηφίων θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί το ποσοστό αυτό η διαδικασία θα επαναληφθεί το επόμενο Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου όπου θα συμμετέχουν οι 2 πρώτοι υποψήφιοι.

Να σημειωθεί επίσης ότι το την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκλειστικό αντικείμενο την επίσημη ανάδειξη των υποψηφίων όπως προβλέπει το καταστατικό του κόμματος. Γεγονός που – θεωρητικά τουλάχιστον- αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για την υποβολή νέων υποψηφιοτήτων, εφόσον αυτές συγκεντρώσουν τις υπογραφές 30 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως προαναφέραμε πάντως κεντρικό ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία. Να σημειωθεί μάλιστα πως στις εκλογές μπορεί να μετέχουν και πολίτες που θα γίνουν μέλη του κόμματος την ίδια ημέρα της ψηφοφορίας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ήδη ξεκίνησε την λειτουργία της η ενημερωτική σελίδα vote.syriza.gr στην οποία παρέχονται πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία. Επίσης περιλαμβάνονται τα βιογραφικά στοιχεία των 4 υποψηφίων που αναφέρονται με αλφαβητική σειρά όπως και το σύνολο των δημόσιων παρεμβάσεων τους στις οποίες αναπτύσσουν τις θέσεις τους.

Οι εκκλήσεις των υποψηφίων
Ήδη άλλωστε στις δημόσιες ομιλίες που πραγματοποιούν αλλά και με την παρουσία τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προτρέπουν τους πολίτες να μετάσχουν στην διαδικασία της εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος.

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση που έκανε η Έφη Αχτσιόγλου σε πρόσφατη συνέντευξή της. Όπως επισήμανε «σήμερα η πρόκληση είναι τα μέλη μας στο σύνολό τους, να συμμετέχουν ενεργά στις νέες δομές του κόμματος και φυσικά πριν από αυτό ενθαρρύνουμε τους πολίτες, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να προσέλθουν μαζικά στις εσωκομματικές εκλογές της 10ης Σεπτεμβρίου, όπου θα μπορούν να λάβουν μέρος όχι μόνο όσοι είναι ήδη μέλη, αλλά και εκείνοι που θα αποφασίσουν να εγγραφούν την ίδια εκείνη ημέρα. Η μεγάλη συμμετοχή θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας, γιατί δεν θα δώσει μόνο σε εμάς δύναμη να συνεχίσουμε, αλλά θα αποτελέσει και ένα μήνυμα συσπείρωσης της αντιπολίτευσης για το στοίχημα που θα κληθούμε να κερδίσουμε την επόμενη ημέρα. Κι αυτό το στοίχημα δεν είναι άλλο από το να επαναφέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε τροχιά διεκδίκησης της ευθύνης της διακυβέρνησης».

Σε αντίστοιχη λογική ο έτερος υποψήφιος Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε στην τελευταία του συνέντευξη στην εφημερίδα «Αυγή» πως «οι αριθμοί των ατόμων που προσήλθαν για την εκλογή του Αλέξη ήταν εντυπωσιακοί, το πρόβλημα ήταν ότι πολλοί δεν εντάχθηκαν στην καθημερινή πολιτική δουλειά των οργανώσεων μας» για να προσθέσει στην συνέχεια ότι «διαβεβαιώνω ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί με ένταση, δίνοντας περισσότερα δικαιώματα στα μέλη, ταυτόχρονα με την υποχρέωση παραγωγής πολιτικής και συμμετοχής στην κίνηση της κοινωνίας».

Έκκληση μαζικής συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία έχει απευθύνει και ο Νίκος Παππάς. Τονίζοντας σε δική του συνέντευξη ότι «καλούμε κάθε άνδρα και κάθε γυναίκα, κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκράτη πολίτη να δώσει το «παρών» στην επιλογή της πορείας της προοδευτικής παράταξης της χώρας, στον μετασχηματισμό μας. Να προσέλθει στις κάλπες όχι ως ενοικιαστής, όχι ως επισκέπτης, όχι ως ανεκπαίδευτος, αλλά ως ίσος μεταξύ ίσων, ως συνδημιουργός που έρχεται με γεμάτες τις ιδεολογικές αποσκευές του και περήφανος για τους αγώνες και την ιστορία του».

news247.gr – Γεράσιμος Λιβιτσάνος

You may also like

Comments are closed.