ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Μείον… δύο τροχονόμους η Πάτρα! – Το κυκλοφοριακό βαραίνει την πόλη κι η Τροχαία ξεμένει από “δύναμη”

κυκλοφοριακο 4 1

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Μιλάμε για το κυκλοφοριακό και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, όταν όμως η «δύναμη» της Τροχαίας Πατρών μόνο… δύναμη δεν είναι!

Κι αυτό που αποτελεί «είδηση» των ημερών, και που η «Πολιτεία» έφερε στο προσκήνιο , βάζοντας νέες διαστάσεις στη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει για το κυκλοφοριακό της Πάτρας, είναι ότι το Τμήμα Τροχαίας της Πάτρας αποδυναμώνεται κι άλλο.

Και γιατί αυτό; Διότι, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνει ο διοικητής της Τροχαίας κ. Χρήστος Ντεμίρης, τις προσεχείς ημέρες φεύγουν άλλοι 2 αστυνομικοί του τμήματος, με απόσπαση για την Καλαμάτα, λόγω του ότι η Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ως τουριστικός προορισμός αυξάνει τις ανάγκες της σε αστυνόμευση.

Για αυτόν τον σκοπό θα αποσπαστεί συγκεκριμένος αριθμός αστυνομικών από την Πάτρα, εκ των οποίων οι δύο ανήκουν στην οργανική δύναμη της Τροχαίας Πατρών. Και πόσοι θα μείνουν για ελέγχουν την πόλη; «Εγώ κι άλλα δυο-τρία άτομα», απαντά ο ίδιος ο διοικητής της Τροχαίας κ. Ντεμίρης.

Ως εκ τούτου, πώς να περιφρουρηθούν τα όποια μέτρα ληφθούν στην πόλη για την αντιμετώπιση του όντως οξυμένου κυκλοφοριακού προβλήματος; Ορθή άποψη είναι η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Αλλά έως τότε κανένα μέτρο δεν μπορεί να ελεγχθεί σωστά, άρα και να αποδώσει.

Και αυτό είναι το ουσιαστικό απόσταγμα των απόψεων που προτάσσουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί και όσοι ένστολοι κατέχουν θέσεις ευθύνης κι έχουν εμπειρία στη διαχείριση των ζητημάτων της πόλης. Μένοντας στη λογική που «λέει» ότι στην Ελλάδα δεν πάσχουμε από νόμους, αλλά από την περιφρούρηση και την εφαρμογή τους.

ντεμιρης 2 1 1 e1686153377261

 

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΤΕΜΙΡΗ: «ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ»

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στην «Πολιτεία», ο διοικητής της Τροχαίας της Πάτρας φροντίζει να ξεκαθαρίσει διά παντός τη θέση του σε σχέση με τον Δήμο Πατρέων. Λέει χαρακτηριστικά ότι: «Εγώ δεν έχω καμία κόντρα με τον Δήμο, ούτε η θέση και η αρμοδιότητα μου, μου επιτρέπουν να έχω κάτι τέτοιο ούτε με τον Δήμο, ούτε και με οποιονδήποτε άλλο φορέα».

Προφανώς η απάντηση – διευκρίνιση του προέρχεται εξ ανάγκης. Διότι διαπιστώνει ότι από δημοσιεύματα που έχουν υπάρξει φέρεται να βρίσκεται ο ίδιος και η υπηρεσία την οποία διοικεί σε αντιπαράθεση με τον Δήμο της πόλης. «Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν συμβαίνει και δεν ισχύει. Εγώ απλώς προτάσεις κάνω με βάση την εμπειρία και την γνώση μου γύρω από τα προβλήματα της πόλης και δη το κυκλοφοριακό ζήτημα.

Από κει και πέρα, καθ’ ύλην αρμόδιος είναι ο Δήμος να αποφασίσει ποιες από τις προτάσεις αυτές επιθυμεί να εφαρμόσει. Εγώ περιορίζομαι στο να τις κάνω, και να περιφρουρώ αυτά που αποφασίζονται από τους αρμόδιους», εξηγεί αποσαφηνίζοντας τους ρόλους και κρατώντας αποστάσεις από το θέμα.

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΜΕΣΩ «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ»

κυκλοφοριακο 3 1

Μια από τις κυρίαρχες – ίσως η κυριότερη, κατά τον ίδιο – προτάσεις που είχε κάνει ο κ. Ντεμίρης, από ανάληψης των καθηκόντων του, προ διετίας, ήταν να απαγορευτεί η στάθμευση στις κεντρικές και προβληματικές οδικές αρτηρίες της πόλης. Στην Κορίνθου και στην Μαιζώνος.

Στην λογική ότι όσοι οδηγοί θέλουν να κάνουν στάση, όσο η στάθμευση επιτρέπεται, το κάνουν σε διπλή σειρά, ενώ αν απαγορευόταν γενικώς η στάθμευση, ακόμα και οι ολιγόλεπτες στάσεις θα ήταν σε μονή «γραμμή», άρα έστω κι έτσι δεν θα εμποδιζόταν η υπόλοιπη ροή της κίνησης σε αυτούς τους δύο δρόμους. Αυτό θα επέτρεπε σε περισσότερους οδηγούς να χρησιμοποιούν τους εν λόγω δρόμους, αποφεύγοντας στενότερες οδούς, κι έτσι γενικότερα θα ήταν πιο βελτιωμένο το κυκλοφοριακό.

Δεν ήταν ότι ο κ. Ντεμίρης είχε… ανακαλύψει την «Αμερική». Το μέτρο που είχε προτείνει στον Δήμο με επίσημο έγγραφο του, αλλά και αποκλειστικές, τότε, δηλώσεις του στην «Πολιτεία», είχε εφαρμοστεί ξανά στην Πάτρα, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Με βάση την ίδια ακριβώς λογική που επεξηγείται παραπάνω. Και όντως είχε αποδώσει καρπούς τότε. Ειδικά στην στενότερη Μαιζώνος, όπου το πρόβλημα είναι πιο οξυμένο από οπουδήποτε αλλού, μαζί με Κανακάρη και φυσικά την Αγίου Ανδρέου. Αλλά ο Δήμος Πατρέων δεν υιοθέτησε την συγκεκριμένη πρόταση ως ένα μέτρο που θα είχε απαλύνει το έντονο σημερινό πρόβλημα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ:

4 e1686153228307

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Comments are closed.