ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Βροχή αιτήσεων για μείωση των αντικειμενικών τιμών δέχεται από Δήμους όλης της χώρας το ΥΠΟΙΚ

Facebook
Twitter

Ο ένας μετά τον άλλο δήμοι από όλη τη χώρα ζητούν με αιτιολογημένες γνώμες που αποστέλλουν στο Υπουργείο Οικονομικών, να μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές που εκτοξεύθηκαν τον Ιούνιο του 2021, συμπαρασύροντας τον ΕΝΦΙΑ και άλλους 18 φόρους ακινήτων, στο πλαίσιο της δυνατότητας που δόθηκε για επαναξιολόγηση τους.

Μετά τον δήμο Αθηναίων, που άνοιξε πρώτος τον δρόμο ζητώντας μείωση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο των διαμερισμάτων της Αθήνας, ενδεικτικά ακολούθησαν ο δήμος Πατρέων που ζητάει «κούρεμα» 30% στις αντικειμενικές τιμές, ο δήμος Παλλήνης που διαπιστώνει ότι «είναι αδιανόητο, πολίτες με πενιχρά εισοδήματα, να χάνουν το δικαίωμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το επίδομα στέγασης, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ κλπ λόγω της αύξησης των αντικειμενικών», το δημοτικό συμβούλιο κεντρικής Κέρκυρας, μετά από κοινή εισήγηση όλων των φορέων της περιοχής , το σύνολο των δήμων της Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία.

Οι περιπτώσεις στη Γλυφάδα

Με επιστολή του στο υπουργείο Οικονοµικών το δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας, ζήτησε την αναπροσαρµογή των τιµών ζώνης, καθώς µετά την τελευταία αναθεώρηση προέκυψαν µεγάλες αυξήσεις. Ο δήμος θα αναθέσει σε ορκωτό εκτιµητή την εκπόνηση σχετικής έκθεσης από την πλευρά του, εφόσον το υπουργείο δηλώσει ότι προτίθεται να λάβει υπόψη µια τέτοια εκτίµηση για την καλύτερη αξιολόγηση όλων των δεδοµένων. Ωστόσο, ζητάει να δοθεί παράταση στην προθεσµία για την ολοκλήρωση της εκτίµησης, η οποία εκπνέει στις 20 Ιανουαρίου.

Σύµφωνα µε το ψήφισµα του δηµοτικού συµβουλίου, υπάρχουν περιπτώσεις ακινήτων που επιβαρύνθηκαν:

Για το 2022 µε ΕΝΦΙΑ ποσού 3.501,11 ευρώ, ενώ το προηγούµενο οικονοµικό έτος ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 865,57 ευρώ, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση φόρου της τάξης του 304%.
Για το 2022 µε ΕΝΦΙΑ ποσού 2.632,51 ευρώ, ενώ το προηγούµενο οικονοµικό έτος ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 465,94 ευρώ (αύξηση 465%).
Για το 2022 µε ΕΝΦΙΑ ποσού 2.369,27 ευρώ, ενώ το προηγούµενο οικονοµικό έτος ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 419,35 ευρώ (αύξηση φόρου 467%).
Για το 2022 µε ΕΝΦΙΑ ποσού 5.367, 42 ευρώ, επτά φορές πάνω από το προηγούµενο οικονοµικό έτος, όταν ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 745,38 ευρώ.
Ακόμα, ο Δήμος Κορινθίων που αποφάσισε να προχωρήσει σε ένσταση επί των αντικειμενικών αξιών διεκδικώντας την αναθεώρηση τους και την αποκατάσταση στην παροχή των κοινωνικών παροχών που έχουν χαθεί εξαιτίας της εκτόξευσης τους,θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες αιτιολογημένη γνώμη .

Ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα πραγματοποιηθεί στις περιοχές για τις οποίες θα αποδειχθεί η βασιμότητα των καταγγελιών των τοπικών δημοτικών Αρχών ότι οι αυξήσεις οι οποίες επιβλήθηκαν την 1-1-2022 ήταν υπέρμετρες και δεν δικαιολογούνταν από τα πραγματικά δεδομένα της κτηματαγοράς.

Πιθανή παράταση

Οι δήμοι, έχουν προθεσμία να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών εντός των ορίων τους, έως τις 20 Ιανουαρίου αλλά είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση.

Οι προτάσεις τους προς την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών για τις μειώσεις των τιμών των αντικειμενικών τιμών, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες, και να συνοδεύονται από αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία θα αποδεικνύουν για ποιους λόγους πρέπει να μειωθούν οι τιμές.

Ανάμεσα στους δήμους που αναμένεται να ζητήσουν μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετοί δήμοι της Αττικής όπου καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις όπως το Χαιδάρι, η Δάφνη, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, το Καματερό, ο Αγιος Δημήτριος, η Αγία Βαρβάρα αλλά και οι δήμοι όπως της Αστυπάλαιας όπου οι τιμές ζώνης αυξήθηκαν ως 230%, του Ναυπλίου όπου η αύξηση άγγιξε το 70%, της Λήμνου, του Λαγκαδά αλλά και δήμων της Εύβοιας όπου καταγράφονται μεγάλες επιβαρύνσεις για τους δημότες.

Οι όποιες αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές αποφασιστούν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοστούν όταν ολοκληρωθεί η επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών. Το πλέον πιθανό σενάριο προβλέπει οι αλλαγές να επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους ακινήτων του 2024 εκτός εάν υπάρξει κάποια απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ανατρέπει το υφιστάμενο καθεστώς.

Η διαδικασία

Οι στοιχειοθετημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών ,που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο των τιμών εκκίνησης σε ορισμένες περιοχές δημιούργησε σε κάποιους δήμους επιφυλάξεις, καθώς επικαλούνται πραγματικά στοιχεία που ίσως δεν ελήφθησαν υπόψη και σε επανεξέταση θα οδηγούσαν ενδεχομένως σε διαφορετικά αποτελέσματα ως προς τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης του συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού ακινήτων.

Ο καθορισμός τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων επηρεάζει τη φορολογική μεταχείριση των ιδιοκτητών ακινήτων στις περιοχές αυτές, διότι οι τιμές εκκίνησης λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία.

Επιπλέον, η αξία της περιουσίας, όπως διαμορφώνεται βάσει αυτών, αποτελεί προϋπόθεση χορήγησης διάφορων κοινωνικών παροχών από το κράτος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες με υπέρμετρη φορολογία και αφετέρου να στερούνται ενισχύσεων και παροχών, που υπό κανονικές συνθήκες δικαιούνται» αναφέρει στην επιχειρηματολογία του για τις διορθώσεις που θα επιχειρηθούν.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top