Μελέτη: Εξέταση αίματος βρίσκει ποια παιδιά κινδυνεύουν από διαβήτη και καρδιακές παθήσεις

Facebook
Twitter
ekset

Μια νέα εξέταση αίματος φαίνεται πως μπορεί να εντοπίσει παιδιά που κινδυνεύουν από σοβαρές νόσους, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι ηπατικές και οι καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου.

Η εξέταση αυτή αξιοποιεί τη σχέση μεταξύ λιπιδίων και ασθενειών που επηρεάζουν τον μεταβολισμό στα παιδιά και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Medicine. Η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Δρ Cristina Legido-Quigley, δήλωσε σχετικά: «Για δεκαετίες, οι επιστήμονες βασίζονταν σε ένα σύστημα ταξινόμησης για τα λιπίδια που τα χώριζαν σε καλή και κακή χοληστερόλη, αλλά τώρα με μια απλή εξέταση αίματος μπορούμε να εκτιμήσουμε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα μορίων λιπιδίων που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως προειδοποιητικά σημάδια».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι ερευνητές αμφισβητούν ότι η χοληστερόλη είναι η κύρια αιτία επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία στα παιδιά, εντοπίζοντας νέα μόρια λιπιδίων που συμβάλλουν σε κινδύνους για την υγεία, όπως η αρτηριακή πίεση, και δεν συσχετίζονται μόνο με το βάρος του παιδιού.

Η ομάδα αξιολόγησε τα λιπίδια στο αίμα 1.300 παχύσαρκων παιδιών. Στη συνέχεια, 200 από αυτά ακολούθησαν για ένα χρόνο το μοντέλο Holbaek, μια παρέμβαση στον τρόπο ζωής για άτομα με παχυσαρκία που είναι δημοφιλής στη Δανία. Τα επίπεδα λιπιδίων στην ομάδα παρέμβασης που συσχετίζονται με τον κίνδυνο διαβήτη, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την αρτηριακή πίεση, μειώθηκαν παρά το γεγονός ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν είχε βελτιωθεί σημαντικά.

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο η γενετική επηρεάζει τα λιπίδια και τι σημαίνει αυτό για τις μεταβολικές ασθένειες, καθώς και πώς η παρέμβαση στα επίπεδα αυτών των λιπιδίων μπορεί να βελτιώσει την υγεία.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top