του Αχιλλέα Ροδίτη
Το να σου περιγράφει ο Ηλίας Μεντζελόπουλος μια κατάσταση καταστροφής στον τομέα του τουρισμού και των ξενοδοχείων της Πάτρας, δεν είναι κάτι που μπορείς να προσπεράσεις εύκολα. Διότι εκτός από τη θεσμική του ιδιότητα, ως Πρόεδρος των Ξενοδόχων της πόλης, διαθέτει την πολύχρονη πείρα στον τομέα του όντας ενεργός ξενοδόχος εδώ και δεκαετίες.
Και επειδή συνηθίζει να λέει «λίγα» και ουσιαστικά, όχι «πολλά» χωρίς αντίκρισμα, και παράλληλα έχει το μέτρο σύγκρισης μεταξύ διαφορετικών εποχών, όσον αφορά την πόλη και την επισκεψιμότητα της, αν μη τι άλλο οι δηλώσεις του αποκτούν βαρύνουσα σημασία.
Αρκούσε λοιπόν μια συνάντηση μας την περασμένη Κυριακή, στο γραφείο του, στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ, για να μας σκιαγραφήσει το κατρακύλισμα του τουρισμού στην Πάτρα αλλά και να επισημάνει την έντονη ανησυχία του για ακόμα χειρότερες καταστάσεις τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σημειώνουμε πως είναι θέμα που δεν αφορά μόνο τους ξενοδόχους, που άλλωστε προσφέρουν θέσεις εργασίας στην πόλη, αλλά γενικότερα την τοπική αγορά και οικονομία.
ΤΟ «ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Η πρώτη αντίδραση του στο ερώτημα «πώς βλέπει τα πράγματα» ήταν ένας μικρός αναστεναγμός και μια σαφή, ξεκάθαρη απάντηση: «Δυστυχώς τελειώσαμε». Φράση που συμπληρώθηκε αμέσως με την διαπίστωση: «Δυστυχώς, η Πάτρα δεν έχει πια νέους πελάτες».
Και είναι μια διαπίστωση που δεν ταίριαζε στην πόλη τα προηγούμενα χρόνια, διότι σε αντίθεση με όσα ίσως πιστεύουν κάποιοι, η αχαϊκή πρωτεύουσα ήταν προορισμός χιλιάδων επισκεπτών ετησίως. Επισκέπτες διαφορετικών κατηγοριών. Άλλοι για επιστημονικούς, άλλοι για εκκλησιαστικούς λόγους, μαθητές ή απλοί ταξιδιώτες που επέλεγαν την Πάτρα για μια ολιγοήμερη διακοπή. Ακόμα και κομμάτι επιβατών προς Ιταλία που διανυκτέρευαν ένα-δυο βράδια στην πόλη. Και όλοι μαζί γέμιζαν καθ’ όλο τον χρόνο τα ξενοδοχεία, που τώρα «περιμένουν» μισο-άδεια.
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ «ΑΡΧΟΝΤΩΝ»
Ωστόσο, την διαπίστωση του κ. Μεντζελόπουλου διαδέχθηκε μια ακόμα που είναι αποτέλεσμα κριτικής σε βάρος τοπικών φορέων: «Δεν έχουμε νέους πελάτες, αλλά δεν έχουμε και πολιτικές για να έχουμε νέους πελάτες», τόνισε.
Αναφερόμενος στην ανάγκη να είχαν υπάρξει στοχευμένες παρεμβάσεις και κινήσεις εκ μέρους, για παράδειγμα, του Δήμου Πατρέων αλλά και της ΠΔΕ, προς την κατεύθυνση πιο αποτελεσματικής ανάδειξης της περιοχής. Μέσα βέβαια και από την παράλληλη βελτίωση της εικόνας, των συνθηκών της καθημερινότητας κ.λπ..
ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ…
Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Μεντζελόπουλο, θα επιδεινωθεί «αλυσιδωτά» φέτος το καλοκαίρι εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της ενεργειακής κρίσης. Όπως διευκρινίζει, δεν είναι μόνο το σκέλος των Ρώσων επισκεπτών που δεν θα ‘ρθουν.
«Είναι και όλες οι άλλες εθνικότητες που λόγω της κακής οικονομίας, από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και μετά, αλλά πολύ χειρότερα τώρα με τον πόλεμο, φοβάμαι ότι θα ματαιώσουν σε μεγάλο βαθμό τις διακοπές τους που συνήθιζαν να κάνουν στη χώρα μας αλλά και εδώ στην περιοχή μας», εξηγεί.
Με άλλα λόγια, Ρώσοι μπορεί να μην έρθουν, όμως οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες επειδή δεν θα έρθουν και πολλοί τουρίστες ούτε από τα Βαλκάνια, ούτε από τις βόρειες χώρες, ούτε καν από την Γερμανία! Κάτι για το οποίο, τόνισε, ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να το αναμένουμε.
ΓΙΑΤΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΝΕΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ;
Μια εύλογη απορία, φυσικά, είναι γιατί εν μέσω τέτοιας κρίσης παρατηρείται η έναρξη λειτουργίας νέων ξενοδοχείων στην Πάτρα. «Απλά μοιράζονται από την ίδια πίτα», ήταν το σχόλιο του ιδιοκτήτη του ΑΣΤΗΡ.