ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μερίσματα: Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή τους από τις τράπεζες

merismata trapezes
Αίρεται η απαγόρευση καταβολής μερίσματος από τις τράπεζες από το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τις διοικήσεις των τραπεζών σε συνεργασία με τους επόπτες, οι οποίοι θα συνεκτιμήσουν τα αποτελέσματα των stress tests (τέστ αντοχής) των πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδος.

Μετά από δύο σχεδόν έτη, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την καταβολή μερίσματος στις τράπεζες, υπό την προϋπόθεση να εμφανίσουν κέρδη, μετά από απόφαση που έλαβε σήμερα ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο SSM.

H σχετική απαγόρευση είχε επιβληθεί από την ΕΚΤ στις 20 Μαρτίου 2020, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων που είχε ανακοινώσει προκειμένου να ενισχύσει και να θωρακίσει ταυτόχρονα τις τράπεζες, έναντι των πρωτόγνωρων συνθηκών που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Από την εξέλιξη αυτή μπορούν να ωφεληθούν και οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, όσες εξ αυτών τουλάχιστον κατορθώσουν να εμφανίσουν κέρδη στη φετινή χρήση.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να χαλαρώσει τα αυστηρά μέτρα μετά τις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις οι οποίες επιβεβαιώνουν την οικονομική ανάκαμψη και οδηγούν σε μειωμένη αβεβαιότητα. Οι επόπτες εξέτασαν τις πρακτικές πιστωτικού κινδύνου που ακολούθησαν οι τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έκριναν ότι είναι πλέον σκόπιμο να επιστρέψουμε στο προγενέστερο εποπτικό πλαίσιο το οποίο επέτρεπε την καταβολή μερισμάτων ή την επαναγορά ιδίων μετοχών από τα πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον το επιτρέπουν οι κεφαλαιακές τους αντοχές.

Ωστόσο, η ΕΤΚ προειδοποιεί ότι οι τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν συνετές όταν αποφασίζουν για μερίσματα και επαναγορά μετοχών, λαμβάνοντας υπόψη προσεκτικά τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Επίσης, δεν θα πρέπει να υποτιμούν τον κίνδυνο οι επιπρόσθετες απώλειες να επηρεάσουν αργότερα την κεφαλαιακή τους κατάσταση καθώς σταδιακά θα λήγουν τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζουν οι εθνικές κυβερνήσεις.

Κατά την αξιολόγηση της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών οι εποπτικές αρχές, όπως διευκρινίζεται θα λάβουν υπόψιν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests) τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας. Οι επόπτες θα εξετάσουν επίσης προσεκτικά τις πρακτικές πιστωτικού κινδύνου που εφαρμόζει η κάθε τράπεζα οι οποίες είναι πιθανόν να επηρεάσουν την κεφαλαιακή της κατάσταση.

Η σύσταση για τα μερίσματα παραμένει σε ισχύ έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, πράγμα που σημαίνει ότι οι επόμενες αποφάσεις για την καταβολή μερισμάτων θα πρέπει να ληφθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Η ΕΚΤ ζητά επίσης από τις τράπεζες να υιοθετήσουν μια συνετή προσέγγιση όταν αποφασίζουν για τις πολιτικές αποδοχών. Στο πλαίσιο τής διαδικασίας εποπτικής αναθεώρησης, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αξιολογεί τις πολιτικές αμοιβών των τραπεζών και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν αυτές οι πολιτικές στην ικανότητα μιας τράπεζας να διατηρήσει μια υγιή κεφαλαιακή βάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

You may also like

pleistiriasmoi 1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα βάλετε «φρένο» στους πλειστηριασμούς για χρέη – Πώς κερδίζετε κούρεμα και αποπληρωμή σε 240 δόσεις

«Φρένο» στους πλειστηριασμούς των υποθηκευμένων τους ακινήτων μπορούν να βάλουν χιλιάδες οφειλέτες μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού: Και ...

Comments are closed.