ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Μετά τις μωβ έρχονται και οι γαλάζιες μέδουσες – Κάψιμο και φαγούρα χωρίς να μας ακουμπήσουν

Facebook
Twitter
Εκτός από τις μωβ μέδουσες πλέον και οι γαλάζιες μέδουσες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες, προκαλώντας τρόμο σε όσους επιλέξουν να δροσιστούν με μια βουτιά.

Όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, για έναν μήνα θα έχουμε στις θάλασσες της Ελλάδας – όπως κάθε χρόνο – πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo.

Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά – μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας.

Γαλάζιες μέδουσες: Kάψιμο και χωρίς να μας ακουμπήσουν

Αν μας ακουμπήσουν νιώθουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι αρκετά εύκολο να τις απωθήσει κάποιος καθώς έχουν μεγάλη καμπάνα και είναι δύσκολο κάποιος να πέσει πάνω τους.

medouses galazies

Ωστόσο, θέλει τεράστια προσοχή αφού αν τις ακουμπήσει κάποιος δεν πρέπει να ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα. Όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας είναι σαν να ακουμπάς μια chilli πιπεριά στο εσωτερικό της και μετά να ακουμπάς το πρόσωπο σου.

Οι Rhizostoma pulmo, όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, είναι μεγάλες σε μέγεθος. Μέχρι 90 εκατοστά διάμετρο της καμπάνας μπορούν να έχουν και τις βλέπουμε είτε με λευκό χρώμα ή είτε με μπλε χρώμα, οι οποίες έχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.

Τονίζεται πως οι εξάρσεις της Ελλάδας δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Αδριατικής.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top