ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταβιβάσεις χωρίς ταυτότητα κτιρίου έως τα τέλη Μαρτίου

fotografia aera patra e a a 34089677
Νέα παράταση, έως τις 31 Μαρτίου, έλαβε η υποχρεωτική εφαρμογή της ταυτότητας κτιρίου. Ετσι οι ιδιοκτήτες που σκοπεύουν να μεταβιβάσουν ένα κτίριο θα μπορούν να το κάνουν για ακόμη δύο μήνες χρησιμοποιώντας τη βεβαίωση μηχανικού, όπως ίσχυε έως σήμερα. Το κόστος πάντως δεν θα είναι αμελητέο – ήδη κυμαίνεται στα 300-500 ευρώ για ένα διαμέρισμα.

Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, η δίμηνη παράταση θα δοθεί σε συντονισμό με το υπουργείο Οικονομικών, που ανακοίνωσε προχθές την πρόθεσή του να δοθεί αντίστοιχη παράταση έως το τέλος Μαρτίου για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα της εύρυθμης ολοκλήρωσης στις μεταβιβάσεις ακινήτων σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέσω της βεβαίωσης μηχανικού», σχολίασε ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς. Οπως επισήμανε, πάντως, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τις αρχές του 2021 και ήδη έχουν γίνει περί τις 20.000 καταχωρίσεις ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι η ταυτότητα κτιρίου είναι ουσιαστικά η καταχώριση (υποχρεωτικά από ένα μηχανικό) όλων των βασικών στοιχείων για ένα ακίνητο σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων την οποία διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο. Οταν τεθεί σε υποχρεωτική εφαρμογή, σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου ή αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας και σε κάθε νέα οικοδομή θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει «πιστοποιητικό πληρότητας», το οποίο αποδεικνύει την καταχώριση των στοιχείων που απαιτούνται για την ηλεκτρονική ταυτότητα. Η ταυτότητα θα υποκαταστήσει τη βεβαίωση μηχανικού (η οποία ισχύει εδώ και μία δεκαετία) ότι στο ακίνητο δεν υπάρχουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες.

Το κόστος της ταυτότητας κτιρίου ωστόσο δεν θα είναι αμελητέο. Ηδη για διαμερίσματα έως 100 τ.μ. η μέση τιμή στην αγορά κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή. Στην πραγματικότητα, η συμπλήρωσή της είναι μια τυπική διαδικασία καθώς, όπως αποδείχθηκε από τις δηλώσεις αυθαιρέτων, οι μηχανικοί δεν ελέγχονται από τις πολεοδομίες για την πιστότητα όσων δηλώνουν.

You may also like

Comments are closed.