ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταβίβαση ακινήτων: Σε 2 μήνες ηλεκτρονικά, από το γραφείο του συμβολαιογράφου

akinita idioktites
Ηλεκτρονικά θα γίνεται μετά από 2 μήνες, η μεταβίβαση ακινήτων στη χώρα μας.

Αυτό ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός για το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος, μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), για την «δημοτική περιουσία και το Εθνικό Κτηματολόγιο».

Ο κ. Στύλος, αναφερόμενος στο σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, είπε ότι «πλέον η μεταβίβαση θα γίνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να πηγαίνει κανείς για 17 δικαιολογητικά σε 11 διαφορετικές υπηρεσίες. Είμαστε έτοιμοι, και τεχνικά, και σε δύο μήνες αυτό θα ισχύει για το 100% των ακινήτων στην Ελλάδα».

Επίσης διαβεβαίωσε ότι «η κτηματογράφηση της χώρας θα ολοκληρωθεί στο 90% μέχρι το 2023, δύο χρόνια νωρίτερα από ότι είχε εξαγγελθεί» σημειώνοντας ότι «σήμερα υπάρχει ένα 2% των ιδιοκτητών σε πολλές περιοχές, που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, ενώ το 98% είναι τακτοποιημένο. Με το νομοσχέδιο αυτό, το 2% θα σταματήσει να εμποδίζει το υπόλοιπο 98% από το να έχει πρόσβαση σε δεκάδες ψηφιακές υπηρεσίες και διευκολύνσεις», είπε.

Στην ημερίδα μίλησε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τη δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος καταχώρησης της ακίνητης περιουσίας ως μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση.

Ο κ. Βορίδης, μεταξύ άλλων υπογράμμισε, ότι με τη μετάβαση των μετεγγραφών από τα υποθηκοφυλακεία στα κτηματολογικά γραφεία, διαμορφώνεται ένα τελείως διαφορετικό σύστημα, το οποίο θα καταστεί μία αξιόπιστη σύνδεση με τα ζητήματα των εμπράγματων δικαιωμάτων για τη διασφάλιση των δικαιούχων, προσθέτοντας ότι το ζήτημα αυτό αγγίζει κατ’ εξοχήν τα θέματα της δημόσιας περιουσίας.

Ωστόσο, επισήμανε ότι απαιτείται μια σωστή στρατηγική στόχευση και πάρα πολλή δουλειά για να καταστεί αποτελεσματική η λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση του, ότι ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Στύλιος, μέσα από τη ρεαλιστική και ολιστική του προσέγγιση, θα βρει τις κατάλληλες ισορροπίες όπου αυτό καταστεί αναγκαίο, τόσο στα ζητήματα που αφορούν στη δημόσια και στη δημοτική περιουσία, όσο και σε θέματα κοινωνικής ισορροπίας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τα προβλήματα της κρίσης της πανδημίας, είναι παρούσα για όλα τα μεγάλα προβλήματα αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δήμοι.

Η ΚΕΔΕ, είπε, προσπαθεί να εντοπίζει, να συζητάει και να επιλύει προβλήματα που προκύπτουν. Ένα τέτοιο βασικό μείζον θέμα, είναι το θέμα της δημοτικής περιουσίας και του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, θα υπάρξει ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία τα «ορφανά» δημοτικά ακίνητα δεν θα περιέρχονται στο Δημόσιο, αλλά στους δήμους όπου ανήκουν.

Επίσης, στην ημερίδα συμμετείχε και ο πρόεδρος του Κτηματολογίου, καθηγητής Δημήτρης Σταθάκης, ο οποίος επισήμανε τον σημαντικό ρόλο των δήμων και ζήτησε τη βοήθειά τους για να ολοκληρωθεί η Κτηματογράφηση.

«Η δημοτική αρχή είναι το σημείο αναφοράς που εμπιστεύονται οι πολίτες στην τοπική κοινωνία και μπορεί να τους παροτρύνει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους ώστε να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο», είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ακόμη και ο Στέφανος Κοτσώλης, γενικός διευθυντής του Κτηματολογίου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το έργο διαλειτουργικότητας των δήμων με το Κτηματολόγιο, έτσι ώστε τα πιστοποιητικά που θέλουν οι δήμοι να εκδίδονται απευθείας, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου, όλα τα δεδομένα θα διατίθενται μέσω της διαλειτουργικότητας.

Επίσης, είπε ότι είναι σε εξέλιξη η δημιουργία πλατφόρμας με γεωχωρικά δεδομένα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στους δήμους, ώστε να μπορεί κάθε δήμος να την αξιοποιήσει και να σχεδιάσει εφαρμογές ή να επεξεργάζεται δεδομένα προκειμένου να ολοκληρώσει έργα που εμπλέκουν γεωχωρική πληροφορία.

Όλες δε αυτές οι ενέργειες, πρόσθεσε, θα καταχωρηθούν στην ενιαία πλατφόρμα και θα είναι εσαεί διαθέσιμες και με ένα παρόμοιο τρόπο.

You may also like

Comments are closed.

pleistiriasmoi 1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα βάλετε «φρένο» στους πλειστηριασμούς για χρέη – Πώς κερδίζετε κούρεμα και αποπληρωμή σε 240 δόσεις

«Φρένο» στους πλειστηριασμούς των υποθηκευμένων τους ακινήτων μπορούν να βάλουν χιλιάδες οφειλέτες μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού: Και ...