ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Μετωπική των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής για την ακρίβεια

Facebook
Twitter
dendias-xatzidakis-Mitsotakis-Vouli-Progdil

Με την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ξεπεράσει τον εκλογική πήχη των ευρωεκλογών του 2019 κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφει το πλάνο των θετικών αλλαγών στη χώρα με πρώτο «σταθμό» τις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Και χθες από τη Χαλκίδα ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας, χωρίς τοξικότητα ή παράθυρα αναβολής των μεγάλων μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια. Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να διατηρήσει την πολιτική αντιπαράθεση στο πλαίσιο του παραγωγικού και ουσιαστικού διαλόγου, να στρέψει τη συζήτηση στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και να παρουσιάσει τα θετικά βήματα που η κυβέρνηση δρομολογεί, δίνοντας και πάλι έμφαση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή θα μιλήσει αναλυτικά για το ζήτημα της ακρίβειας και τις πρωτοβουλίες που συμπεριλαμβάνει στο σχέδιό του το Μέγαρο Μαξίμου για να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα και στην αγοραστική δύναμη των πολιτών. Μετά την ερώτηση που κατέθεσε τον Μάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα και τη θετική ανταπόκριση του πρωθυπουργού θα εξελιχθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια, όπως αναμένεται, η πρώτη σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που συμπίπτει επί της ουσίας με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η διαδικασία θα έχει χαρακτηριστικά ντιμπέιτ, ωστόσο την αντιμετωπίζουν ως ευκαιρία ανάδειξης όλων όσων έχουν ήδη γίνει ή προγραμματιστεί σε βραχυπρόθεσμο αλλά όχι μόνο ορίζοντα. Γνωρίζουν επίσης ότι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα προσέλθουν με όρους σκληρής αντιπαράθεσης, αλλά πιστεύουν ότι οι ανέφικτες παροχές που προτείνουν είναι εύκολο να αποδειχθεί ότι δεν έχουν βάση κι ότι δεν πρόκειται να πείσουν για το αντίθετο τους πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να τονίσει ότι δεν ισχύει ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ακρίβεια, όπως κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση. Θα παραθέσει στοιχεία από τους ελέγχους στην αγορά που συνεχίζουν να γίνονται με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς και από τα πρόστιμα που επιβάλλονται, θα θυμίσει τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν μέσα στην πανδημία και έφεραν την ενίσχυση με 40 δισεκατομμύρια ευρώ των επιχειρήσεων και της κοινωνίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη δημιουργία πολλών χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και τη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος. Ταυτόχρονα θα απαντήσει σχετικά με την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης που εισηγούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δεν πρόκειται να λειτουργήσει κι ότι η εφαρμογή του θα ροκανίσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2%.

Σε αυτό το σημείο η ηγεσία της κυβερνητικής παράταξης στέκεται κάθε φορά για να καταδείξει τη διαφορά της πολιτικής ανάμεσα στην υπεύθυνη και αποτελεσματική Νέα Δημοκρατία και στα «λεφτόδεντρα» του ΣΥΡΙΖΑ ή την αχρείαστη παροχολογία από τα άλλα κόμματα. Κυβερνητικό στέλεχος εξηγεί ότι αυτό είναι και το «κλειδί» της αναγκαίας σύγκρισης που θα γίνει αναμφίβολα πολλές φορές μέσα στα επόμενα 24ωρα και μέχρι τις ευρωεκλογές. Η σύγκριση που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι και σε άλλους τομείς, παρότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις κατατίθενται «ενστάσεις» από τους πολίτες, όπως για την κατάσταση στα νοσοκομεία, στην Παιδεία, στο πεδίο της ασφάλειας. Και για αυτά τα θέματα, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι «γαλάζιοι» υπουργοί και βουλευτές θα παρουσιάσουν τα πεπραγμένα και με ρεαλιστική οπτική θα παροτρύνουν και τα άλλα κόμματα να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της χώρας και στην προώθηση βέλτιστων λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. «Αυτό το πλατύ ποτάμι του προοδευτικού εκσυγχρονισμού, του υπεύθυνου πατριωτισμού, το οποίο ξαναγεννήθηκε και ξαναδυνάμωσε στις κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου, είμαστε εδώ να αποδείξουμε ότι παραμένει ισχυρό και ορμητικό» είπε χαρακτηριστικά χθες κατά την επίσκεψή του  Χαλκίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να επισημάνει στο ακροατήριό του ότι θα επιμείνει στην στρατηγική εκσυγχρονισμού και διαρκούς αναβάθμισης της χώρας.

Η επιχείρηση επικαιροποίησης της σχέσης με τους ψηφοφόρους του Κέντρου είναι ορατή σε κάθε δημόσια παρέμβασή του- όπως και η επισήμανση ότι η ΝΔ με μια νέα μεγάλη νίκη στις προσεχείς ευρωεκλογές θα μπορέσει μέσα στα τρία χρόνια που έχει μπροστά της, χωρίς άλλη εκλογική αναμέτρηση, να υλοποιήσει το πρόγραμμα και να φανεί συνεπείς ως προς τις δεσμεύσεις της. «Η χώρα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή. Είναι πιο ισχυρή οικονομικά, είναι πιο ισχυρή αμυντικά, είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά, είναι πιο ισχυρή γιατί έχει συνάψει ένα πλαίσιο συμμαχιών το οποίο μας επιτρέπει να ατενίζουμε και το γεωπολιτικό μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Όλα αυτά δεν ήταν δεδομένα. Έγιναν με πολύ μεγάλη προσπάθεια», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης ζητώντας στις προεκλογικές περιοδείες από τους πολίτες να μην δώσουν με τη ψήφο τους «το πάτημα ή την ευκαιρία να τεθεί σε αμφισβήτηση αυτή η πορεία σταθερότητας και προόδου της χώρας».

Αντίπαλος της προσπάθειας είναι η «χαλαρή ψήφος» και η αποχή- δύο συνθήκες που επιδιώκει να απομακρύνει όσο μπορεί η κυβερνητική παράταξη με στόχο ένα ισχυρό αποτέλεσμα. Ποιος είναι ο πήχης; Καταρχάς, όπως διευκρίνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης η σύγκριση δεν μπορεί παρά να γίνει μεταξύ ευρωεκλογών και ευρωεκλογών, εννοώντας ότι ο πήχης μπαίνει στο 33,12%, που έλαβε η Νέα Δημοκρατία το 2019 στην ευρωκάλπη. «Συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές με εθνικές εκλογές. Γι’ αυτό και εγώ δεν φοβήθηκα να βάλω τον πήχη στο αποτέλεσμα των προηγούμενων ευρωεκλογών, του 2019. Και πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο και γιατί όχι να τον ξεπεράσουμε», λέει και εκφράζει τη βεβαιότητά του για το αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης, κάτι που επιβεβαιώνεται ως πιθανή εξέλιξη σε κάθε δημοσκόπηση τις τελευταίες εβδομάδες.

Στην προεκλογική ρητορική εντάσσεται και η αυτοκριτική για κινήσεις που δεν έγιναν ή που έγιναν με λάθος τρόπο. Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να φωτίσει τη μεγάλη εικόνα, ζητώντας από τους πολίτες να κρίνουν το σύνολο των πρωτοβουλιών και δράσεων τα πέντε έτη διακυβέρνησης. Στη ρητορική κουμπώνουν και τη βούληση για την ανάδειξη των προτεραιοτήτων της Ευρώπης και των πολιτικών που ανέπτυξε η Ελλάδα για να γίνει «από μαύρο πρόβατο της Ευρώπης μια χώρα αξιοπρέπεια».

Όσον αφορά την αυριανή επίσκεψη στην Άγκυρα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός περιγράφει το στόχο. «Είναι πολύ καλύτερο να μιλάμε με την Τουρκία, ακόμα και αν διαφωνούμε, παρά να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη στον Alpha, συμπληρώνοντας ότι είναι προβληματισμένος από δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και ότι ελπίζει ότι η προεκλογική ρητορική δεν θα αποτελέσει την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top