ΚΟΣΜΟΣ

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Βλέπει» σύντομα εκεχειρία και συνάντηση Πούτιν με Ζελένσκι

putin zelenski
Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη σημείωσαν τη σημαντικότερη πρόοδο που έχει γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με το να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απευθείας συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, οι σημερινές (29.03.2022) συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών σημείωσαν την πιο σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μέχρι σήμερα.

Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές πραγματοποίησαν την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών μετά από δύο και πλέον εβδομάδες, με την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της, να μπαίνει πλέον στην πέμπτη της εβδομάδα.

Μιλώντας από τον χώρο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία χαιρετίζει την επίτευξη συμβιβασμού και κοινής κατανόησης των δύο χωρών σε ορισμένα ζητήματα και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό.

Συμπλήρωσε ότι τα «πιο ακανθώδη ζητήματα» αναμένεται να συζητηθούν αργότερα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν στη συνέχεια!

Πάντως, το τουρκικό ΥΠΕΞ έσπευσε να διευκρινίσει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των πλευρών δεν θα συνεχίσουν αύριο, Τετάρτη (30.03.2022).

Κωνσταντινούπολη: Τα πρώτα «θετικά» βήματα στη σκακιέρα

Νωρίτερα το Κίεβο πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι διαπραγματευτές ανακοίνωσαν ότι η Μόσχα περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι στις προτάσεις του Κιέβου, στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη, περιλαμβανόταν και μία με βάση την οποία η Ρωσία δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δήλωση αυτή του Μεντίνσκι μεταδόθηκε από τη ρωσική κρατική τηλεόραση αφού ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ