ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Μια ταινία που «δένει»… Αχαΐα με Calabria – Τι αποκάλυψε στην “Πολιτεία” ο διάσημος Πατρινός Συνθέτης Αλ. Χάχαλης

Facebook
Twitter

Αχαΐα και Καλάμπρια είναι δυο περιοχές με στενούς δεσμούς, υπό την έννοια ότι κατοικούνται από ανθρώπους που έχουν το ίδιο «αίμα», προέρχονται από ίδιους προγόνους, ίδια φυλή.

Αυτό δεν αποτελεί μια αυθαίρετη άποψη από κάποιον πατριδολάτρη, αλλά μια καθαρά επιστημονική προσέγγιση για την συγγένεια των λαών αυτών των δύο περιοχών που τις χωρίζει μόνο η θάλασσα.

Αφορμή όμως για αυτήν την επισήμανση δεν είναι κάτι αόριστο αλλά κάτι πολύ συγκεκριμένο που αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη. Αφορά στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, μια ταινία δηλαδή, που είναι στα σκαριά και που τον ερχόμενο Ιούνιο αναμένεται να παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ της Βενετίας, (18 Ιουνίου 2023), με αξιώσεις για βραβεύσεις.

 

1 ΕΝΘΕΤΗ. 1 1

Είναι μια ταινία που αποτελεί το αποτέλεσμα έμπνευσης της Καλαμπρέζας ηθοποιού και παραγωγού ντοκιμαντέρ Χριστίνας Μαντη (Christina Mantis) η οποία ήθελε με έναν τρόπο να αναδείξει τους στενούς δεσμούς που έχουν μεταξύ τους, οι «Greci» της Νότιας Ιταλίας, απ’ όπου και η ίδια προέρχεται αισθανόμενη βέρα Ελληνίδα, με τους Αχαιούς και κατ’ επέκταση με την Αρχαία Ελλάδα.

Την ύπαρξη της ταινίας και τη διενέργεια των γυρισμάτων, αποκάλυψε ο διεθνούς φήμης Έλληνας Θεατρικός Συνθέτης, Εκτελεστής και Ποιητής – και γέννημα θρέμμα Πατρινός – κ. Αλέξανδρος Χάχαλης. Στο πλαίσιο της πρόσφατης εκδήλωσης του Συνδέσμου Απανταχού Αχαιών, ο γνωστός Συνθέτης βρέθηκε στην Πάτρα και μίλησε για το συγκεκριμένο πρότζεκτ στο οποίο μάλιστα συμμετέχει ενεργά, αφενός «ντύνοντας» μουσικά την συγκεκριμένη ταινία, αφετέρου, δίνοντας το «παρών», και ως ηθοποιός. Και μάλιστα, ως συμπρωταγωνιστής!

1 ΕΝΘΕΤΗ 2 1

«Με την δημιουργό είμαστε στενοί φίλοι και συνεργάτες πολλά χρόνια, από την εποχή των Ελευσίνιων μυστηρίων που κάναμε στην νότια Ιταλία. Αυτό που επιχειρεί τώρα είναι κάτι που με αγγίζει, για αυτό άλλωστε και συμμετέχω. Όπως σε κάθε τι που μου ‘κολλάει’ και έχει κάτι να πει…», τονίζει στην «Πολιτεία» ο Πατρινός διάσημος Συνθέτης.

Ο ίδιος στην ταινία θα μιλά στα ελληνικά, στα αρχαία ελληνικά και στα ιταλικά και η πλοκή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα σχετίζεται με μια περιήγηση της Πηνελόπης στα μέρη από τα οποία πέρασε ο Οδυσσέας και στην αναζήτηση των γυναικών που συνάντησε, από την Κίρκη, στην Καλυψώ και την Ναυσικά.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΧΑΧΑΛΗ

1 ΚΕΝΤΡΙΚΗ Χάχαλης. 2 1
Το έργο του Αλέξανδρου Χάχαλη έχει χαρακτηριστεί διαχρονικό, αρχέγονο, προοδευτικό, επαναστατικό και επικό, εκπορευόμενο από τον ελληνικό πολιτισμό. Έζησε για 21 χρόνια στην Νέα Υόρκη (1980-2001) και τα τελευταία χρόνια διαμένει μεταξύ Αθήνας και Σπολέτο Ιταλίας.

Το 2014, στο 2ο Φεστιβάλ Αστρονομίας και Μουσικής STARMUS, στο διάσημο θέατρο Grande Auditorio de Tenerife παρουσίασε το διαστημικό του έργο «ΠΥΡ ΑΕΙΖΩΟΝ» προς τιμήν του εκλιπόντος θρυλικού Νηλ Άρμστρονγκ, του Ρώσου κοσμοναύτη Αλεξέι Λεόνοφ και παγκοσμίως διακεκριμένων κορυφαίων αστροναυτών, (Τσαρλς Ντιουκ, Γουόλτερ Κάνινγκχαμ), αλλά και επιστημόνων, (Στήβεν Χόκινγκ, Ρίτσαρντ Ντόκινς), καθώς και καλλιτεχνών, (Μπράιαν Μέι, Ρικ Γουέικμαν). Όλα αυτά σε «ζωντανή» κάλυψη από την κρατική τηλεόραση των Κανάριων Νήσων της Ισπανίας, ενώ συμμετείχε η διαπρεπής υψίφωνος από την Κύπρο Κατερίνα Μηνά.

Επίσης, 9, συνέθεσε αποκλειστικά τη μουσική για το 5ο επεισόδiο της πολυβραβευμένης σειράς ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο, «Mt.Olympos», «Macedonia The Shinning Gate to Mt.Olympus», σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Κρικέλη της «Ellopia Films USA», τον Μάιο του 2019, σε πρώτη προβολή.
Το 1998 τιμήθηκε από τον σύλλογο των Ελλήνων καθηγητών του Πανεπιστημίου του Σικάγου για την ηχητική του απόδοση της ελληνικής γλώσσας στο Central Park της Νέας Υόρκης, το 2000, πλάι στην Ολυμπία Δουκάκη και έξι ακόμα Έλληνες. Έχει ακόμα τιμηθεί για την εισφορά του στο θέατρο και για την καλλιτεχνική αναγνώριση εκτός Ελλάδας.

Το 2002 ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Απόλλωνος Ναός», με αποστολή την παραγωγή οπτικοακουστικών καλλιτεχνικών έργων, συναυλιών και συνεδρίων εστιασμένων στον Διαχρονικό Ελληνικό Πολιτισμό, με στόχο την διάδοσή του παγκοσμίως. Είναι εμπνευστής του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου «Οδύσσεια της Γνώσεως», με σκοπό την διερεύνηση φλεγόντων ζητημάτων κοινωνικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου.

Του Αχιλλέα Ροδίτη

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ:

18 2 e1676379361221

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top