ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Όχι στην εκτροπή του Αχελώου, τα θαλάσσια αιολικά στον Πατραϊκό κόλπο και στην υποβάθμιση της Τριχωνίδας»

Facebook
Twitter
tremopoylos.jpg

Επίσης, ότι …Χρειαζόμαστε ένα νέο  παραγωγικό και καταναλωτικό  μοντέλο τονίζει στη συνέντευξή του ο πρώην Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μ. Τρεμόπουλος

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Πρόσφατα, οι «Πράσινοι-Οικολογία» επισκέφθηκαν την Δυτική Ελλάδα και είπαν «Όχι» στην εκτροπή του Αχελώου, στα θαλάσσια αιολικά στον Πατραϊκό και στην υποβάθμιση της Τριχωνίδας (στη σελίδα 19 δημοσιεύεται ρεπορτάζ για την παρέμβασή τους αναφορικά με το τρένο στην Πάτρα). Επισκέφτηκαν σημαντικούς υγροτόπους και οικοσυστήματα, ενώ συναντήθηκαν και με τον ΠΔΕ κ. Νεκτάριο Φαρμάκη εκθέτοντας τις θέσεις τους. Η περιοδεία έγινε απ’ τον Συμπρόεδρο Κ. Παπακωνσταντίνου, τον Συντονιστή και π. Ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλο και τους Γιώργο Δημαρά (π. βουλευτή) και Β. Γραμματικογιάννη. Η «Πολιτεία», μίλησε με τον κ. Τρεμόπουλο, σε  μια συνέντευξη για το κλίμα και την οικολογία, αλλά και ευρύτερα για την πολιτική και την κοινωνία. 

μοτο

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

ΕΡ:  Από την πρόσφατη περιοδεία σας στη Δυτική Ελλάδα, τι διαπιστώσατε για την τοπική παραγωγή και τις δυνατότητες;

ΑΠ: Υπάρχουν μεγάλες ανισότητες και διαφορετικά χαρακτηριστικά στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Υπάρχει εγκατάλειψη και αιμορραγία προς την Αθήνα και το εξωτερικό αλλά και κόσμος που λαχταρά μια άλλη προοπτική. Όμως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις μόνο ως ευκαιρία για «επενδύσεις», μοιράζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης σε μεγάλους ομίλους και σε φαραωνικά έργα, ακολουθώντας μια ανερμάτιστη πολιτική όπου συνυπάρχουν η αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ με τα μεγάλα οδικά έργα, μεγάλες και μικρές τουριστικές και οικιστικές χρήσεις, εξορύξεις κοκ.

Σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα έχει και το τεράστιο πάρκο των υπεράκτιων ανεμογεννητριών έκτασης 139 τετρ. χλμ., ύψους 280 μέτρων, κοντά στις ακτές  και τα Εθνικά Πάρκα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Στο Αγρίνιο τονίσαμε ότι το έργο αντλησιο-ταμίευσης στη λίμνη Τριχωνίδα μεθοδεύεται ενάντια σε κάθε λογική προστασίας των ενδιαιτημάτων για τη θωράκιση της χώρας από την κλιματική κρίση. Είδαμε βιοκαλλιεργητές στην Ηλεία και θα επανέλθουμε δυναμικά. 

ΕΡ: Μιλάτε για ένα νέο μοντέλο παραγωγής αλλά και ένα νέο καταναλωτικό πρότυπο. Πρακτικά, τι σημαίνουν αυτά τα δύο;

ΑΠ: Η Γη θερμαίνεται με πρωτοφανή ρυθμό και οι επιπτώσεις έρχονται ως Danielγια να καταστρέψουν την παραγωγική δυνατότητα συνολικά, να ενισχύσουν την ερημοποίηση -ειδικά στις καμένες περιοχές και στη νησιωτική Ελλάδα-αλλά και τις ασθένειες. Η κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν περισσότερο τις φτωχότερες κοινότητες, θα αυξήσουν το κόστος ζωής και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Γι’ αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερη χρηματοδότηση για μια δίκαιη Πράσινη μετάβαση και για τήρηση των συμφωνιών για το κλίμα. Να αλλάξουμε τρόπο ζωής, να παράγουμε ποιοτικά και ανθεκτικά προϊόντα, να μη σκουπιδοποιούμε τη φύση, να προστατεύουμε τα δάση και τις θάλασσες, να αξιοποιούμε τις τεχνολογίες προς όφελος των πολλών και όχι των συμφερόντων. Και ταυτόχρονα να αγωνιστούμε για αλλαγή των πολιτικών, όπως πχ την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ώστε οι επιδοτήσεις να μην πριμοδοτούν τις ανισότητες, τις μεγάλες ιδιοκτησίες και την εντατική παραγωγή. Να βάλουμε φρένο στη χημικο-συντηρούμενη γεωργία, τις μονοκαλλιέργειες, την υπερκατανάλωση νερού, την υποβάθμιση των εδαφών.

Χρειαζόμαστε ένα νέο παραγωγικό-καταναλωτικό μοντέλο, που θα παράγει υψηλής ποιοτικής και διατροφικής αξίας προϊόντα και αυτάρκεια στη χώρα, θα προστατεύει την υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος, θα διατηρεί τη γονιμότητα του εδάφους και θα αυξάνει την ανθεκτικότητα απέναντι σε κάθε κρίση, κλιματική, οικονομική ή υγειονομική.

 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ «ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»

ΕΡ:  Στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, ποια είναι η μεγάλη σας ανησυχία;

ΑΠ: Η άνοδος αυταρχικών ηγετών, ακροδεξιών και αναθεωρητικών δυνάμεων απειλούν το μέλλον μας. Οι πλανητικές προκλήσεις αυξάνονται.

Οι παγετώνες λιώνουν 100 φορές πιο γρήγορα απ’ ότι υπολογίζαμε, το 47% των υπόγειων υδάτων κινδυνεύουν από την υπερεκμετάλλευση, τα ακραία κλιματικά φαινόμενα πολλαπλασιάζονται, η βιοποικιλότητα καταρρέει, το 70% από τα είδη εντόμων, όπως η μέλισσα, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και η ισορροπία των θαλασσών έχει ανατραπεί, από την υπερθέρμανση, την υπερεκμετάλλευση και τη ρύπανση.

Και ενώ το κλίμα καταρρέει, η λειψυδρία γίνεται άμεση απειλή, ο δασικός πλούτος καταστρέφεται και οι κοινωνικές ανισότητες μεγαλώνουν, γίνεται ολοένα πιο φανερό ότι το περιβάλλον, η κοινωνία και η ευημερία των πολλών είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. 

ΕΡ:  Προ ημερών είπατε πως «ο Εμπορικός Πόλεμος ξεκίνησε». Οι «Πράσινοι – Οικολογία» πώς διαχειρίζονται αυτό το νέο σκηνικό;

ΑΠ: Οι παλιές ισορροπίες και βεβαιότητες έχουν ανατραπεί. Ο Τραμπ ξεφορτώνεται την Ουκρανία και πλησιάζει τη Ρωσία απέναντι στην άνοδο της Κίνας αλλά κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο με στόχο να επιβάλλει στην ΕΕ να αγοράσει από τις ΗΠΑ όπλα δεκάδων δισ. ευρώ και περισσότερο LNG.

Ως απάντηση, η Ε.Ε. κλείνει εμπορική συμφωνία με τη ζώνη εμπορίου των χωρών της Νότιας Αμερικής Mercosur για να πουλάει εκεί φθηνότερα ηλεκτρικά και υβριδικά ΙΧ και να εισάγει χωρίς φόρους κρίσιμες πρώτες ύλες (λίθιο, νικέλιο, χαλκό, αλουμίνιο, χάλυβα κ.α.),με αντάλλαγμα μειωμένους δασμούς σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Την ώρα που αυτά θα εισβάλουν γονατίζοντας τους Ευρωπαίους αγρότες, όλοι θα καταναλώνουμε τροφή με φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα που έχουν απαγορευτεί στην Ε.Ε. λόγω των αγώνων μας για την υγεία και το περιβάλλον. Και την ώρα που η ακροδεξιά ψαρεύει εύκολα ακροατήριο πανευρωπαϊκά, ένα τμήμα της Αριστεράς έχει την ψευδαίσθηση ότι θα τη συναγωνιστεί σε αντιευρωπαϊκή ρητορική, καταγγέλλοντας την απολιγνιτοποίηση και τάζοντας φτηνό πετρέλαιο στους αγρότες.

Οι Πράσινοι στηρίζουν ένα μέτωπο απέναντι στην  ακροδεξιά, που μαζί με ένα μεγάλο τμήμα των συντηρητικών και της δεξιάς, υιοθετούν ρατσιστική, αντικοινωνική και αντι-οικολογική ρητορική και επιδιώκουν να γκρεμίσουν ό,τι θετικό χτίστηκε μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο στην Ευρώπη.

 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ

ΕΡ:  Τι μήνυμα, δηλαδή, κατ’ εσάς έδωσε η «πλατεία»;

ΑΠ: Είναι σαφές ότι γεννιέται μια νέα κοινωνική αντιπολίτευση. Καθημερινοί άνθρωποι, που δεν είχαν κατέβει ποτέ σε διαδήλωση, αλληλέγγυοι και συμπάσχοντες, θεωρούν καθήκον τους να απαιτήσουν Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, Διαφάνεια, προστασία και σεβασμό της ζωής και της μνήμης. Τα κόμματα ακολουθούν πια τους πολίτες, που ζητούν τον λόγο και διεκδικούν μια άλλη προοπτική, που να μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και όραμα! 

ΕΡ: Προσωπικά, ποιο είναι το πλάνο του Μιχάλη Τρεμόπουλου από εδώ και πέρα;

ΑΠ: Δεν υπάρχουν άλλα πλάνα από τη συνέχιση των οικολογικών αγώνων που αναπτύσσω εδώ και δεκαετίες. Ως ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία θέλουμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με τους πολίτες, στη διαμόρφωση μιας άλλης πράσινης και αξιόπιστης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης.

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ / ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή